Dijaki Srednje ekonomske in trgovske šole Šolskega centra Nova Gorica in Srednje trgovske šole Ljubljana so v oddaji Gymnasium govorili o begunski krizi. Foto: Reuters
Dijaki Srednje ekonomske in trgovske šole Šolskega centra Nova Gorica in Srednje trgovske šole Ljubljana so v oddaji Gymnasium govorili o begunski krizi. Foto: Reuters
Gymnasium
Mobilna aplikacija za vse mlade, ki se želijo vključiti v evropski projekt Gymnasium.eu je že na voljo. Foto: MMC RTV SLO

Kako se je Evropska unija spoprijela s povečanim obsegom prihoda beguncev in migrantov v Evropo? Zakaj Evropo razmejujejo nadzori na mejah, zidovi in ograje? Kaj sta prinesla zaprtje balkanske poti in sporazum s Turčijo? Zakaj shema za premestitev beguncev iz Grčije, Italije in tretjih držav v druge evropske države ne deluje tako, kot so si jo evropski politiki zamislili? Ali lahko Madžarski s podobnim referendumom o begunskih kvotah sledi še kakšna evropska država? So države pri spopadanju z vprašanjem prebežnikov prepuščene same sebi? Kaj čaka Evropo, če sporazum s Turčijo propade?

To so vprašanja in dileme, na katere sta v oddaji Gymnasium.eu odgovarjali ekipi dijakov omenjenih šol in poskušala s svojimi mnenji, argumentacijo, zanimivimi vprašanji za evropsko poslanko Tanjo Fajon, izvirnimi idejami in konkretnimi predlogi prepričati žirijo in poslušalce, da jim namenijo svoj glas.

Projekt Gymnasium.eu, ki ga Radio Slovenija pripravlja v sodelovanju z Multimedijskim centrom RTV Slovenija in Evropskim parlamentom, ima namreč tekmovalni značaj. 16 šol se bo pomerilo v radijski debati, tista, ki prejme več glasov pa se uvrsti v naslednji krog tekmovanja.

Mladi iz obeh šol so se zelo poglobili v temo prve oddaje, v oddaji so sodelovali z odprtimi, človeškimi razmišljanji in predlogi. Mladi iz Nove Gorice (Benjamin, Saša, Nuša) so poudarili, da se je treba begunske problematike lotiti pri izvoru problema, torej urediti situacije v državah, iz katerih prihajajo prebežniki. Evropa bi morala po njihovem mnenju posredovati na Bližnjem vzhodu, a ne z vojsko, temveč izobraževanjem, izboljšanjem življenjskih pogojev in usmeritvijo v alternativne vire energije – vojne in spopadi v kriznih državah so namreč vojne za surovine, predvsem nafto.

Ljubljančani (Neža, Sara, Urban) so poudarili pomen integracije, nevladnih organizacij in človekovih pravic, ki bi morale biti na prvem mestu in ne podrejene drugi naši vrednosti: varnosti. Treba bi bilo tudi spremeniti diskurz v medijih o prebežnikih.

Novost: mobilna aplikacija Gymnasium.eu
Teme, o katerih se bodo mladi pogovarjali, so zanimive, aktualne in pereče, zato se bo letos debata po končani enourni radijski oddaji preselila na mobilno aplikacijo. Tam bo do petka zvečer potekala spletna debata, katere namen je spodbuditi tudi druge mlade, da razmišljajo o evropskih temah in na spoštljiv način sodelujejo v oblikovanju javnega diskurza o evropskih politikah.


Aplikacija Gymnasium.eu

Aplikacija je na voljo za uporabnike mobilnih telefonov z operacijskimi sistemi Android in iOS. Navodila za namestitev aplikacij lahko preberete spodaj.

V primeru težav nam lahko pišete na gymnasium.eu@rtvslo.si.

Pri tem obvezno navedite tudi:

  • kateri model telefona uporabljate
  • katero različico operacijskega sistema imate nameščeno

Za uporabnike računalnikov bo razširjena spletna stran na voljo naslednji teden.

Navodila za uporabo aplikacije Gymnasium.eu

Telefoni z operacijskim sistemom Android:

Aplikacija je na voljo v trgovini Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=si.rtvslo.gymnasium
Lahko jo poiščete z besedami: gymnasium, gymnasium.eu ali g.eu

Telefoni z opercijskim sistemom iOS:

Naslednji teden bo aplikacija na voljo v trgovini App Store.
Lahko jo poiščete z besedami: gymnasium, gymnasium.eu ali g.eu
Do takrat jo lahko odprete v brskalnikih na povezavi: http://rtvs.si/160a.

Ostali mobilni telefoni:
Aplikacijo lahko uporabljate tako, da odprete v brskalnikih povezavo: http://rtvs.si/160a.
Za pravilno delovanje na napravah z Windows operacijskim sistemom mora biti različica operacijskega sistema vsaj 8.

Na mobilni aplikaciji so dosegljivi tudi gradivo za pripravo na oddaje, arhiv oddaj in posnetkov, vse informacije v zvezi s projektom, spored oddaj, in, najpomembnejše, glasovanje, ki bo potekalo en teden.


  • Tema prve oddaje Gymnasium.eu je bila prihodnost Evrope v luči begunske krize.
  • Aktualne razmere na Balkanu je mladim orisal tudi naš dopisnik Boštjan Anžin.
  • Glasovanje poteka na mobilni aplikaciji in spletnih straneh Prvega programa Radia Slovenija.
  • 16 šol se poteguje za glavno nagrado: strokovno ekskurzijo v Strasbourg, spletni debaterji pa za tedenske nagrade in na koncu projekta za iPhone7.

Svoj glas pa lahko poslušalci oddajo tudi na spletni strani Prvega programa Radia Slovenija, mladi pa bodo morali prepričati tudi člane žirije: novinarko in televizijsko voditeljico Manico Janežič Ambrožič, novinarja in odgovornega urednika Prvega programa Radia Slovenija dr. Andreja Stoparja in Klemna Žumra, vodjo Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Pridružite se nam tudi prihodnjo sredo na Prvem, ko se bosta pomerili Prometna šola Maribor in Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Srednja poklicna in strokovna šola. Tema oddaje bo: Brexit in ali bo še kdo sledil Britancem?