Da Slovenija nastopa kot druga, je po mnenju Erjavca dobro, saj bo že jutri lahko odgovoril na nekatera stališča, ki jih je v ponedeljek in torek predstavila Hrvaška. Foto: BoBo
Da Slovenija nastopa kot druga, je po mnenju Erjavca dobro, saj bo že jutri lahko odgovoril na nekatera stališča, ki jih je v ponedeljek in torek predstavila Hrvaška. Foto: BoBo

Slovenska ekipa za arbitražo je optimistična ter po dveh dneh poslušanja hrvaškega zagovora in dnevu premora tudi samozavestna. Kot poudarjajo v slovenskem taboru pod vodstvom agentk Simone Drenik in Mirjam Škrk ter odvetnikov Alaina Pelleta, Rodmana Bundyja, Daniela Müllerja in Michaela Wooda, v hrvaškem zagovoru ni bilo presenečenj.

Tudi minister Karl Erjavec, ki bo na Nizozemsko odpotoval v petek in tudi spregovoril pred sodiščem, je v sredo zvečer za TV Slovenija (glej pripeti video) izrazil optimizem in mnenje, da so slovenski argumenti dobri in da bo Slovenija arbitre znala prepričati, da ima zgodovinsko pravico do dostopa do odprtega morja.

Celoten proces skladno z arbitražnim sporazumom poteka v tajnosti. Obe strani se tega držita in ne komentirata obravnavane vsebine. Je pa arbitražno sodišče napovedalo, da bo po končani ustni obravnavi, torej po 13. juniju, objavilo sporočilo za javnost s povzetki z obravnave.

O vsebini na ustni obravnavi je pravzaprav znano le, da bosta meja na morju in stik Slovenije z odprtim morjem na vrsti v petek, ko bo na obravnavi tudi Erjavec. Obravnave se je sicer v ponedeljek udeležila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Odločitev sodišča, ki bo za državi zavezujoča in dokončna, bo sprejeta v letu 2015.

Pahor je prepričan o uspehu
Slovenski predsednik Borut Pahor je glede ustne obravnave na arbitražnem sodišču razložil, da ve, kako zavzeto se je zunanji minister Karl Erjavec osebno pripravljal na zagovor in kako se je komisija, ki je bila ustanovljena še v času njegove vlade, pripravljala na zagovor pred arbitražnim sodiščem.

Slovenija si po njegovih besedah prizadeva, "da arbitražno sodišče v okviru svojega mandata določi stik slovenskih teritorialnih voda z mednarodnimi, in sicer pravično, ter da določi v skladu z mednarodnim pravom celotno mejo med državama".

Ob tem se je spomnil časa pred nekaj leti, ko je bilo med državama kup incidentov in vsako leto manj vere in zaupanja, da je mogoče najti rešitev. Poudaril je še, da Slovenija danes ne bi imela mednarodnega ugleda v regiji in Evropi, če ne bi z mednarodno pogodbo in na miren način našla rešitve tega vprašanja.

"Prepričan sem, da se bo na koncu vse srečno in dobro končalo," je še dodal Pahor.

Slovenija na vrsti pred arbitražnim sodiščem
Slovenija na vrsti pred arbitražnim sodiščem