Protesti pred parlamentom. Foto: EPA
Protesti pred parlamentom. Foto: EPA
Sprejetje proračuna je bil pogoj za novo finančno pomoč. Foto: EPA

Prvega je naredila v sredo, ko so poslanci potrdili 13,5 milijarde evrov vreden varčevalni program.

Potrditev proračuna je bila nujen pogoj za naslednji, 31,5-milijardni obrok posojila, ki je zadržan od junija in ki naj bi ga država potrebovala do 16. novembra, sicer jo čaka bankrot. A evroskupina kljub temu danes predvidoma še ne bo sprejela odločitve o sprostitvi naslednje tranše.

Prvi razlog je tehnične narave. Trojka mednarodnih posojilodajalcev - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - naj bi namreč poročilo o tem, ali si Grčija zasluži naslednjo tranšo, članicam predala prepozno, da bi lahko že danes sprejele odločitev.

Nov varčevalni sveženj
Obstajajo pa še drugi, bolj vsebinski razlogi. Problem sta dodatni dve leti časa za izpolnitev fiskalnih ukrepov in reform, ki naj bi ju v zameno za nov, drakonski varčevalni sveženj dobila Grčija. Podaljšanje roka z leta 2014 na 2016 namreč pomoč Grčiji draži, po neuradnih podatkih za od 20 do 30 milijard evrov. Potreben je tako tudi dogovor o dodatni pomoči državi.

Najnovejši varčevalni sveženj predvideva zvišanje upokojitvene starosti na 67 let in ukinitev izplačevanja dveh od skupaj 14 pokojnin, ki jih zdaj vsako leto prejmejo grški upokojenci. Pokojnine, ki so višje od 1000 evrov mesečno, naj bi se znižale za med pet in 15 odstotki.

Pred grškim parlamentom se je v nedeljo zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so protestirali proti najnovejšim varčevalnim ukrepom, ki jih je ta teden sprejela grška vlada, in proti proračunu za prihodnje leto.