Najmočnejša stranka v državi Siriza je pred parlamentarnimi volitvami obljubila, da bo skoraj 60 milijonov evrov namenila za zagotovitev brezplačne elektrike za najrevnejše, 750 milijonov pa bo šlo za program subvencij za tople obroke. Kakšna bo usoda teh obljub, še ni jasno. Foto: EPA
Najmočnejša stranka v državi Siriza je pred parlamentarnimi volitvami obljubila, da bo skoraj 60 milijonov evrov namenila za zagotovitev brezplačne elektrike za najrevnejše, 750 milijonov pa bo šlo za program subvencij za tople obroke. Kakšna bo usoda teh obljub, še ni jasno. Foto: EPA
Janis Varufakis
Grški finančni minister Janis Varufakis je prepričan, da bodo posojilodajalke sprejele grške predloge. "Če dogovora o seznamu reform ne bo, je ta dogovor mrtev," je dejal v petek. Foto: Reuters
Grški seznam reform dobil zeleno luč
Evrska skupina prikimala Grčiji

"Nacionalni postopki za podaljšanje grškega programa se lahko začnejo," je prek Twitterja sporočil podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen tudi za evro, potem ko je evrska skupina na telekonferenci potrdila podaljšanje pomoči Grčiji.

Grčija bi morala seznam ukrepov, ki ga pripravlja v sodelovanju s "trojko" - Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodnim denarnim skladom (IMF), predstaviti v ponedeljek do polnoči, a ga je v Bruselj poslala nekaj ur pozneje, je sporočil neimenovani vir pri Evropski komisiji.

V prvem odzivu je Evropska komisija presodila, da je poslani seznam reformnih ukrepov "dovolj celovit", da ga je mogoče obravnavati kot veljavno izhodišče za uspešno končanje pregleda izvajanja programa finančne pomoči.

Pismo s prvim seznamom reformnih ukrepov je grški finančni minister Janis Varufakis poslal vodji evroskupine Jeroenu Dijsselbloemu ter predstavnikom Komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) preteklo noč. Seznam je Grčija po navedbah virov posredovala po "konstruktivni izmenjavi" med grškimi oblastmi ter predstavniki komisije in drugih institucij konec preteklega tedna.

S potrditvijo seznama je evrska skupina prižgala zeleno luč za izvedbo vseh še potrebnih postopkov v članicah in na ravni Evropske unije za uradno štirimesečno podaljšanje programa, ki se izteče v soboto. Nekatere članice, na primer Nemčija, morajo podaljšanje odobriti v parlamentu. V Sloveniji je ta odločitev v pristojnosti ministrstva za finance, saj so za zdaj odobrena sredstva za Grčijo večja od tistih, ki so že počrpana. Če se bo zapletlo, pa je v prihodnjih dneh pričakovati še en izredni sestanek evroskupine v Bruslju.

IMF kritičen do seznama
Malo manj kot v evrski skupini so bili nad seznamom ukrepov zadovoljni v IMF-u, kjer ocenjujejo, da grške reforme še niso dovolj prepričljive in da država na številnih - tudi najpomembnejših - področjih ni podala dovolj jasnih zavez.

Na kar nekaj področjih, vključno morda z najpomembnejšimi, grško pismo ne daje jasnih zagotovil, da vlada namerava uveljaviti predvidene reforme," je v pismu Dijsselbloemu zapisala prva dama IMF-a Christine Lagarde. Pismo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nosi ponedeljkov datum, v javnost pa so ga poslali, potem ko so finančni ministri držav z evrom odobrili grški seznam reform.

Prva dama IMF navaja, da grški seznam pokriva široke teme, ki bi morale biti na dnevnem redu nove vlade. V tem smislu IMF podpira zaključek evroskupine, da je seznam dovolj celovit kot izhodišče za uspešno končanje pregleda izvajanja programa pomoči za Grčijo.

A v skladu izpostavljajo, da v grškem dokumentu "ni niti jasnih zavez za oblikovanje in implementacijo predvidenih reform na področju pokojnin in davka na dodano vrednost niti nedvoumnih zavez za nadaljevanje že dogovorjenih politik za odprtje zaprtih sektorjev, za upravne reforme, za privatizacijo in za reforme na trgu dela". Takšne zaveze so "ključne" za to, da lahko sklad presodi, da Grčija izpolnjuje del mednarodnega finančnega programa pomoči, ki se tiče IMF-a.

Po mnenju Lagardove tako ne bo mogoče zaključiti pregleda, ki je predpogoj za izplačilo nove tranše posojila s strani IMF-a, če bo razprava "omejena na politične parametre, izpostavljene v vladnem seznamu". Je pa dodala, da se osebje IMF-a in ona sama veselijo sodelovanja z novo grško vlado pri iskanju kompromisa.

Draghi v seznamu vidi ustrezno izhodišče
Po oceni predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija je grški seznam ustrezno izhodišče za nadaljnje pogovore o podaljšanju programa pomoči za to prezadolženo evrsko državo, a v osrednji evropski finančni vseeno izpostavljajo, da se nekatere nove grške zaveze razlikujejo od dosedanjih.

ECB sicer ugotavlja, da zaradi omejenega časa, ki je bil Grčiji na voljo, predlagani ukrepi in zaveze razumljivo niso še dovolj podrobno razdelani. Poleg tega se nekatere nove grške zaveze razlikujejo od dosedanjih obljub mednarodnim upnikom, zato bodo v Frankfurtu v teku nadaljnjih pogovorov morali oceniti, ali novi ukrepi v zadostni meri nadomeščajo dosedanje, da bodo cilji programa pomoči izpolnjeni.

Draghi je grške oblasti ob tem še enkrat pozval, naj hitro stabilizirajo kulturo izpolnjevanja obveznosti do upnikov in se vzdržijo vsakršnih enostranskih dejanj.

Fiskalni ukrepi in strukturne reforme
Atene so predtem v javnost poslale le povzetek predvidenih ukrepov, saj so želeli Grki s tem preprečiti uhajanje nepreverjenih informacij v medije. Ukrepi so sicer pričakovani, saj je o njih v petek govorila tudi evroskupina.

Seznam vključuje tako fiskalne ukrepe kot strukturne reforme, na primer za boj proti korupciji in izogibanju davkom ter izboljšanje učinkovitosti javnega sektorja. Predvideni so tudi ukrepi za blažitev "humanitarne krize", kar vključuje jamstva za stanovanja in brezplačno zdravstveno oskrbo za nezavarovane brezposelne, pa tudi ukrepi v zvezi s slabimi posojili in davčnimi dolžniki ter boj proti prekupčevanju s cigaretami in gorivom. Na seznamu so tudi reforme na trgu dela, socialnega sistema in privatizacije.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poslance Krščansko demokratske unije (CDU) pozvala, da na petkovem glasovanju v parlamentu podprejo podaljšanje programa finančne pomoči za Grčijo. Poudarila je, da delo za Grčijo, ki je v zadnjih pogovorih z evropskimi partnerji končno sprejela realnost, še zdaleč ni končano.

Grški seznam reform dobil zeleno luč
Evrska skupina prikimala Grčiji