Cipras je dejal, da zmaga Sirize pomeni novo upanje za Grčijo. Foto: EPA
Cipras je dejal, da zmaga Sirize pomeni novo upanje za Grčijo. Foto: EPA
Jeroen Dijsselbloem
Dijsselbloem je poudaril, da je območje evra že storilo veliko za olajšanje grškega dolga. Foto: EPA

Zmagovita levičarska stranka je že napovedala sestavo vlade s populistično stranko Neodvisni Grki, ki je tako kot Siriza nenaklonjena strogemu varčevanju, ki so ga morale Atene sprejeti v zameno za obsežno finančno pomoč.

Napovedi vodje Sirize Aleksisa Ciprasa, da bo z njihovo zmago konec varčevanja, so že pred volitvami sprožile burne odzive v Evropi, po nedeljskem glasovanju pa prihajajo nova opozorila Atenam.

Vodja evroskupine je dejal, da si želijo okrepiti grško gospodarstvo v okviru evrskega območja, vendar pa to pomeni spoštovanje vseh pravil in dogovorov. Dijsselbloem je sicer Sirizi in Ciprasu čestital za "jasno zmago, ki si zasluži čestitke", ter izrazil upanje, da bo evrsko območje zelo kmalu začelo pogovore z novo vlado.

"Odprti smo za pogovore in sodelovanje," je dejal in omenil možnost vnovičnega podaljšanja drugega programa pomoči, a mora zanj najprej zaprositi grška vlada.

"Počakajmo na zahteve nove vlade"
Na grške volitve se je odzval tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in poudaril, da komisija tesno sodeluje z vsako vlado članice Unije in da enako velja tudi za Grčijo. O možnosti prestrukturiranja grškega dolga pa je dejal, da je treba najprej počakati na zahteve nove vlade, o katerih bodo nato razpravljali.

Komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici pričakuje, da bo evroskupina Grkom jasno in pozitivno sporočila, da spoštuje izid volitev in je pripravljena na konstruktivno sodelovanje z novo vlado, ki bo omogočilo čimprejšnje nadaljevanje pogajanj.

Včeraj je bil dan za volitve, danes je dan za oblikovanje vlade, jutri bo čas za razpravo, je poudaril Moscovici in dodal, da je cilj enak - vsi želimo, da se Grčija postavi na lastne noge, da okrepi rast in zaposlovanje, da poplača dolgove in zdaj se je treba dogovoriti o tem, kako priti do tega cilja.

Berlin ponuja roko sodelovanja
Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila pričakovanje, da bo nova grška vlada izpolnjevala obveznosti do mednarodnih upnikov. "Po našem mnenju je pomembno, da nova vlada še naprej krepi naraščajoče gospodarsko okrevanje Grčije," je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Seibert ni želel neposredno komentirati izidov grških volitev, a je dejal, da gre za suvereno odločitev grških volivcev, "ki jo je seveda treba spoštovati".

Napovedal je, da bo nemška vlada ponudila roko sodelovanja novi vladi v Atenah, ob tem bo pozorno spremljala, kaj bo povedala glede "prihodnjih reformnih usmeritev in izpolnjevanja svojih obveznosti".

Merklova pa bo Ciprasu čestitala, ko bo prisegel kot novi premier, in mu zaželela uspešno delo, je še napovedal Seibert. "Že od začetka krize je cilj Nemčije, da se stabilizira evrsko območje in države članice, torej tudi Grčija," je dodal.

Vztrajanje Berlina pri strogi varčevalni politiki v EU-ju je sicer eden glavnih vzrokov za zmago Ciprasove Sirize v obubožani Grčiji. V predvolilni kampanji se je Cipras zavzemal za konec te za Grke pogubne politike in napovedoval "konec podrejanja" ter nova pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci - EU, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom - za pravično in vzdržno rešitev za Grčijo in za Evropo.

ECB ne bo sodeloval pri odpisu dolgov
Evropska centralna banka (ECB) ne izključuje možnosti odpisa dolgov globoko zadolženi Grčiji, a hkrati zavrača možnost, da bi bila pri tem sama udeležena.

"Odločitev, ali Grčija potrebuje odpis dolgov, ni v pristojnosti ECB-ja," je dejal član izvršilnega odbora ECB-ja Benoit Coeure. "To je politična odločitev," je dodal.

"Vendar pa je popolnoma jasno, da ne moremo privoliti v odpis dolgov, ki bi vključeval grške obveznice, locirane pri ECB-ju. To je tudi s pravnega stališča nemogoče," je še poudaril Coeure.