Četverica vodilnih grških politikov, ki sprejema zadnje varčevalne ukrepe, ki jih mora Grčija sprejeti, da bo lahko prejela prepotrebno pomoč. Foto: EPA
Četverica vodilnih grških politikov, ki sprejema zadnje varčevalne ukrepe, ki jih mora Grčija sprejeti, da bo lahko prejela prepotrebno pomoč. Foto: EPA
Zastavi v Atenah: grška in evropska
Raztrgani zastavi Grčije in Evropske unije dobro ponazarjata grško zgodbo, ki je pretresla celoten EU. Foto: EPA
EU čaka na zategnitev pasu v Grčiji

Predsedniki vladnih treh strank so preučili 50 strani dolg dokument, ki so ga v torek zvečer pripravili na pogovorih premierja Lukasa Papadimosa s predstavniki t. i. trojke - strokovnjaki EU-ja, ECB-ja in IMF-a. Dokument predstavlja "načrt novih ukrepov", ki jih od Grčije pričakujejo mednarodni posojilodajalci v zameno za drugi sveženj pomoči v vrednosti 130 milijard evrov.

Sindikati in javnost odločno proti
Varčevalni ukrepi predvidevajo drastično krčenje sredstev v javnem sektorju in se med drugim nanašajo na zmanjšanje plač in pokojnin ter zmanjšanje števila delovnih mest.

Najodmevnejši predvideni ukrepi so:
- 22-odstotno zmanjšanje minimalne plače, s 751 evrov na 600 evrov mesečno;
- zmanjšanje dopolnilnih pokojnin za 15 odstotkov; znižanje tudi običajnih pokojnin, a še za nedoločen odstotek;
- odpustitev 15 tisočih javnih delavcev do konca leta.

Praznični dodatki za zdaj ostajajo, s čimer bodo lahko Grki še naprej prejemali 13. in 14. plačo.

Sindikati so se na zahteve trojke odzvali z ogorčenjem in so v torek pripravili 24-urno stavko zaposlenih v javnem sektorju.

Zdaj morajo predlagani načrt varčevalnih ukrepov potrditi še tri koalicijske stranke - socialisti, konservativci in nacionalistična stranka Laos. Predsedniki strank so pred sestankom s premierjem Papadimosom, ki se je začel ob 15. uri, dejali, da se načeloma strinjajo z dogovorjenim.

Vse bližje odpisu polovice dolgov
Grčija ob pogovorih s trojko vodi tudi pogajanja z zasebnimi upniki, s katerimi se pogaja o 50-odstotnem odpisu dolga. Ti pogovori so bili v torek po besedah predstavnika Inštituta za mednarodne finance (IIF), ki se pogaja v imenu finančnih ustanov, "produktivni".

Grčijo že od maja 2010 nad gladino drži 110 milijard evrov vredno posojilo držav z evrom in IMF-a. Kmalu je postalo jasno, da omenjen znesek ne bo zadostoval, zato so se evropski voditelji oktobra lani načelno dogovorili o novem, 130 milijard evrov vrednem svežnju pomoči.

EU čaka na zategnitev pasu v Grčiji