V Litvi je za minuto pogovora z mobilnim telefonom povprečno treba odšteti približno dva centa, na Nizozemskem pa skoraj 15 centov. Foto: BoBo
V Litvi je za minuto pogovora z mobilnim telefonom povprečno treba odšteti približno dva centa, na Nizozemskem pa skoraj 15 centov. Foto: BoBo


To kaže najnovejša študija Evropske komisije, zato v Bruslju napovedujejo nove predloge za poenotenje predpisov na tem področju.
V Litvi je za minuto pogovora z mobilnim telefonom povprečno treba odšteti približno dva centa, na Nizozemskem pa skoraj 15 centov. Take razlike so na skupnem evropskem trgu nedopustne, so prepričani v Evropski komisiji. "Prav nobenega razloga ni, da bi bil klic na Nizozemskem kar osemkrat dražji kot v Litvi," pravi tiskovni predstavnik Ryan Heath. To po njegovem ne zdrži prav nobene primerjave - ne na primer z litrom mleka, kjer je razpon cene od 70 centov do enega evra, torej manj kot 50 odstoten, niti z iPhonom, kjer se cene razlikujejo le za 11 odstotkov. Nikakor pa ne za 774 odstotkov, kot pri mobilni telefoniji, poudarja Heath.
Pristojna komisarka Neli Kroes zato napoveduje nove ukrepe za poenotenje notranjega telekomunikacijskega trga - torej še več evropskih predpisov. "Zdaj morajo družbe plačevati različne stroške za registracijo, ponekod morajo nameniti velikanske zneske, da zagotavljajo delovanje 3G- in 4G-storitve, ponekod se spoprijemajo z ostro konkurenco, drugje je je komaj kaj in v Uniji nimamo operaterja, ki bi bil navzoč v vseh državah članicah - to ni pravi notranji trg," pojasnjuje Heath. Med ukrepi, ki jih je komisarka Kroesova napovedala že spomladi v evropskem parlamentu, je enotna cena za storitve v domačih in tujih mobilnih omrežjih.
Telekomunikacijska podjetja so objavo poročila pospremila z negodovanjem in pomisleki glede metodologije. Francosko združenje operaterjev med drugim poudarja, da pri prvi razpredelnici ni jasna metodologija, pri drugi so uporabljeni podatki iz leta 2011, razmere na francoskem trgu pa so se medtem s prihodom FreeMobila bistveno spremenile. Podobne pripombe imajo slovenski operaterji. Slovenija se sicer z desetimi centi in pol na minuto uvršča blizu evropskega povprečja, ki je dobrih 9 centov.

Iz Bruslja za radijsko Jutranjo kroniko, Erika Štular