Sem na misiji, da država gospodarsko okreva, je dejal v pogovoru za zasebno televizijo. Foto: Reuters
Sem na misiji, da država gospodarsko okreva, je dejal v pogovoru za zasebno televizijo. Foto: Reuters
Bencin
Čez dve leti naj bi Francozi zaživeli bolje. Foto: EPA

"Morali smo nastaviti hitrost in začrtati pot za boj z visoko brezposelnostjo, vse nižjo konkurenčnostjo in resnim primanjkljajem. Moj cilj je okrevanje gospodarstva, čas za uresničitev tega cilja pa sta dve leti," je dodal.

Rast bo manj kot enoodstotna
Hollande je sodržavljane posvaril, da bo država v letu 2013 dosegla nižjo gospodarsko rast od prej napovedane - znašala naj bi manj kot odstotek, natančneje 0,8 odstotka. Do zdaj je francoska vlada za leto 2013 napovedovala 1,2-odstotno rast.

"Prihodnje leto ne bomo zapravili niti evra več v primerjavi z letom 2012, leta 2014 pa bomo vse sile že usmerili v gradnjo bolj človeške, varne, dinamične in harmonične skupnosti," je dejal in napovedal, da bo vlada konec meseca predstavila proračun za prihodnje leto, pri čemer si bodo prizadevali, da se proračunski primanjkljaj z zdajšnjiih 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda zniža na tri odstotke BDP-ja.

Za 30 milijard davkov več
Da bi znižali proračunski primanjkljaj, namerava vlada prihodnje leto iz naslova davkov zbrati 30 milijard evrov več, od tega polovico na račun posameznikov in polovico na račun podjetij. Del sredstev naj bi prispevali tudi najbogatejši.

Francoski predsednik je namreč zatrdil, da bo vztrajal pri uvedbi 75-odstotne obdavčitve najbogatejših, to je tistih, ki letno zaslužijo več kot milijon evrov, je pa dodal, da bo ta ukrep časovno omejen, medtem ko izjem, denimo za športnike ali umetnike, ne bo.

Davek naj bi zadeval med 2.000 in 3.000 ljudi, njegov namen pa je tudi dati zgled.

Kako do zaposlitve predvsem mladi?
Pomembna skrb bo, je poudaril Hollande, tudi znižanje brezposelnosti. Trenutno so namreč brez dela trije milijoni Francozov, predsednik pa napoveduje, da bodo posebno pozornost namenili mladim iskalcem zaposlitve. Medtem ko je stopnja brezposelnosti v Franciji 10-odstotna, je med mladimi do 25. leta skoraj 23-odstotna.

Kdo bi lahko storil več?
Hollande se sicer od majske izvolitve na predsedniško mesto spopada s kritikami socialistov, da z ukrepi preveč zavlačuje, nizko podporo pa mu izkazujejo tudi javnomnenjske ankete. "Ne morem v nekaj mesecih narediti tistega, česar moji predhodniki niso storili v zadnjih petih ali desetih letih," je s prstom pokazal na druge.