Foto: EPA
Foto: EPA
Aleksis Cipras
Kongres Sirize bo po mnenju Aleksisa Ciprasa (na fotografiji) odločilen za odločitev o razpisu predčasnih volitev. Foto: Reuters

O tem da Mednarodni denarni sklad (IMF) ne bo sodeloval pri tretjem rešilnem paketu za Grčijo, je prvi poročal britanski časnik Financial Times. Tako naj bi po navedbah časnika v sredo sklenil izvršni odbor sklada.

Na srečanju naj bi člani odbora poudarili, da morajo Atene več napora usmeriti v reforme, vključno s prestrukturiranjem dolga in gospodarskimi reformami, Evropa pa mora privoliti v prestrukturiranje dolga. Le v tem primeru bi se IMF lahko pridružil do 86 milijard evrov vrednemu paketu pomoči.

Načrti ne bodo znani še nekaj mesecev
"Za zagotovitev vzdržnosti na srednji rok so potrebne težke odločitve na obeh straneh ... težke odločitve v Grčiji glede reform in težke odločitve pri evropskih partnerjih Grčije glede olajšanja dolžniškega bremena," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vir pri IMF-u.

Vir je še ocenil, da natančni načrti glede prestrukturiranja grškega dolga najverjetneje ne bodo znani še nekaj mesecev. Upniki namreč želijo najprej videti implementacijo politik, preden bodo pripravljeni razpravljati o podrobnostih prestrukturiranja dolga.
Cipras sklical izredni kongres Sirize
Grški premier Aleksis Cipras se je znašel pod plazom kritik zaradi nepriljubljenih ukrepov upnikov, ki jih je Grčija sprejela v zameno za tretji sveženj posojila. Na začetku meseca se je ob glasovanju o sprejetju ukrepov, ki so jih zahtevali upniki, Ciprasu uprlo več kot 30 od 149 Sirizinih poslancev, s čimer je iz koalicije de facto nastala manjšinska vlada.

"Vse pozivam, naj delijo politično odgovornost za enotnost Sirize," je Cipras dejal članom osrednjega odbora stranke. Del članov Sirize namreč vztraja, da je dogovor, ki ga je 13. julija podpisal v zameno za nadaljnje posojilo, v nasprotju z obljubami vlade, da se bo zoperstavila varčevalnim ukrepom.

Napoved predčasnih volitev
Grški premier je v sredo napovedal predčasne volitve, če bodo najostrejši člani Sirize vztrajali z nasprotovanjem novemu dogovoru o reševanju dolžniške krize. "Če ne bomo imeli parlamentarne večine, bom primoran oziroma bomo primorani izpeljati volitve," je dejal v pogovoru za radio Sto Kokkino.