Evropska unija
Boris Johnson
Boris Johnson med tekom v okolici svojega doma v Oxfordshiru. Johnson na vprašanje BBC-jeve novinarke Laure Kuenssberg, ali se bo potegoval za vodenje konservativcev in tako izzval premierko Thereso May, ni želel odgovoriti. Foto: Reuters

Dodaj v

Johnson (spet) napadel Mayevo in predstavil svoj načrt za brexit

Vrste konservativcev pred nedeljskim kongresom dodatno razklane
28. september 2018 ob 19:43
London - MMC RTV SLO, STA

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson je predstavil svoj načrt za t. i. brexit, pri tem pa napadel britansko premierko Thereso May.

Johnson je v prispevku za časopis Daily Telegraph trenutne načrte britanske vlade za brexit označil za moralno in intelektualno ponižanje ter demokratični polom. Po njegovem mnenju vladi ni uspelo dostaviti državljanom tistega, kar si želijo.

Johnson je za Reuters ocenil, da bi ob upoštevanju načrta Mayeve Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ostalo napol v Evropski uniji, napol pa zunaj nje, tako da bi bilo obsojeno na "vsiljeno vazalstvo".

Obenem je predstavil svoj alternativni načrt za brexit, ki vsebuje šest točk in naj bi rešil tudi zagato glede meje z Irsko. Predlaga namreč tehnološko posodobitev in carinske preglede stran od meje, s čimer bi se po njegovem mnenju lahko izognili ponovni uvedbi nadzora na mejah.

Johnson predlaga "Super Kanado"
Kot glavno točko pa navaja, da bi moral London zagovarjati sklenitev prostotrgovinskega sporazuma, kot ga je EU sklenil s Kanado, a da bo ta še bolj velikopotezen, in ga je tako poimenoval "Super Kanada". Ker pa bi za sklenitev tovrstnega sporazuma potrebovali nekaj časa, je opozoril, da bi se prehodno obdobje po brexitu verjetno zavleklo po letu 2020. "To je trenutek, da se spremeni tok pogajanj ter upraviči ambicije in potencial brexita," je še zapisal Johnson v kolumni s 4.500 besedami.

Johnson, ki je kot minister odstopil julija po sprejetju načrta za brexit iz Chequersa, je napadel premierko prav pred kongresom britanskih konservativcev, ki se v Birminghamu začne v nedeljo, in tako še okrepil pritisk na Mayevo. Njegov načrt pa je povzročil še globlji razkol v vrstah konservativcev.

Rees-Mogg: Britanija je pogajanja prepustila EU-ju
Vplivni torijec Jacob Rees-Mogg, vodja zagovornikov brexita med konservativnimi poslanci, je Johnsonov načrt podprl in ocenil, da je Velika Britanija vodenje pogajanj o brexitu prepustila EU-ju. Rees-Mogg, ki se pogosto omenja kot prihodnji vodja konservativcev, je ta teden sporočil, da njegova skupina želi spremembo načrta iz Chequersa, v nasprotnem primeru ga v parlamentu ne bo podprla.

Konservativec Bernard Jenkin, ki prav tako zagovarja brexit, je Johnsonove argumente danes na Twitterju označil za močne, poslanka Andrea Jenkyns pa je dejala, da Johnson resnično verjame v Veliko Britanijo in razpravlja o njeni bleščeči prihodnosti po brexitu.

Proevropsko usmerjena članica stranke Nicky Morgan se je po drugi strani norčevala iz Johnsonovega članka za Daily Telegraph in izrazila mnenje, da se je Johnson očitno odločil, da se bo vrnil v novinarske vode.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 28.09.2018 ob 20:13
Vsa čast konzervativcem - državo so zavozili v dno, narod bo izvolil Corbyna, ki bo gasil požare, na koncu pa bo tudi odgovoren za vse sranje - in na oblasti bo zopet desnica.
Lightning
# 28.09.2018 ob 21:04
Komedija, radi bi obdržali ugodnosti članstva EU, ne bi pa radi prispevali v skupno blagajno. Hinavščina bivšega imperija sveta (zdaj pa "zgolj" top 10 držav sveta) ne pozna meja. Potem pa še nam vsak teden nabijate z novicami o njihovi kraljevi družini - komu mar kaj delajo, sploh pa Slovencem!

"Vsa čast konzervativcem - državo so zavozili v dno, narod bo izvolil Corbyna, ki bo gasil požare, na koncu pa bo tudi odgovoren za vse sranje - in na oblasti bo zopet desnica."
--
To obvladajo desničarji povsod, tudi SDS poskuša isto delati pri nam samo jim "žal" ne uspe. :) Dejstvo je, da bo brexit katastrofa za VB. Desničarji bi si radi oprali roke, češ nismo mi krivi... Pač klasika, saj bodo ljudje spregledali enkrat - upajmo.

lp
Nikolaj
# 28.09.2018 ob 21:38
GB bi izstopila, vendar na način, da bi v neki meri še vedno bila notri, vendar ne povsem, temveč hkrati tudi zunaj in notri, vendar tako, da nihče ne bi vedel ali so zunaj ali notri.

To je angleški način sklepanja pogodb.
Radoveden
# 28.09.2018 ob 21:05
To spada pod rubriko Zabava.
DrKult
# 28.09.2018 ob 21:07
Kdo pa pravi, da hočemo "Super Kanada" deal z njimi?
Barnier jim je ponudil kanadski tip dogovora, ponudil jim je tudi norveški tip dogovora. Oni pa hočejo imeti prednosti norveškega tipa dogovora, ampak zgolj z obvesnostmi kanadskega.
Ne, hvala, to je "cherrypicking", noben "Super Kanada" ali "Kanada plus plus plus" kakor so ga imenovali prej ne pride v poštev. Če jim kaj ne paše, naj odveslajo k svojemu novemu oranžnemu gospodarju, ki bo 10x manj popustljiv in 100x bolj nedemokratičen. Žrli boste klorirane piščance, ali pa vas bo izoliral tudi on.
Bivši uporabnik
# 28.09.2018 ob 21:06
Boljše vprašanje je, če niso zaslužili glede na to, da so sodelovali pri uničenju Iraka, Afganistana in Libije? Kaj imamo od njih? Migrante? Še kaj?
Churchill W.
# 28.09.2018 ob 20:51
5 min pred zdajci se najde nekaj posameznikov z velikopoteznimi idejami in si upajo dodati da bo predhodno dogovorjeno prehodno obdobje pač daljše.
Kaj so pa počeli 18 mesecev???
DrKult
# 28.09.2018 ob 22:58
hehet: "Rees-Mogg je edina rešitev za VB in za uspešen Brexit."

Aja? Povej nam več o tem. Meni se zdi, da ima JRM predvsem rešitev za plemenitenje svojega bogastva.
Njegov foter je avtor knjige "Blood in the Streets", ki je praktično navodilo, kako obogateti v razmerah, ko se ljudje na ulicah koljejo za kos kruha.
Svoj hedgefund je pred parimi meseci prestavil v varni Dublin na tla Evropske unije.
Za Mogga je hard Brexit super. Iz 100 milijonov bo naredil 500 ali celo milijardo.

Za navadne ljudi pa... Hjah, slabše bo, ane.
Krtomir
# 28.09.2018 ob 22:12
Imel je priložnost se pokazat, pa se je skril.
Springbok
# 29.09.2018 ob 02:19
BoJo klovn ne razume:

Nobena tehnologija ne pomaga, če nimaš trgovinskega sporazuma. EU ima namreč legitimno pravico preprečiti uvoz blaga iz 3, držav preko Velike Britanije. In seveda obratno. Ko nimaš trgovinskea sporazuma, ne moreš zaupati carinjenja blaga, ki samo tranzitira iz 3 držav carinikom iz VB. Tega ne reši nobena tehnologija.
21.12.2012
# 29.09.2018 ob 07:36
S hrvati se ziher razumejo.
nordnung
# 28.09.2018 ob 22:54
Boris, kdaj si boš kupil glavnik???
Simon_Marini
# 28.09.2018 ob 22:42
A se ne reče temu, delanje računov brez krčmarja?
divjejabolko
# 29.09.2018 ob 10:20
Johnson je angleški Trump (vsaj kar se njegovih for tiče). Seveda z dosti manjšim finančnim ozadjem.
Binder Dandet
# 29.09.2018 ob 09:36
Chuck Boris
Prizadet
# 29.09.2018 ob 12:44
Upam, da bodo eu pogajalci ostali pri "naših" načelih in speljali razdružitev do konca. Tako bodo tisti, ki so glasovali za brexit zadovoljni in mi ne bomo imeli pretiranih izgub. Pol se pa lahko začne 10 - 15 letno dogovarjanje o "skupnem" trgu.
borut-blas
# 29.09.2018 ob 08:23
bankirji in borzni mešetarji so največje zlo .. in angosaksobci so pri tem prvi ...
čimprej naj jih vzame hudič, bo za vse bolje ...
ali baba ima druge, boljše rešitve .. jack ma je svetilnik sveta , ne pa pokitiki kot blair ali janša, ki se imajo za svetilnike , so pa le lightshow v javni hiši neoliberalizma

https://youtu.be/WdOZYJV
Mcus
Hopi
# 28.09.2018 ob 23:06
ZDA ↔ V.B.

Hm?! Čudna sinhronizacija zunanjih zdrah z hkratnimi nastajanji
domačih zdrah?!

To je zgolj možno uspevati Zdraho-manom.

"Brez Zdrahe mi živeti ni"!
Brannigan
# 02.10.2018 ob 14:20
Saj pa je bil član dream teama, s kapetanom Nigelom na čelu.

To je tako, kot da se uvrstiš na svetovno prvenstvo v regionalnih kvalifikacijah, potem odideš iz ekipe, nato pa kričiš, da če si zmagal v regiji bi zagotovo v svetu in kako tem, ki so ostali, to ni uspelo??
kislec
# 29.09.2018 ob 08:20
" GB bi izstopila, vendar na način, da bi v neki meri še vedno bila notri, vendar ne povsem, temveč hkrati tudi zunaj in notri, vendar tako, da nihče ne bi vedel ali so zunaj ali notri.
To je angleški način sklepanja pogodb."

A praviš, da se je naša Levica sklepanja pogodb naučila pri Angležih?
hehet
# 28.09.2018 ob 21:56
Rees-Mogg je edina rešitev za VB in za uspešen Brexit.
Kazalo