Evropska unija
Prebežniki v Srbiji
V EU-ju (Grčija) in zunaj njegovih meja je obtičalo na deset tisoče prebežnikov. Foto: AP
Tanja Fajon
Evropska poslanka Tanja Fajon je predsedovala dialogu med institucijami. Foto: BoBo

Dodaj v

Institucije EU-ja za poenotenje pogojev za pridobitev mednarodne zaščite

Končno besedo imajo voditelji članic
14. junij 2018 ob 12:36
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija, Svet EU-ja in Evropski parlament so v Strasbourgu dosegli dogovor o t. i. kvalifikacijski uredbi o pogojih za pridobitev mednarodne zaščite oziroma o poenotenju teh pogojev.

Nova uredba bo nadomestila obstoječo direktivo ter bolj jasno opredelila in poenotila pogoje, so sporočili iz pisarne evropske poslanke Tanje Fajon (S&D/SD), ki je predsedovala dialogu med institucijami.

"Naš cilj je bil, da v EU-ju poenotimo pogoje za dodelitev mednarodne zaščite, da odpravimo nepotrebne finančne in administrativne ovire in da ljudem, ki so upravičeni do azila na evropskih tleh in s tem pravice za prebivanje, omogočimo vključitev v družbo ter možnosti za dostojno delo in življenje," je dejala Tanja Fajon, poročevalka o tej problematiki v Evropskem parlamentu.

Evropska poslanka je ob tem izrazila obžalovanje, da jim ni uspelo doseči želenega dogovora o poenotenju obdobja dovoljenj za bivanje, zagotovili pa so, da bodo države članice upravičencem do statusa begunca oziroma subsidiarne zaščite izdajale dovoljenja z minimalno veljavnostjo treh oziroma enega leta.

Kot je še dodala, državam ne bo treba izvajati stalnih pregledov mednarodne zaščite, če za to ne bo utemeljenih razlogov. Tanja Fajon je to določilo označila za veliko zmago za parlament. "S tem bomo članice razbremenili nepotrebnih dodatnih finančnih in administrativnih bremen, hkrati pa upravičencem do azila zaradi neomejenega statusa omogočili več stabilnosti in varnosti ter možnost uspešnejšega in hitrejšega vključevanja v družbo," je pojasnila.

"Dosegli smo tudi pomemben preboj glede uporabe zaščite v državi izvora, definicije družinskih članov, tudi položaja otrok brez spremstva. Veliko zmago smo v parlamentu dosegli s popolnim izenačenjem z EU-državljani glede pravic do dela, izobraževanja, socialne pomoči ..." je poudarila Tanja Fajon.

Na vrsti voditelji članic
A končna odločitev je zdaj rokah evropskih voditeljev, ki bodo konec junija na vrhu EU-ja odločali o nadaljnji usodi "nujne reforme" obstoječega dublinskega azilnega sistema, je opozorila poslanka. "Če dogovora o njej ne bo, bo ves trud zaman, saj v Evropi ne bomo zagotovili učinkovitega upravljanja migracij in varnosti," je dejala.

Prizadevanja za prenovo dublinske uredbe
Članice Unije se medtem trudijo doseči dogovor o prenovi dublinske uredbe, ki določa, da je treba prošnjo za azil obravnavati v prvi državi vstopa v EU-ja. Veljavna pravila so se ob množičnem prihodu prebežnikov izkazala za popolnoma neučinkovita.

Najspornejši del reforme je mehanizem, ki v resni krizi v skrajnem primeru predvideva obvezno premeščanje beguncev po članicah Unije po vnaprej določenem ključu. Medtem ko Višegrajske države (Poljska, Madžarska, Češka, Slovaška) obveznim begunskim kvotam odločno nasprotujejo, južne članice, v katerih je največ prebežnikov, kot je Italija, zahtevajo več solidarnosti.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
patriot44x2
# 14.06.2018 ob 12:53
Enotna politika ki jo zahteva 90% prebivalcev Evrope je takojšnje zaprtje vseh zunanjih mej Evrope in takojšnje vračanje ilegalnih prebežnikov. Če nimaš papirjev ni vstopa. Preprosto Avstralski model in pika.
Avanture
# 14.06.2018 ob 12:59
Tanjo Fajon je potrebno čim prej odstranit iz evropskega parlamenta, ker je na plačilni listi Sorosa in je škodljiva za Evropo!
taprauslovenc
# 14.06.2018 ob 12:54
nč dobrga se nam ne piše če je Fajonka zraven
čund da na kurah pišejo kaj se dogaja na balkanu,so spregledali kar naenkrat?
patriot1970
# 14.06.2018 ob 13:05
In Tanja Fajon naj bi vodila azilno politiko,...in se izkazovala za humanitarko????....oseba ki se druži z gospo, ki pravi da je bil napad na Irak vreden smrti 500.000 otrok!!!!

https://twitter.com/stavenskovrhsk1/stat
us/983549571266744320

https://www.youtube.com/watch?v=RM0uvgHK
Ze8
generacija56
# 14.06.2018 ob 13:09
Mednarodna zaščita ne pomeni, da moramo migrante financirati iz svojih naloženih sredstev v socijalo, pokojnine!
A to, kriminalci, v EU parlamentu, počnejo!!!!
Zmanjšujejo pravice ljudi, ki so vso življenje vplačevali za svojo varnost, na račun prišlekov, ki nimajo nikakršne želje sistemu pridonesti, le izkoriščati ga!
Od milijona prišlekov v Nemčiji, se jih zaposli le 50.000....
Da bi pridonesli....
Koliko pri nas?
Zatiskanje oči, laganje javnosti, NE BO POMAGALO!
The Ghost P.
# 14.06.2018 ob 13:19
Evropske države se prebujajo in vidijo fašizem, ki ga izvaja EU. Orban (ki ga tako hudo sovražimo, ker je rasist in ksenofob), je na Madžarskem preprosto razpisal referendum, ali naj Madžarska vzame begunce. 95% je glasovalo proti, EU mu pa nalaga sankcije. Je to delo v korist ljudstva? Je to upoštevanje volje ljudstva, je to demokracija? Je to, za kar smo vstopili v EU; da smo podložniki nore politike velikih treh; Nemčije, Francije in Velike Britanije? Avstrija se prebuja, Višegrajci stojijo trdno za svojo politiko, Italija je eksplodirala v besu nad EU, proti EU politika preplavlja praktično vsako evropsko državo. Zbujajo se celo Švedi, Danci in baltske države. EU bo v prihodnjih 10 letih konkretno prerukalo, pa ne samo nek evroskepticizem, ki ga trosijo "populisti". Prišlo bo do izstopov držav, močnih držav in preusmeritev v nacionalno politiko.
SpicyWeiner
# 14.06.2018 ob 13:14
Čim ima Fajonka zraven prste, je lahko vsem takoj jasno, da je ta predlog totalno butast in ne odraža realnega stanja.
patriot1970
# 14.06.2018 ob 13:01
"V Evropi smo soodgovorni za veliko kriznih zarišč in moramo prevzeti moralno odgovornost. Žal nimamo vedno enotnega glasu."

Upam da bo sodišče Tanji Fajon prisodilo milo kazen,...saj je krivdo/soodgovornost za veliko kriznih žarišč priznala;...ter veliko kazen ker hoče zaradi njihove (ne moje) politike,....krivdo porazdeliti na vse Evropejce!

https://twitter.com/tfajon/status/621738
144191410176
Tetameta
# 14.06.2018 ob 13:26
Ja pa ravno Fajon, ki trobi, da so vsi wilkommen in da so migracije zgodovinska priložnost za EU...
penzl
# 14.06.2018 ob 13:09
Pa ta Fajonka pa res ni dihtig v glavi.
StpSorsOF
# 14.06.2018 ob 13:43
Ali ste volilci SD in Tanje Fajon res za neomejeno priseljevanje neevropejcev v Evropo s se bolj ucinkovito zlorabo institiuta azila

velika vecina jih je mladih moskih iz nevojnih obmocij, ki namerno zavrzejo vsako identiteto, ki jo je po novem se tezje preverjat

kaj bi na to porekli borci, ki so se borili proti ponemcenju/poitaljanjenju/pomadzarjenju Slovenije?

Ker pac Sorosovi placanci tako urejajo ali zakaj?
SpicyWeiner
# 14.06.2018 ob 13:17
Kot je še dodala, državam ne bo treba izvajati stalnih pregledov mednarodne zaščite, če za to ne bo utemeljenih razlogov.

In kaj so te utemeljeni razlogi? Sem prepričan, da so notri med te "utemeljene razloge" stlačili čim več omejitev, da bo lahko čim več azilantov ostalo v EU.
Es
# 14.06.2018 ob 13:40
Poenotenje pogojev v prevodu pomeni vsiljevanje migracijskih pogojev globalistov iz Bruslja posameznim članicam EU. Aha, isti pogoji do upravičenosti do socialnih pomoči kot domače prebivalstvo. Super. Skratka, s tem paketnim predlogom Tanja Fajon vabi na stotine milijone novih ilegalnih migrantov. Ta predlog mora propasti, v nasprotnem primeru bo propadla EU.
StpSorsOF
# 14.06.2018 ob 13:48
EU NE deluje v dobro Evropejcev

EU je globalisticni projekt, kjer je lazje lobirati, kot v posameznih nacionalnih drzavah

EU birokratom ni mar za dolgorocne posledice za Evropejce

Tako EU, ki skoduje Evropejcem je potrebno cim prej reorganizirati ali pa ukiniti.

Oni bi morali biti zaradi nas in ne obratno!
bebest
# 14.06.2018 ob 13:44
Ne vem, zakaj je treba toliko razpravljati? V Evropo prenesimo avstralski model, ki dokazano in preverjeno deluje. Glede Tanje pa si ni treba preveč beliti glave. V naslednjih mesecih v EU ključno vlogo prevzema Avstrija. Na srečo imajo naši severni sosedje pamet na pravem mestu!
SpicyWeiner
# 14.06.2018 ob 13:26
Koliko časa še imajo sedanji evropski poslanci do konca svojega mandata? Ker ta Fajonka samo drek meša cel čas.
The Matrix
# 14.06.2018 ob 13:58
No no no, kaj ste zdaj vsi navalili na našo karizmatično Fajonko. A ne veste, da gre za najbolj priljubljeno političarko v Sloveniji, ki ima takšne imenitne prijatelje???

biberkopf
# 14.06.2018 ob 14:08
popolno izenačenje z državljani eu glede pravic do dela,izobraževanja in socialnih pravic za emigrante,bravo fajonova,še en razlog več da se nikoli ne voli več globalistične kvazi levice.
StpSorsOF
# 14.06.2018 ob 13:26
Veliko zmago smo v parlamentu dosegli s popolnim izenačenjem z EU-državljani glede pravic do dela, izobraževanja, socialne pomoči ..." je poudarila Tanja Fajon.

http://www.ecfr.eu/council

poglejte kdo je Slovenski in kdo madzarski clan...

KLIK

In mimogrede, Tanja Fajon je bivsa novinarka RTVSLO

Nakljucij ni
naj se imigracije pospesijo

kaj to dolgorocno pomeni za Evropo, se pa ne sme razpravljati, saj veste, ksenofobija pa to...

IREVERZIBILNO!!!!
Altknight
# 14.06.2018 ob 13:45
Fajonka ma rada bbc:-)
zebljicona
# 14.06.2018 ob 15:01
Ko vidim v istem članku besedi "fajon" in "begunci",
mi postane slabo.

Za Evropo, ki kontrolira svoje meje!
Za Evropo, ki ne bo odlagališče nebrzdanih demografskih politik 3. sveta!
Za Evropo brez zatiskanja oči pred civilizacijskim trkom!

Če to ne gre, pa samo z višegrajskim delom EU!
Aprila
# 14.06.2018 ob 13:33
To da se EU in razni politiki še vedno ukvarjajo in jamrajo o tem kako bi morale druge evropske države solidarnostno prevzeti breme ljudi ki ne ustrezajo zahtevam azila v znak namesto da se ukvarjajo s tem kako deportirati te ljudi, ki pod zakoni evropske unije o šengenu sploh ne bi smeli biti spuščeni v EU, je nesprejemljivo.

Kar Evropa potrebuje je dosledna deportacija vseh katerim je bil azil zavrnjen in da EU najde za vse ki jim je bil azil zavrnjen, in ki jih njihove izvorne države krišijo človekove pravice s tem da jih nočejo sprejeti, namestitev zunaj mej EU in v bližini njihovih držav, tako da se lahko vrnejo domov kadar hočeje.
taprauslovenc
# 14.06.2018 ob 16:10
Tisti ki si prizadevajo za sprejem ilegalcev ,naj prosim gredo v njihove države z njimi in jim tam nudijo pomoč in nasvete in tako bodo naredili dvakratno korist. Pomagali bodo njim in nam.
zamudnik
# 14.06.2018 ob 14:33
so sporočili iz pisarne evropske poslanke Tanje Fajon (S&D/SD), ki je predsedovala dialogu med institucijami.

Gotovi smo.
pobrisan
# 14.06.2018 ob 14:16
Avanture

Tanjo Fajon je potrebno čim prej odstranit iz evropskega parlamenta, ker je na plačilni listi Sorosa in je škodljiva za Evropo!
-------------

Tudi Ivo Vajgl je v istem klubu. Čim je ona imela prste zraven, se nam ne obeta nič dobrega. Dajte naredit na to temo en referendum v vseh članicah EU, če si upate, da ljudje izrazimo svojo voljo!
StpSorsOF
# 14.06.2018 ob 14:01
Joker
Seveda je, samo "desničarji" tega še niste pogruntali.
Mutti Angela je s svojim migrantskim načrtom pogorela, ker ni računala na upor v lastnih vrstah na jugu in vzhodu Evrope.


Kako je pogorela? Saj se se vedno kvazi-azilanti na veliko priseljujejo! Se je mar kaj od teh, ki so prisli deportiralo zaradi zlorabe azila?
Sorosov plan se se vedno izvaja in vedno bolj ucinkovito s pomocjo izvajalcev kot je Tanja Fajon.

Obstajajo ljudje,ki jim denar veliko pomeni, ne glede na to za kaj se ideolosko proglasajo. Denar sveta vladar...
zebljicona
# 14.06.2018 ob 15:10
S pospešenimi koraki se bliža trenutek, ko bodo po Evropi kot gobe rasle ograje izraelskega tipa.
Z obrambo, kot jo imajo oni.
Ne prenesem politikanskih izjav tipa "migrantskega vala ne zadrži nobena ovira".
??!!
Vprašanje je samo, ali bo ta ograja na meji MAK-GRČ, morda HR- BIH ali - bolj verjetno - na AVST-SLO.
Mesec, Tomičeva, Fajonova, Videmšek, Marcel in ostali openborderji bodo srečni le ob zadnjem scenariju.
Cenzor, ne briši: gre za mnenje in ne za žalitve.
StpSorsOF
# 14.06.2018 ob 13:33
Ce so Thalerja tako lahko podkupili,...

je treba pokazati, da ni sel denar v nic...
Tetameta
# 14.06.2018 ob 13:36
...so naši desničarji skupaj z Merklovo krojili evropsko politiko glede beguncev

A Cerar je desničar??
BlokNinja
# 14.06.2018 ob 16:26
Evo dragi moji da vam bo jasno, kaj ona za Sloveniju dela u Bruslju:

Tanja Fajon je članica stranke SD in podpredsednica evroskupine S&D, torej tiste, ki ima največje število poslancev na Soroševi listi. Med tematikami s katerimi se ukvarja in pri katerih bi pri njej predstavniki Open Society Foundation lahko lobirali so med drugim: »azil in migracije, svoboda gibanja v šengenskem prostoru, enakost spolov, pravice vseh manjšin, Romov in LGBT«.

Ivo Vajgl je član stranke DeSUS in evroskupine ALDE, najbolj liberalno internacionalistične skupine v EU. Med njegovimi tematikami so zainteresiranost za zunanjo politiko in pravice vseh manjšin.
mattyy
# 14.06.2018 ob 13:56
Mednarodna zaščita pomeni nekaj. Da se zaščiti tiste, ki imajo vojno stanje ne pa tiste, ki pridejo sem na socialno.
leonis
# 17.06.2018 ob 10:30
Namesto da bi se ukvarjali z gospodarstvom,kako izboljšati zdravstvo v vseh državah EU-ja ipdb., se oni menijo sam še o migrantih in njihovih pravicah....Merklova in politiki kot so tale Fajonova in tist Luka Polmesec bodo nardil to da bo prišlo do razpada EU-ja na dva dela, države ki podpirajo migrante in tiste ki jih ne.
mare
# 14.06.2018 ob 22:10
Aktualno za današnji čas, verz iz pesmi Domovina naša je svobodna:
(mogoče bo proglašena za sovražni govor)

Vrag še išče, da bi mlado setev
s strupom podlosti, laži dušil.
Nikdar več! In našo zlato žetev
sami bomo želi s svojih njiv.
cairns
# 16.06.2018 ob 21:37
Evropska poslanka Tanja Fajon je predsedovala dialogu med institucijami

Katastrofa.

Pod njenim vodstvom bo Pandora Merkel lahko še bolj kričala ,,Mehrmigranten'' (več migrantov press)
cairns
# 16.06.2018 ob 21:48
StpSorsOF
EU je globalisticni projekt, kjer je lazje lobirati, kot v posameznih nacionalnih drzavah

Tu te moram popraviti. EU je nacistični plan ''B'' če vojno izgubijo. Tudi prvi predsednik EK je bil nacist. To kar ni naciston uspelo z orožjem jim je uspelo z denarjem.
Da ne bi kdo mislil da EU vodi Juncker iz Bruslja. EU vodi teta Pandora Merkel iz Berlina. Zaradi njene politike je prišlo v Evropo več kot dva milijona ilegalnih migrantov. Zaradi nje ostajajo tukaj čeprav jih več kot 90% ne izpolnjuje pogojev za azil.
Britanci so videli kje je center moči in da so bili odrinjeni od odločanja. Pa so odšli. Merklova pa uresničuje nacistični slogan ("Ein Volk, ein Reich, ein Führer" press)

To so tudi povedali v obraz bivšemu predsedniku evroparlamenta Schulzu. Zanimiv video
https://www.youtube.com/watch?v=lCqg9pVJ
GlU
pejtevennazrak
# 16.06.2018 ob 12:16
@Roky89
Ravno z nasilnim poenotenjem zakonodaje se EU nezadržno bliža koncu. Tudi če Fajonova res ni imela toliko prstov vmes, je precej zgovorno, da je zadovoljna, in da celotno zadevo označuje za veliko zmago.
Homer.
# 14.06.2018 ob 18:10
BlokNinja je tisti RTVjev trol, ki ima skriti profil.
Očitno poseben privilegij administratorja!
GORILA
# 14.06.2018 ob 15:15
@the matrix
No no no, kaj ste zdaj vsi navalili na našo karizmatično Fajonko. A ne veste, da gre za najbolj priljubljeno političarko v Sloveniji, ki ima takšne imenitne prijatelje???

Kdo je kriv za naval migrantov? MERkLOVA

...daj prilimaj kakšno slikco JJ z njo, da vidimo, kdo je potem sokriv za ta naval!
Homer.
# 14.06.2018 ob 18:07
Vidim, da imajo komentatorji pomanjkanje funkcionalne pismenosti.....
Priporočam ponovno branje članka in vsebinsko razumevanje!
Roky89
# 14.06.2018 ob 16:37
@blokNinja

A si kaj jezen? A ti sploh razumeš kakšno vlogo je imela Fajonova pri DOGOVARJANJU? Dajala je besedo predstavnikom EK, ministrom članic in udeleženim poslancem in skrbela za vezni tekst. Ona tega predloga reformw ni spisala sama... niti spisala ga ni. Ljudje res ne razumete kako potekajo stvari v realnem svetu, a? X-D
Joker
# 14.06.2018 ob 13:52
Tetameta,

Seveda je, samo "desničarji" tega še niste pogruntali.
Mutti Angela je s svojim migrantskim načrtom pogorela, ker ni računala na upor v lastnih vrstah na jugu in vzhodu Evrope.
Ona bi praktično zastonj v Evropo pripeljala na milijone novodobnih sužnjev, ki bi delali za ostarele domačine, pa se pojavijo neki zaplankani "desničarski domoljubi" in vse gre po gobe.
Roky89
# 14.06.2018 ob 16:25
No, ko eni jamrate in samo kličete po koncu EU-ja, se drugi trudijo in dogovarjajo - tudi tisto, ki so načeloma proti nekim stvarem. TO nam je prinesla EU. Brez nje se bi ob taki situaciji in temi že 15krat spopadli. Vsi pa vemo kdo bi od tega najbolj profitiral.

Viva la Pax Europea!
SamoRes
# 14.06.2018 ob 12:41
Medtem ko Višegrajske države (Poljska, Madžarska, Češka, Slovaška) obveznim begunskim kvotam odločno nasprotujejo....

...so naši desničarji skupaj z Merklovo krojili evropsko politiko glede beguncev

Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno
Janez Janša
Kazalo