Evropska unija

Poudarki

  • "Vir stabilnosti odvisen od vsake članice posebej in od vseh skupaj"
Enda Kenny in Janez Janša
Jašna je prvi slovenski premier, ki je po desetih letih obiskal Irsko. Foto: www.kpv.gov.si

Janša z irskim kolegom izmenjal izkušnje v boju s finančno krizo

Irska je bila prisiljena zaprositi za tujo pomoč
12. september 2012 ob 18:07
Dublin - MMC RTV SLO

Slovenski premier Janez Janša se je med obiskom na Irskem pri premierju Endi Kennyju seznanil z izkušnjami te države pri reševanju finančne krize, še posebej ob zagotavljanju stabilnosti bančnega sistema.

Janša je irskemu premierju predstavil ukrepe, ki jih slovenska vlada pripravlja za stabilizacijo bančnega sistema ter strukturne reforme, ki jih namerava sprejeti do konca letošnjega leta. Kennyja je slovenski premier tudi seznanil z ukrepi, ki jih je slovenska vlada že sprejela za stabilizacijo javnih financ.

Iz kabineta predsednika slovenske vlade so sporočili, da sta se oba voditelja strinjala o odgovornosti držav članic evrskega območja. Poudarila sta, da je vir stabilnosti v območju evra odvisen od vsake države članice posebej in od vseh skupaj.

Kenny je napore slovenske vlade za sprejetje strukturnih reform ocenil kot korak v pravo smer. Z Janšo sta se strinjala, da je za državo najbolje, če sama postori vse potrebno za izhod iz krize.

Irska na tleh
Izkušnja Irske, ki je morala zaradi skorajšnjega sesutja bančnega sektorja in dolžniške krize jeseni leta 2010 zaprositi za pomoč v vrednosti 67,5 milijarde evrov ter v zameno sprejeti nepriljubljene varčevalne ukrepe, kaže na to, da je pridobitev pomoči iz tujine povezana s še ostrejšimi in za prebivalce bolj bolečimi ukrepi.

Irska in Slovenija imata enaka stališča do potrebe po uresničitvi izjave junijskega vrha območja evra o ukrepih za pomoč bančnemu sektorju. Premierja obeh držav sta pozdravila odločitev nemškega ustavnega sodišča, ki je zavrnilo zahtevo po zadržanju ratifikacije pogodbe o ustanovitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra.

Prav tako sta pozdravila nedavno odločitev Evropske centralne banke o možnosti neomejenega odkupovanja obveznic držav, ki so zaprosile za pomoč. Usklajevala sta tudi poglede o prihodnjem večletnem proračunu Evropske unije.

Kenny je Janši predstavil prednostne naloge irskega predsedovanja EU-ju v prvi polovici prihodnjega leta. Slovenski premier se je zavzel, da širitev povezave ostane visoko na dnevnem redu.

To je bil prvi obisk kakega slovenskega premierja na Irskem, ki je imela še precej hujše težave z bankami, kot so težave slovenskih bank.

VIDEO
Janša na obisku pri irskem premierju
G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Jethros
# 12.09.2012 ob 19:47
A mu je povedal, da je še lansko leto vodil kampanjo s 3xPROTI vsemu, kar danes predstavlja kot zadnji vlak, ki ga lahko še ujamemo, preden nam EU podeli drugačnega vlakovodjo?
zapatist
# 12.09.2012 ob 18:38
Kenny je napore slovenske vlade za sprejetje strukturnih reform ocenil kot korak v pravo smer. Z Janšo sta se strinjala, da je za državo najbolje, če sama postori vse potrebno za izhod iz krize.

Kakšne napore?
myname007
# 12.09.2012 ob 18:53
Goljufi izmenjujejo izkušnje in informacije, kako kar najbolje ožemati ljudi. Mogoče zato, ker vem očitno preveč o določenih zadevah (posledica radovednosti) mi ni več jasno kako lahko kdo sploh še posluša te ljudi. Še vedno deluje isti sistem gospodarjev in sužnjev, samo da je danes legalen. Kako je lepo biti glup...
bori
# 12.09.2012 ob 18:38
Kenny je Janši predstavil prednostne naloge irskega predsedovanja EU-ju v prvi polovici prihodnjega leta. Slovenski premier se je zavzel, da širitev povezave ostane visoko na dnevnem redu.

Bo kaj brezplačno prevajal v angleščino.
Kakšno strokovno literaturo o svetilnikih...+10+100+
R2D2
# 12.09.2012 ob 18:23
Tudi dobro ...

Samo kaj bomo pa mi imeli od tega ... ?

Ja razen nižje plače v javnem sektorju + odpušćanja , nižjepenzije , razprodajo državnega premoženja , ... ja pa Zlato Pravilo v Ustavi ja to je zelo pomembno ...

10+100
gstk
# 12.09.2012 ob 19:52
Če vlada misli resno reševat banke in tajkunska posojila naj najprej sprejme zakon o nezastaranju kriminalnih dejanj kjer je oškodovano državno premoženje.

Kraja državljanom (državno premoženje) si po mojem zasluži enako obravnavo kot zločini proti človečnosti.
erru
# 12.09.2012 ob 18:47
Boj s finančno krizo ... hehe .. k bi js reku boj z navidezno resničnostjo ... če je kaka kriza, je to kriza celega sistema, ki ga je začelo krizirat (ne prvič), ker mu je droge zmanjkal ... Ja, težko je bit pohlepen in len obenem v monetarnem sistemu, ko raja nima dnarja :) Cela kriza ..
gesan
# 12.09.2012 ob 21:35
jethros zopet deluje nerazdiralno in povezujoče. Čestitam.

Zanimivo, ampak povedal je samo resnico!
Koga boli to?
Jethros
# 13.09.2012 ob 08:48
parabola:
Aha, jaz delujem razdiralno...zanimivo, državo nam vodi egocentrik, ki je težil kako so ukrepi nepotrebni, danes jih servira kot zadnja bilka upanja, za rešitev države, ker je pač na oblasti...
Ne ti meni o razdiralnosti, ko pa sam podpiraš takega hinavca.
Fajn bodi, zunaj je prijetno jesensko vreme, se diha svež zrak, mogoče ti osveži misli.
BACK
# 12.09.2012 ob 19:49
Dejmo vase pogledat, pa svoje vrednote ocent. Kok so vredne? Veliko vec, kot denar. In to je to. Fakof pa kriza,
99 or 1%
# 12.09.2012 ob 18:22
mah, dost s to finančno krizo in ne vem kaj še... napišite , da se bliža finančni kolaps, da naj ljudje naredijo kakšno zalogo in grejo na samozadostnost... !
Jethros
# 13.09.2012 ob 10:14
kralj kekec:
Nisem vedel, da so v Mariborski nadškofiji levičarski kulaki...
Binder Dandet
# 13.09.2012 ob 07:11
@parabola:
"jethros zopet deluje nerazdiralno in povezujoče. Čestitam."

Povem ti, da zunaj dežuje. Tudi jaz delujem razdiralno?
Stop-IPCC
# 13.09.2012 ob 01:07
In zakaj ne gre na Islandijo, ki je edina država, ki je ravnala pravilno ?????
.
Aja... že vem.....
Tam so POZAPRLI večino skorumpiranih politikov in banksterjev.... tega pa JJ ni pripravljen... bi tudi on končal na Dobu !!!!
BioTech
# 12.09.2012 ob 20:52
Haha, k ta pravemu se je šel učit sanacije bank. Irska je edina evropska država, ki je izbrala model slabe banke in končala vemo kako. V osnovi sta sicer dva modela sanacije, slaba banka ali dokapitalizacija. Učinek je podoben, razlika pa je v tem, da slaba banka več stane davkoplačevalce. In kaj bo storila naša briljantna vlada? Dražjo rešitev seveda, samo da nasprotuje dokapitalizacijam, za katere se je pravilno odločila leva vlada...
Rasta75
# 13.09.2012 ob 00:59
Preverit je šel, koliko lahko še zafura (pobere v žepe in razdeli pajsašem), preden bo tudi Slovenija morala zaprositi za pomoč, ter kaj in koliko od le-te se bo tudi dalo "preusmeriti".
severna zvezda
# 13.09.2012 ob 00:41
......in kaj nam pomaga, če se neizvoljeni psajko goni okoli po evropskih parketih? Je kaj bolje? ....... Nope, pride nazaj, pa spet pljuva po državljanih oz. straši, kako moramo podpreti "njegove" "reforme" in predloge, da mu ja ne bi padla z glave krona - sicer zarjavela, pa vendar ...... :-) ..... Ta čas, ko se pa gre evro-turizem brez efekta, VIrant pometa njegov rdeči tepih ..... Dovolj je! Trojka -zdaj!
Optima
# 13.09.2012 ob 12:35
JJ v tujini lobira za morebitno pomoč za sanacijo naših bank, hkrati pa skuša tujini pokazati da pri nas vlada nekja dela in da so sindikati in opozicija krivi za stanje kot je.
Knight Kant
# 13.09.2012 ob 12:04
Je pa Janez te dni precej aktiven na mednarodnem prizorišču. Najprej v Luksemburg pri Junckersu, sedaj na Irskem pri Kennyju. Tudi medisjko so ti obiski kar dobro podprti. Tako, da me kar malo čudi, da so mediji Janšev uradni obisk pri Hashimu Thaçiju na Kosovu pred dobrim tednom malce odrinili na stranski tir.
Poskolc
# 13.09.2012 ob 09:51
Ta bebec naj kar na irskem ostane !
Binder Dandet
# 13.09.2012 ob 07:08
Kakšne izkušnje?
trocki
# 13.09.2012 ob 00:14
Na Irskem je gospodarski sistem bil sesut. Lani so dosegli 0,7-odstotno rast BDP, imeli jo bodo tudi letos in prihodnje leto, Slovenija pa ne. Kljub sanaciji bank, te na Irskem še vedno ne kreditirajo. Financiranje spodbujajo s semenskim kapitalom ter jamstvenimi poroštvenimi shemami za mikro podjetja. Usmerili so se v spodbujanje politik, ki so pisane na kožo izvoznim sektorjem. Usmerili so se v podjetništvo. Irska, ki mora tudi kot prejemnica evropske pomoči slediti strogim ciljem, dve tretjini poti do njih premaguje z zmanjševanjem porabe, in ne večanjem proračunskih prihodkov. Odločili so se za obdavčitev nepremičnin namesto obdavčitve dela.

Ne kapiraš!!!! Irci so naredili popolnoma vse, kar je od njihov zahteval IMF, EU, itd. Njihov primer je v resnici beda.

Dajte se izobrazit. Naslov članka bi moral biti: Janša obisk Irsko, kjer vsi predpisani varčevalni ukrepi in hujševalne kure niso pomagale. Kljub bleščečim obljubam!
Poslušajte strokovnjaka in nobelovega nagrajenca:

Paul Krugman
dr.Mockba
# 12.09.2012 ob 23:31
Vsi normalni voditelji razvitih držav, se ob takšnih srečanjih dogovarjajo o medsebojnem sodelovanju in rezultat je gospodarska rast obeh držav. Pri Janši je zgodba nekoliko drugačna. V tujino potuje po mnenje, ali je to kar dela dobro ali ne. Pri Junckerju je bilo tako in s Kennyjem prav tako.
No ja, tudi to je ena od možnih strategij, kako volilca prepričati v svoj prav- preko tuje "avtoritete".

O gospodarski rasti, po več kot pol leta (čeprav je bilo obljubljeno v 100 dneh) vladanja, še vedno ne duha ne sluha. Vse je še vedno na papirju. Program. Paket ukrepov. Teorija.
Knight Kant
# 13.09.2012 ob 12:06
corr. (link): Hashimu Thaçiju na Kosovu
Optima
# 13.09.2012 ob 08:52
Poivre

Prosim opiši mi Irski uspeh. Kaj je Ircem do sedaj uspelo. Nezaposlenost 15 %, pred letom 2007 je bil dolg Irske 25% BDPja sedaj je 100,7 %. Med tem so sanirali svoje banke z davkoplačevalskim denarjem kot ga mi. Nato so potrebovali pomoč EU in ob tem sprejeli ostre varčevalne ukrepe. Leto 2010 padec GDP ja za 1 % in leto 2011 rast za 1 % pri čemer si še vedno v minusu za 1 % napram prejšne leto. Za to leto podatkov še ni. Tu je link in si preberi kako uspešna je Irska s svojim programom, ki do sedaj ni prinesel nobenega resnega učinka. EU je že dvakrat napovedala, da se Irska pobira pa se je obakrat uštela. Tu je link http://www.esri.ie/irish_economy/.
pastirica
# 12.09.2012 ob 20:01
povedal mu je da je lani rušil vse da bi bila čimvečja kriza..
Poskolc
# 15.09.2012 ob 10:40
Irska do hrvaške
zemljemerec
# 14.09.2012 ob 12:14
g.Janez Janša, mene pa zanima zakaj Slovenski davkoplačevalci še plačujejo znano obveščevalno službo? Čemu služi ta draga birokratska ustanova ? Med tem ko prisluškujejo tujcem in iščejo zunanje sovražnike jim domači poslovneži ropajo državo. Kaj je to normalno ? Ne ni ! Jaz trdim, da so ti domači poslovni kriminalci Sloveniji storili dosti več škode kot JLA v 60.letih. Se vam ne zdi, da je čas za resno delo doma ? Kaj vam bodo mednarodni dogovori, če vam pred nosom ugledni Slovenski sinovi ropajo domače banke in denar nosijo tujcem. Takole se ne vodi državo.
brasilinho7777
# 13.09.2012 ob 21:46
Janša ima prijatelje samo v državah, ki so na robu propada, Albanija, Irska.....ostali ga še pogledajo ne, čestitke poštar!
Jezni Smrk
# 13.09.2012 ob 21:43
Sovražim šminkerje.
Knight Kant
# 13.09.2012 ob 13:58
Binder Dandet - 13.09.2012 ob 13:15
btw., piše na linku, da je to bilo pri nas. Očitno v sestavi tistega gospodarskega foruma la ka je blo.
--------
Imaš prav. Pravi mali Balkans summit na Bledu in v Ljubljani. Albanija, Kosovo, ...so se lahko pogovorili vse, kar imajo odprtega. (janinejca03 pa so njegovi takrat tudi hitro utišali, da je nato razlagal, kako je bilo "tisto z Zokijem in Taćijem" v resnici mišljeno - stran 5).
Think Tank
# 13.09.2012 ob 13:35
Binder Dandet - 13.09.2012 ob 13:15
Ta sestanek s Thacijem so dali na stranski tir zarad janinejc03, ki druženje s Thacijem pripisuje Jankoviću.:D
btw., piše na linku, da je to bilo pri nas. Očitno v sestavi tistega gospodarskega foruma la ka je blo.
-------------------
Ne, Janez je bil v Prištini. Najprej je za medije malo krožil tam naokoli (glej Janša z Berisho o krepitvi sodelovanja med Slovenijo in Albanijo), kot maček okoli vrele kaše, potem je šel pa še na obisk k prijatelju (no ja, vrstni red je bil obraten).

Potem so vsi skupaj (Tachi, Berisha in Janša) šli še na Bled.
Binder Dandet
# 13.09.2012 ob 13:15
@Knight Kant:
Ta sestanek s Thacijem so dali na stranski tir zarad janinejc03, ki druženje s Thacijem pripisuje Jankoviću.:D

btw., piše na linku, da je to bilo pri nas. Očitno v sestavi tistega gospodarskega foruma la ka je blo.
sloveneci
# 13.09.2012 ob 13:03
Ma dajte folk, a bomo stopli skupaj in spucali to narcisoidno, nesamaozadostno, nenasitno in še marsikakšno gamat, ki nam ignorantsko vlada in jemlje od ust za zadovoljitev in hranjenje lastnega nenasitnega ega?
Ne smilimo se sami sebi, poskrbimo zase!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stop-IPCC
# 13.09.2012 ob 08:36
Kaj je Janša.... si ne upaš po nasvete na Islandijo ?????
.
Tam so banksterje in skorumpirane politike tvojega kova po hitrem postopku pospravili v zapore in jim pobrali nakradeno !!!!!
Se bojiš, da se bi/bo to zgodilo tudi tebi in tvojim podrepnikom ?????
.
Islandska statistika :
Nezaposlenost (julij 2012) : 4,4%
Inflacija (Avgust 2012) : 4,1%
Ekonomska rast (2011) : +2,6%
Napovedi : The Icelandic economy is predicted to grow 2.8% in 2012 and 2.7% in 2013.
.
Napoved za Slovenijo in Irsko me se sram objaviti !!!!!!! Kamorkoli pogledaš... je katastrofa !!!!!
Ja... k takim je treba hoditi po nasvete.... predvsem po nasvete, kaj se zlagati ECB, da bo odobrila "pomoč", ki bo v celoti končala v žepih javnih birokratov !!!!!!
POIVRE
# 12.09.2012 ob 22:14
Na Irskem je gospodarski sistem bil sesut. Lani so dosegli 0,7-odstotno rast BDP, imeli jo bodo tudi letos in prihodnje leto, Slovenija pa ne. Kljub sanaciji bank, te na Irskem še vedno ne kreditirajo. Financiranje spodbujajo s semenskim kapitalom ter jamstvenimi poroštvenimi shemami za mikro podjetja. Usmerili so se v spodbujanje politik, ki so pisane na kožo izvoznim sektorjem. Usmerili so se v podjetništvo. Irska, ki mora tudi kot prejemnica evropske pomoči slediti strogim ciljem, dve tretjini poti do njih premaguje z zmanjševanjem porabe, in ne večanjem proračunskih prihodkov. Odločili so se za obdavčitev nepremičnin namesto obdavčitve dela.

Za konec, Ircem je uspelo. To vse pove.
kralj kekec
# 13.09.2012 ob 09:55
Levičarski kulaki ne znajo delati,
znajo pa hodit po bankah in prosit za 8 milijard kreditov,
v samo 3 letih,
da bodo levjesrčni fehtarji (berači) naprej uživali na razkošju !
Ubogi Janez pa nosi fehtarsko-beraški denar nazaj na banko !
Vsaka ti čast Slovenski Janez !!!
parabola
# 12.09.2012 ob 18:53
Končno je MMC ugotovil, da je bil Janša danes na Irskem (drugi mediji so to objavili že zjutraj). Glede na njihovo hitrost bi jim znižal plačilo RTV prispevka za 2 EUR in še vsaj 1 EUR za njihovo neobjektivnost.
parabola
# 12.09.2012 ob 20:24
jethros zopet deluje nerazdiralno in povezujoče. Čestitam.
Kazalo