Na zagrebškem sodišču je vloženih 27 tožb proti LB-ju in NLB-ju. Foto: MMC RTV SLO
Na zagrebškem sodišču je vloženih 27 tožb proti LB-ju in NLB-ju. Foto: MMC RTV SLO
V Zagrebu nov postopek proti LB-ju

"Tudi po današnjem dnevu vseh 27 postopkov zoper omenjeni banki iz Slovenije nemoteno teče naprej, čeprav se je vlada Republike Hrvaške, ki je izdala pooblastili za omenjene tožbe, v memorandumu o soglasju 11. marca letos na Mokricah zavezala k ustavitvi vseh sodnih postopkov v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami," so na veleposlaništvu zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili so, da sta Slovenija in Hrvaška z memorandumom o soglasju potrdili zavezo iz sukcesijskega sporazuma o reševanju omenjene problematike v okviru nasledstva.

Na zagrebškem občinskem sodišču so sicer danes znova preložili obravnavo v eni izmed tožb Privredne banke Zagreb proti LB-ju in NLB-ju, ker je odvetnica PBZ-ja zahtevala mirovanje postopka, odvetnik LB-ja pa je vztrajal pri prekinitvi postopka.

"Dejstvo, da na Hrvaškem še vedno tečejo omenjeni sodni postopki, je v nasprotju z veljavnimi dogovori in ne prispeva k skupnim naporom za iskanje končne rešitve v skladu z memorandumom o soglasju in sukcesijskim sporazumom," so dodali na veleposlaništvu in omenili, da sta naslednja dva naroka v tožbah proti NLB-ju in LB-ju predvidena v decembru.

Novembra srečanje Erjavca in Pusićeve
Zaradi iskanja rešitve spora v okviru memoranduma je slovenski zunanji minister Karl Erjavec dal pobudo za srečanje s hrvaško kolegico Vesno Pusić in finančnima strokovnjakoma obeh držav, Francetom Arharjem in Zdravkom Rogićem, srečanje bo predvidoma novembra.

"Slovenija si vseskozi prizadeva za oblikovanje dokončne in celovite rešitve te problematike, vključno z vprašanjem dolgov hrvaških podjetij do Ljubljanske banke, ki znašajo že več kot milijardo evrov. Slovenija zato znova poziva Hrvaško k spoštovanju danih zavez in sprejetih obveznosti," so še sporočili z veleposlaništva.

Na podlagi pooblastil hrvaškega finančnega ministrstva sta PBZ in Zagrebška banka na pristojnem hrvaškem sodišču vložila 27 tožb proti LB-ju in NLB-ju zaradi izplačila deviznih prihrankov hrvaškim varčevalcem nekdanje zagrebške podružnice LB-ja, ki jih je Hrvaška preoblikovala v javni dolg na začetku 90. let prejšnjega stoletja.

V Zagrebu nov postopek proti LB-ju