Špela, Aleš in Janez žrebajo v studiu 1. programa. Foto: RTV SLO
Špela, Aleš in Janez žrebajo v studiu 1. programa. Foto: RTV SLO

Prvič bo na sporedu 11. septembra ob 20.00, potem pa vsakih 14 dni. Dijakinje in dijaki slovenskih srednjih šol bodo imeli priložnost, da razmišljajo in povedo svoje mnenje o evropskih temah. Med srednjimi šolami in gimnazijami, ki so se prijavile na razpis, jih je Program za mlade izbral 16.
Sodelovali bodo Gimnazija Šentvid, Gimnazija Celje - Center, Srednja lesarska šola Ljubljana, Gimnazija Antona Aškerca Ljubljana, Biotehniški center Naklo, Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica, Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Maribor, Gimnazija Šiška, Gimnazija Domžale, Škofijska klasična gimnazija Ljubljana, Gimnazija Murska Sobota, Kmetijska šola Grm in Biotehniška gimnazija Novo mesto, Gimnazija Novo mesto, Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, Gimnazija Ledina in Gimnazija Moste Ljubljana.

Med izbranimi šolami bo potekalo tekmovanje po piramidnem sistemu. V prvem krogu bo osem oddaj, v katerih bomo dobili osem zmagovalcev. "Pogovarjali se bomo o šolstvu, mobilnosti mladih, čezmejnem zdravstvu, regionalnem in trajnostnem razvoju in širitvi EU-ja," je povedala Špela Šebenik, ki bo skupaj z Alešem Ogrinom vodila oddaje Gymnasium.eu. "Tema prve debate bodo prehrana, označevanje izdelkov in GSO." Led bodo 11. septembra prebili dijakinje in dijaki Gimnazije Šentvid in Srednje lesarske šole Ljubljana, ki se bodo tako kot preostalih 14 šol potegovali za strokovno ekskurzijo v Strasbourg. Vendar do novega leta, ko se bo končal prvi krog pogovorov, tekmovanja še ne bo konec, saj najboljše čakata še drugi in tretji krog.

Ker je med mladimi zelo razširjena uporaba družbenih omrežij, bodo poslušalci po koncu oddaje lahko glasovali za šolo, ki se je po njihovem mnenju najbolje odrezala v oddaji Gymnasium.eu. Glasovanje bo potekalo na družbenem omrežju Facebook programa za mlade: https://www.facebook.com/programzamlade. Glasove pa bosta prispevala še voditelja oddaje in Janez Vovk iz Informacijske pisarne Evropskega parlamenta za Slovenijo.