Evropska unija
Boris Johnson
Boris Johnson je sredi avgusta novinarje na svojem domu v Thamu v Oxfordshiru pričakal s čajem. Foto: Reuters
Boris Johnson
Johnson, nekdanji župan Londona, je bil v referendumski kampanji odločen zagovornik "trdega odhoda oziroma brexita" iz EU-ja. Zdaj pa se zdi, da se je umaknil pred težkimi in neprijetnimi odločitvami. Foto: Reuters
VIDEO
Brexodus – z Otoka odšlo...

Dodaj v

Johnson svari Britance pred "katastrofo brexita "

Barnier sporoča: Ne moreš izbirati samo rozin
3. september 2018 ob 10:08
London - MMC RTV SLO

Nekdanji zunanji minister Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske (VB) Boris Johnson je v prvem odzivu po svojem odstopu kritiziral načrte premierke Therese May za t. i. brexit, to je za odhod države iz Evropske unije (EU) oziroma za prihodnje odnose med entitetama.

Johnson, ki je odstopil 9. julija letos zaradi nesoglasij znotraj vlade glede načrta za brexit, je v kolumni za časopis Daily Telegraph zapisal, da načrt "Mayeve iz Chequersa" pomeni katastrofo za Britance. T. i. "dogovor iz Chequersa" je bil sprejet v podeželski rezidenci Mayeve na začetku julija.

Polzavestni bomo obviseli na vrveh ringa
Johnson je pogajanja med britanskim ministrom za brexit Dominicom Raabom in glavnim evropskim pogajalcem Michaelom Barnierjem primerjal z wrestlingom. "In bojim se, da je neizogiben izkupiček tega boja, če se bo nadaljevala v tej smeri, zmaga za EU, medtem ko bomo mi obviseli na vrveh ringa, okoli naše polzavestne glave pa bo simbolično krožilo 12 (evropskih) zvezd. V to bitko smo šli z belo zastavo nad svojim vodilnim tankom," je po poročanju BBC-ja zapisal Johnson in dodal, da če se bo nadaljevalo v tej smeri, bo vlada "zapravila večino prednosti brexita".

Barnier kritičen do načrta iz Chequersa
Načrtu iz Chequersa, ki ga vlada Mayeve trdno zagovarja, predvideva, da bi se Združeno kraljestvo dogovorilo z EU-jem za skupna pravila glede trgovanja z blagom, ne pa tudi za storitve. Barnier je v intervjuju za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung ta načrt zavrnil, saj bi to pomenilo "konec enotnega trga in evropskega projekta povezovanja".

Britanci ne morejo le zobati rozin
"Britanci imajo izbiro. Lahko ostanejo na enotnem trgu tako kot Norveška, ki prav tako ni članica EU-ja. A potem bi morali prispevati v evropski proračun in priznavati pristojnosti Evropskega sodišča. Ne moremo pa privoliti v to, da bi Britanci zobali le rozine oziroma iz naših pravil jemali le tisto, kar jim ustreza, saj bi se potem pojavile nove zahteve tretjih držav, naj tudi njim omogočimo podobne ugodnosti,"
je dejal Barnier.

Rok za konec pogajanj premaknjen na november
Neuradni rok za konec pogajanj med VB-jem in EU-jem je predviden za oktober, a naj bi se zavlekel v november. Združeno kraljestvo naj bi povezavo zapustilo 29. marca prihodnje leto. London in Bruselj sta v preteklih mesecih dosegla dogovor o dveh prednostnih ločitvenih vprašanjih, to je o pravicah 4,5 milijona državljanov na obeh straneh Rokavskega preliva in o finančni poravnavi ter o prehodnem obdobju do konca leta 2020, ko naj bi Velika Britanija ob spoštovanju evropske zakonodaje ohranila vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik, pri čemer pa ne bo več sodelovala pri odločanju Unije. Še vedno medtem ni dogovora o meji med Severno Irsko in Irsko. V vsakem primeru bo ločitveni sporazum veljal šele, ko se bosta uskladili o vsem in časa za to tudi zaradi izrazite notranje neenotnosti na Otoku zmanjkuje. Kakšna bo oblika nadaljnjih odnosov med Unijo in Združenim kraljestvom in kako prosti bodo tokovi blaga, kapitala in ljudi med Otokom in Unijo, medtem še ni znano.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
x1ijn
# 03.09.2018 ob 10:20
EU se ne pogaja. Vzemite to kot izhodišče za brexit.
Krtomir
# 03.09.2018 ob 11:01
Johnson je po referendumu stisnil rep med noge. Polna usta so ga, ko stvari vodijo drugi, ko je imel to možnost sam se je pa skril v luknjo. Tipični kolonialni razvajenec.
TineB
# 03.09.2018 ob 10:48
"No deal BREXIT"

Srečno! Ko bodo vaše banke in zavarovalnice čez noč ostale brez licenc za poslovanje v EU. Ko bodo vaši piloti in letalske družbe ostale čez noč brez soglasij za delovanje v EU. Ko bo Irska na mejo z UK na Severnem Irskem čez noč poslala policijo in carinike. Ko bodo Francozi v Calaisu postavili pri izhodu iz tunela policijo in carino. Ko bodo UK državljani potrebovali vizum za vstop v EU! Ko vam preneha veljati na desetine FTA , ki jih je z drugimi državami sklenila EU. Ko vam preneha veljati na stotine dogovorov, ki jih ima EU sklenjene z drugimi državami. Ko boste začeli trgovati po WTO pravilih, brez svojih t.i. “schedules of concessions” - tistih od EU pa ne boste mogli uporabljati, ker so mnoge članice WTO k temu že dale ugovore - med drugim tudi ZDA itd. Da ne omenjam dejstva, da UK sploh (še) ni polnopravna članica WTO, ampak kar pričakuje, da bo to postala po avtomatizmu preko članstva EU v WTO - kar je zelo naivno pričakovanje, saj ostale WTO članice že z nabrušenimi noži čakajo, da od UK dobijo čim več za njihovo podporo UK v WTO itd.

No deal Brexit bo UK čez noč pahnil v tak kaos, da jim ne bo nič jasno! Ker brez vsakršnega dogovora - kar "no deal" situacija je - UK za EU postane tretja država, s katero nima prav nobenega dogovora! Npr tako, kot bi se ta država šele na novo vzpostavila.

Tale UK oblastna banda se obnaša kot razvajeni pamži, ki mislijo, da zanje pa nobeno pravilo ne velja in da se jim bodo vsi uklonili in jim dali vse in jim pustili delati vse, kar se jim bo zahotelo. BJ je dobra karikatura tega vsega.

Ti v UK mislijo, da če so oni sprejeli doma ta svoj "Brexit Bill" - s katerim so prevzeli vso EU pravo in vse EU dogovore s tretjimi državami, da se morajo in se bodo te tretje države tudi tega držale . Ker njih nek domač UK zakon prav nič ne zadeva, saj je ta notranja zadeva same UK. UK bo morala torej vse ostale države po svetu prepričati, da naj z njo poslujejo še naprej tako, kot so v času, ko je bila UK del EU. A za to bo morala UK tako ali drugače plačati takoj ali pozneje - to ne bo zastonj. Ker takšna priložnost za dosego svojih interesom napram UK se malim ali bolj zaostalim državam ne ponudi tako pogosto, kajne.
Rozka
# 03.09.2018 ob 10:34
Glede na to, da stalno po vsem svetu kuhajo župco, je prav, da jo enkrat tudi pojedo.
dukeslander
# 03.09.2018 ob 10:29
Postregel jim je s preostankom novičoka.
ap72
# 03.09.2018 ob 10:33
trump bi mu lahko svetoval, kateri lak za lase uporablja

zgleda kot en tabornik, ki je na svojem prvem taboru stran od mamice
DrKult
# 03.09.2018 ob 11:18
Es: "EU mafija bo zato, ker želi kar najbolj škodovati Britaniji, škodovala tudi lastnim članicam. Gre za načrt, da bi čim bolj kaznovali UK, da bi s tem odvrnili ostale države, ki bi morda želele v prihodnosti zapustiti Unijo. In to vi podpirate, namesto, da bi podpirali UK, ki se je pogumno uprla tej zločinski organizaciji."

"EU mafija" ni Britaniji naredila popolnoma nič žalega. Britancem je Barnier ponudil kanadski model prostotrgovinskega sporazuma. Ponudil jim je tudi norveški model prostotrgovinskega sporazuma. Britanci pa hočejo imeti vse prednosti norveškega modela, vendar bi plačali samo stroške kanadskega modela.
Jok brate, odpade. Ne morejo dobiti polnega dostopa do enotnega trga, ne da bi plačevali za dostop kot to počnejo vse druge članice. Obstoj skupnega trga namreč ni samoumeven in rabiš gomilo zaposlenih, infrastrukture, da vse teče gladk kot mora.
Barnier jim je povedal na prvi dan pogajanj, da cherrypicking NE BO dovoljen in pri tem EU tudi vztraja, kar je edino pravilno.
ap72
# 03.09.2018 ob 10:36
in ni samo frizura

poglej to majco ... pa te hlače?

mater t angleži, meni je bilo vedno čudno, ko mi je znanka iz avstralije pravila, da hodijo dol angleži, ki so tako nemarni da delajo sramoto celi evropi

ja, brexit je ok
DrKult
# 03.09.2018 ob 10:50
Še zelo zelo jih bo bolelo in prav je tako.
anny22
# 03.09.2018 ob 10:36
Nič se ne bodo dogovorili, hard brexit na poti.
igorto
# 03.09.2018 ob 11:02
Kar so sejali naj tudi žanjejo !
Saj je bil Boris eden najbolj zagretih za brexit, zdaj pa soli pamet.
Zanj bi bila primerna destinacija za dolg dopust kakšen samoten otok v Atlantskem oceanu. Pa še naše Mirča, Dejana in Korla bi lahko vzel sabo, da bi tarok špilal.
Glas_razuma
# 03.09.2018 ob 10:29
Uroš Kuzman bi se pa lahko malo uredil za novinarje...
REsnica
# 03.09.2018 ob 10:55
Eu bi napravila najboljšo potezo, če kupi otočku vesla in mu pomaha v slovo, ko bi odveslal in se parkiral pred ZDA.

pa naj se amričani ukvarjajo z njimi. Bi kmalu tudi njim zrasli čez glavo
nevem
# 03.09.2018 ob 11:19
Referendum med neodgovoren in slabi izobražen, z "zarotami" nafilan folk... in rezultat je tu. Namesto, da bi vso moč usmerili v to, da EU postane resna zadeva, brez podrejanja korporacijam in ZDA, pretirane zbirokratiziranosti in lažnega altruizma...
Zadnji stavek je namenjen vsem članicam EU.
Svicar
# 03.09.2018 ob 11:40
Clovek ima res obcutek, da Anglezem (Skoti in S.Irci so drugacni) se zmeraj ni jasno, da Britanskega imperija ze nekaj casa ni vec.

Ne moremo pa privoliti v to, da bi Britanci zobali le rozine oziroma iz naših pravil jemali le tisto, kar jim ustreza, saj bi se potem pojavile nove zahteve tretjih držav, naj tudi njim omogočimo podobne ugodnos

Edino prav, nic se jim ne sme popustit - ali si in ali si pas out, na dveh stolih se ne more sedet. In ne samo zaradi tretjih drzav, ampak tudi zaradi Unije same. Evropska unija ima svoje prednosti in slabosti, kam bomo pa prisli, ce bomo vsi samo prednosti cuzali...
Radoveden
# 03.09.2018 ob 11:18
Kar se pa las tiče pa... Johnson & Johnson
mato333
# 03.09.2018 ob 12:08
Kako ste nekateri tukaj pozdravljali brexit in razlagali kako bo to super za otok. Razmislite kdo vam je opral mozgane.
anny22
# 03.09.2018 ob 10:37
Hehe, direkt norca se dela.

KLIK
watwat
# 03.09.2018 ob 12:35
Britanci niso navajeni, da jih nekdo izsiljuje in da se stvari ne obračajo po njihovih željah. Celo zgodovino so samo črpali iz ugodnega položaja.
aljo16
# 03.09.2018 ob 12:10
In rodila se bo nova amerika, vse privat, vse plačevat... Ampak plače bodo pa višje ne (smeh)...

Se mi zdi da bodo to odločitev še globoko obžalovali, je pa za EU bolje da VB ni notri, saj dela več problemov kot koristi, niti je niso že sedaj imeli za neko članico...
felixon
# 03.09.2018 ob 12:05
če se prav spomnim je bil BJ velik zagovornik izstopa VB.
Calendula
# 03.09.2018 ob 11:59
Očitno so pričakovali, da njihov "štos z referendumom" ne bo uspel in bodo nadaljevali z izsiljevanjem preostalih članic EU.
Ja, gospod Skuštrani, štos je uspel in vi se poslavljate. In mi smo tega zelo veseli, čeprav bomo posledice čutile tudi preostale članice EU. Ločitev ni nikoli zmaga enega.
firtoh
# 03.09.2018 ob 13:49
Johnson je Etonov deček.Etonovi dečki imajo vsa vrata odprta, četudi niso brihtni.
Da pa čaj postreže v navadnih šalcah in mlekom v plastiki, je pa dodaten dokaz,da je šel denar za njegovo izobrazbo v nič
Bivši uporabnik
# 03.09.2018 ob 12:09
5tane
Težko jim je kaj ponuditi če sami ne vedo kaj hočejo.

Seveda vedo. Boris Johnson je tako kot Trump (in Bannon in Salvini) klovn za javnost. Eu je ohranil vsaj še nekaj social demokracije, kar pa je za elite VB nesprejemljivo. Njihove prioritete so več ali manj ukinit davke za bogate, obenem pa zmanjšati primanjkljaj z uničenjem zdravstva, privatizacijo BBC-ja, ukinitvijo sociale. Po mnenju elit je država tam samo za to, da skrbi za varnost, vse ostalo naj ureja prosti trg.
gitano
# 03.09.2018 ob 11:22
Naj gredo že enkrat.
aparat-čik
# 03.09.2018 ob 10:15
plastenka na tistem pladnju vsebuje čistilo z WC?
Churchill W.
# 03.09.2018 ob 11:43
"....dosegla dogovor o dveh prednostnih ločitvenih vprašanjih, to je o pravicah 4,5 milijona državljanov na obeh straneh Rokavskega preliva in o finančni poravnavi ter o prehodnem obdobju do konca leta 2020...."

Bi bilo preveč, če pričakujem, da bi s stavkom ali dvema tudi pojasnili kaj so se dogovorili???
Radoveden
# 03.09.2018 ob 11:17
Kje pa je un nagelj faražnov? A ga tud ne zanima več brexit? Tam nasedajo populistom, pri nas pa nasedajo drugim populistom. Pol je pa samo štala, ljudi pa glava boli. Pred volitvami pa gledajo kdo je bolj všečen, ne kdo ima bolj realističen pogled na svet in dober program in kdo dejansko bolj laže.
TineB
# 03.09.2018 ob 14:22
Boli Borisa & Davisa & Foxa in Rees-Mogga mali folk po tistih odročnih vuko..inah: umazani kmetje od blata in industrijski delavci in breposelne debeluške z diabetesom in siromašni penzionisti. Njih zanimajo le lastne denarnice in denarnice pajdašev, ki so tudi zato projekt BREXIT financirale.

Folk je bil naplahtan. Sploh glede migracij, ki si jih je mimogrede UK sama nakopala na glavo, ker ji je to ekonomsko takrat koristilo. Edina ni imela npr prehodnega obdobja za delovno silo iz novih članic EU - pa so vsi Poljaki in Romuni in Litvanci tja leteli takoj. Ker so lahko in ker so jih rabili. Indijci in Pakistanci pa itak nimajo zveze z EU prostim pretokom ljudi - te je UK spuščala sama notri, sami so jim dajali vizume.

In itak so pro-brexitirji za VSE težave, ki jih UK ima (veliko že od desetletij nazaj - od reform Thatcherjeve ali pa še od prej ... in so se nakopičile - npr njihov hirajoči javni zdravstevni sistem itd), obtožili EU in vso krivdo za probleme UK naprtili EU.

In kako lahko bo to početi še naprej: če dogovora ne bo in bo šle vse narobe - kriva bo EU, ker ni hotela sprejeti dogovora; če dogovor bo in bo še vednpo šlo kaj narobe, bo kriva EU, ker je UK "prisilila" v tak dogovor; če brexita sploh ne bo, bo spet kriva EU, ki je z "goljufijo in prevaro" brexit preprečila.

Skratka, valitev krivde na EU bo še naprej priročno orodje za manipulacijo s strani konzervativcev in brexitirjev. Sploh ker bo UK bluzila in zabluzila. Ko se bodo res začeli ukvarjati z domačimi temami - ki so jih povsem zaradi ukvarjanja z brexitom zanemarili - se bodo tako skregali in razkali med seboj, da bo joj! Ne bosta le brexit in EU razlog za razkol, ampak predvsem domače teme.
Kristjan68
# 03.09.2018 ob 13:44
A zdaj mu Rusi niso več grožnja:)))
matejagr
# 03.09.2018 ob 13:37
"Zdaj pa se zdi, da se je umaknil pred težkimi in neprijetnimi odločitvami."

Skrajsano receno trol.
HOR
# 03.09.2018 ob 12:29
@Adder
# 03.09.2018 ob 12:08
"...Verjetno bo čas pokazal, da je bil niti ne tako prepoznavni Sir John Major eden najboljših britanskih ministrskih predsednikov. Vsi, ki so mu sledili, so vlekli VB samo še navzdol. Zadnji žebelj v krsto VB pa bi lahko bil Jeremy Corbyn...."

...
Zoraj nekaj manjka in pravilno se glasi tako:
Zadnji žebelj v krsto politične klike neokolonialnih tatov krvavih rok v VB pa bi lahko bil Jeremy Corbyn...."
maček Tom
# 03.09.2018 ob 12:23
kako je bil ta "natakar" lahko zunanji minister, se je pa res za čuditi
moj komentar
# 03.09.2018 ob 12:14
VB naj se druži s Saudijsko Arabijo. Tudi kraljevi družini se lahko med seboj mešata.
Komu mar.....
5tane
# 03.09.2018 ob 11:56
Težko jim je kaj ponuditi če sami ne vedo kaj hočejo. Najraje bi, da jim damo prost dostop do našega trga v zameno za nič.
moj komentar
# 03.09.2018 ob 23:57
Žalosten konec nekdaj mogočnega imperija.
TineB
# 03.09.2018 ob 14:08
Iz tistega njihovega Chequers plana je vidna namera: radi bi imeli proste roke pri regulaciji storitvenega, predvsem finančnega, sektorja. Kar da vedeti, kaj hoče UK postati (še bolj kot je že sedaj): pralnica in zatočišče umazanega denarja in kapitala iz Rusije, Bližnjega Vzhoda, Afrike, Latinske Amerike in Daljne Azije. Ki mu bodo ponujena tudi druge svetovalne in pravne storitve.

To so si konzervativci in sploh brexitirji zamislili. Da bodo lahko potem njihova lastna oziroma družinska podjetja in skladi profitirali od tega. In da se bo toliko več denarja zavrtelo v UK finančni, pravni in svetovalni industriji, da bodo (kljub nizkemu obdavčenju vsega tega) lahko pobrali toliko več davkov (+ imeli prihrankov kao zaradi nečlanstva v EU), da bodo lahko vse javne potrebe Britancev in severnih Ircev financirali.

Hahahahahahahaha!!!!! :D :D :D
royayers
# 03.09.2018 ob 12:41
Ogaben lik.
Olorin
# 03.09.2018 ob 12:28
@felixon
"če se prav spomnim je bil BJ velik zagovornik izstopa VB."

Saj je se vedno, ampak ga bi rad videl speljanega na drugacen nacin. Ni pa edini, ki je veselo zagovarjal izstop, ne zavedajoc se posledic.
ni maitre
# 03.09.2018 ob 11:41
V to bitko smo šli z belo zastavo nad svojim vodilnim tankom...

mhm, v nasprotno smer od bitke...
cairns
# 03.09.2018 ob 22:45
Johnson svari Britance pred "katastrofo brexita "

Naj ga ne skrbi. Bodo že savdijci pomagali s financami, ker je v VB že več kot 20% prebivalstva muslimanskega.

Še kakšno desetletje pa se bo himna preimenovala iz God save the Queen v God save kalif.
gesan
# 03.09.2018 ob 21:16
Johnson svari Britance pred "katastrofo brexita "
--------------------------------
To zdaj sebe hoče oprat odgovornosti, da so sploh šli v to!
G.Bruno
# 03.09.2018 ob 12:47
100 m za Angleže brez orijentacije

[video]http://www.youtube.com/watch?relo
ad=9&v=8hwCi3YawSc[/video]
ni maitre
# 03.09.2018 ob 11:55
Spet so levičarji vse zakuhal...pa to. :o)
yanker
# 03.09.2018 ob 11:44
Tudi politiki v VB so očitno le še "ološ". Vsi so bili za Brexit, tako ta klovn kot tisti drugi klovn iz EU parlamenta. Ko je priplo do brexita pa vsi rep med ali pa samo lajajo kaj bi bilo treba.
esspero
# 03.09.2018 ob 22:14
Morda bodo končno enkrat v zgodovini Angleži plačali ceno svoje nadutosti.......
hernandez
# 03.09.2018 ob 16:02
haha, kakšen blefer. Prvo naredi štalo, zdaj pa svari pred to štalo
Bivši uporabnik
# 03.09.2018 ob 12:15
Adder

Kaj te pa moti na Corbynu?
Bivši uporabnik
# 03.09.2018 ob 11:53
To je bilo jasno že od začetka.

Kar bo sledilo v prihodnosti, je gospodarska kriza v VB, proti kateri se bodo borili z ostro neoliberalno politiko: razmontiranje zdravstva (NHS), privatizacija BBC-ja, ukinitev sociale itd. Postali bodo točno to, kar je Orwell opisoval v 1984: peščica bogatunov bo nadzirala državo, ki bo v večni krizi.
mb128
# 03.09.2018 ob 11:52
Monty Phayton cirkus kaj češ!
Kazalo