Velika Britanija načrtuje izvedbo referenduma o izstopu iz EU-ja do konca leta 2017. Foto: Reuters
Velika Britanija načrtuje izvedbo referenduma o izstopu iz EU-ja do konca leta 2017. Foto: Reuters
Airbus je vodilni evropski proizvajalec letal, obrambne in vesoljske opreme. Foto: Reuters

Paul Kahn, predsednik britanske podružnice Airbusa, ki v Broughtonu na severu Walesa zaposluje 16.000 ljudi, pravi, da se mora Velika Britanija potegovati za mednarodne naložbe. "In najboljši način, da si to zagotovi, je, če ostane del EU-ja," je dejal za BBC. Airbus je za Boeingom drugi največji proizvajalec letal na svetu.

Še pred tem je britanski finančni minister George Osborne v govoru pred konfederacijo britanske industrije (CBI) dejal, da si želi, da bi bila Velika Britanija "v Evropi, ne pa tudi, da ji Evropa poveljuje".

Referendum leta 2017?
Premier David Cameron se je zavezal, da bo do konca leta 2017 izvedel referendum o britanskem članstvu v EU-ju, tema pa je postala vroča politična in poslovna tema. V ponedeljek je tako predsednik podjetja za gradbeno opremo JCB dejal, da se Velika Britanija ne bi smela bati izstopa iz EU-ja, v sredo pa je predsednik CBI-ja Mike Rake dejal, da se podjetja ne bi smela prenagliti s podporo nadaljnjemu članstvu v EU-ju.

Kahn po drugi strani meni, da morajo biti ob bližajočem se referendumu podjetja, kot je Airbus, na čelu te razprave. "Menim, da je za družbe, kot je Airbus, vitalnega pomena, da se oglasijo in se postavijo za britansko članstvo v EU-ju," je dejal. Ob tem je sicer poudaril, da se tudi ob morebitnem britanskem izstopu britanska podružnica ne bi kar nenadoma zaprla, da pa bi bile gospodarske razmere na Otoku manj naklonjene za podjetništvo kot kje drugje po Evropi. "Bi Airbus dobro razmislil o nadaljnjih naložbah v Združenem kraljestvu? Da, absolutno."

Kahn je še posvaril, da bi ob britanskem izstopu njegovi družbi grozile birokratske prepreke na področju trgovanja in delovnih vizumov. Ob tem je sicer dejal, da sam "slepo ne podpira britanskega članstva v EU-ju" in da pozdravlja namere britanske vlade po pozitivnih in težko pričakovanih reformah, ki da bi ustvarile vitkejši in učinkovitejši EU.

Po zadnjih anketah se je v Veliki Britaniji nastrojenost proti članstvu v EU-ju malce umirila in zdaj bi le še 35 odstotkov vprašanih glasovalo za izstop, medtem ko jih 45 članstvo v Uniji podpira.