Hrvati, kot kaže, kaj kmalu evra še ne bodo uvedli. Foto: Reuters
Hrvati, kot kaže, kaj kmalu evra še ne bodo uvedli. Foto: Reuters

"Nočemo določiti točnih datumov, si pa želimo, da Hrvaška postane članica evrskega območja v obdobju dveh mandatov," je povedal Plenković na gospodarski konferenci, posvečeni uvedbi evra na Hrvaškem.

Plenković je dejal, da si želi Hrvaška vstopiti v ERM-2 (mehanizem tečajnih razmerij za države Evropske skupnosti, ki niso članice monetarne unije) v prihodnjih treh letih, preden prevzame predsedovanje EU-ju leta 2020. Članice EU-ja, ki še niso uvedle evra, običajno v ERM-2 sodelujejo najmanj dve leti, mehanizem pa je namenjen zagotavljanju stabilnosti valute pred uvedbo evra.

Hrvaška centralna banka že zdaj kuno vzdržuje na nizkem razponu nihanja (7,3-7,7 v primerjavi z evrom), pri čemer občasno posreduje na lokalnem menjalniškem trgu, da bi razrahljala pritiske višanja vrednosti valute.

Največji izziv Hrvaške pred uvedbo evra bo znižanje javnega dolga, ki trenutno znaša nekaj več kot 80 odstotkov BDP-ja. "Naš cilj je zmanjšati javni dolg na 72 odstotkov BDP-ja do leta 2020. Trenutno uravnotežujemo proračun in letos bo proračunski primanjkljaj celo nižji kot lani, ko je znašal 0,9 odstotka BDP-ja," je dejal Plenković.