Jean-Claude Juncker in Violeta Bulc sta se sešla v Bruslju. Foto: Twitter/Natasha Bertaud
Jean-Claude Juncker in Violeta Bulc sta se sešla v Bruslju. Foto: Twitter/Natasha Bertaud
Violeta Bulc, Guy Verhofstadt
Violeta Bulc se je v ponedeljek sešla z vodjo skupine ALDE Guyem Verhofstadtom. Foto: Twitter/Guy Verhofstadt
Juncker po pogovoru z Bulčevo zelo zadovoljen

Juncker je prek Twitterja sporočil, da je Svetu EU-ja posredoval posodobljen seznam kandidatov in kandidatk za evropske komisarje, na katerem je tudi Bulčeva. Svet EU-ja mora zdaj seznam še potrditi.
Juncker je na vprašanje, kateri resor bo dobila Bulčeva, dejal le, da bo njegova odločitev znana v sredo. Kot pri ocenjevanju vseh drugih kandidatov za komisarja je tudi v pogovoru z Bulčevo preveril, ali izpolnjuje tri temeljna merila: usposobljenost, neodvisnost in zavezanost Evropi. Zadovoljen pa je, da je Slovenija predlagala žensko.

Dobra energija z Bulčevo
"Pogovor s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem je bil zelo prijateljski, sproščen, bila je zelo dobra energija,"
pa je po prvem srečanju z Junckerjem povedala Bulčeva. "Vse odločitve v povezavi z mojim imenovanjem bo sporočil Juncker," je dejala.

Na Twitterju je novinarka EU Observerja Valentina Pop zapisala, da je Bulčeva dejala, da meri na vodilni položaj v komisiji ter da je vedno dobro biti "holističen" in pozitiven. "Bil je jasen, da želi ljudi, ki znajo voditi in biti v duhu svojega resorja in njegove celotne strategije," je povedala Bulčeva.

V ozadju že potekajo razprave o zamenjavah
Nekateri so čakanje na poznopopoldansko uro sestanka povezovali prav z razpravo o tem, katerega izmed resorjev naj dobi slovenska kandidatka in kdo naj zasede katerega izmed resorjev, ki bi se s tem ali še katero zamenjavo izpraznili, je poročal dopisnik iz Bruslja Matjaž Trošt.

Več zamenjav resorjev namreč pomeni več dodatnih zaslišanj komisarskih kandidatov v pristojnih parlamentarnih odborih. Alenki Bratušek je, kot je znano, Juncker namenil podpredsedniško mesto in resor energetske unije. Glede na to, da podpredsedniška mesta zasedajo trije nekdanji predsedniki vlad (Finec Jyrki Katainen, Latvijec Valdis Dombrovskis in Estonec Andrus Ansip), dva zunanja ministra (Italijanka Federica Mogherini in Nizozemec Frans Timmermans) ter zdajšnja komisarka Kristalina Georgieva, je podpredsedniško mesto za politično novinko malo verjetno.

Omenja se premik na digitalno ekonomijo. Kandidat za ta resor je dozdajšnji komisar za energijo, Nemec Günther Oettinger.

Če bo Juncker Bulčevo sprejel kot komisarsko kandidatko, bodo nato nov seznam vseh komisarskih kandidatov morale potrditi članice Unije, kar lahko traja dan ali dva. Po potrditvi seznama sledi zaslišanje Bulčeve v Evropskem parlamentu (omenja se 20. oktober), dva dni pozneje naj bi Evropski parlament glasoval o celotni sestavi Junckerjeve ekipe.

Podporo ji je napovedal tudi prvi mož politične skupine ALDE
Bulčeva je v Bruselj prispela že v ponedeljek in se najprej sešla z vodjo liberalnih poslancev (ALDE) Guyem Verhofstadtom, ki ji je napovedal podporo.

Juncker po pogovoru z Bulčevo zelo zadovoljen