Evropska unija
Opozorilo predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja Italiji glede novega predloga proračuna. Foto: Reuters
Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je na Junckerjev opomin odzval z besedami, da "v Italiji nihče ne naseda Junckerjevim grožnjam, ki našo državo primerja z Grčijo." Foto: Reuters
VIDEO
Evropo skrbi italijanski...

Dodaj v

Juncker Italiji: Ena kriza je bila dovolj

Naraščanje napetosti med Brusljem in Italijo
2. oktober 2018 ob 09:35
Bruselj - MMC RTV SLO, Reuters

Italija je EU obtožila "gospodarskega terorizma", saj se Bruselj ne strinja z njenimi načrti proračuna za novo leto, Rim je namreč podal predlog večje porabe in nižjih davkov.

Finančni ministri držav v evrskem območju so na ponedeljkovem zasedanju v Luksemburgu znova izrazili zaskrbljenost zaradi italijanskih proračunskih načrtov in Rim pozvali k spoštovanju skupnih pravil.

Vedno višji javni primanjkljaj
Predlog italijanskega proračuna je na trgu vzbudil strah pred morebitno italijansko dolžniško krizo. Javni dolg države je 132 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kar je drugi najvišji javni primanjkljaj glede na BDP v evroobmočju, poroča portal Deutsche Welle.

Prvi odzivi Evropske komisije na podlagi za zdaj razpoložljivih informacij, ki še niso uradne, so kritični, saj naj italijanski proračunski načrti ne bi bili v skladu z evropskimi proračunskimi pravili, opredeljenimi v paktu za stabilnost in rast. Rok za posredovanje proračunskega predloga Bruslju je 15. oktobra, Evropska komisija pa proračune običajno oceni novembra, ko jih preučijo in potrdijo še druge članice.

"Ena dolžniška kriza je bila dovolj, Italiji moramo preprečiti, da bi bila deležna posebne obravnave, saj bi to sicer pomenilo konec evra," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je na Junckerjev opomin odzval z besedami, da "v Italiji nihče ne naseda Junckerjevim grožnjam, ki našo državo primerja z Grčijo".

EU pričakuje vzdržen predlog proračuna
Na ponedeljkovem zasedanju finančnih ministrov evroskupine v Luksemburgu sicer ni bilo Italije, kljub temu pa so ob robu odmevala vnovična opozorila Rimu, naj spoštuje skupna pravila. Italijanski finančni minister Giovanni Tria poziva k mirnosti, a njegovi kolegi izražajo zaskrbljenost zaradi proračunskih načrtov tretjega največjega gospodarstva v evrskem območju.

V evrskem območju od Italije po besedah šefa evroskupine Maria Cente pričakujejo "vzdržen in verodostojen proračunski načrt". "Vsi se zavedamo, kaj je na kocki. Vse nas veže evro. Potrebujemo preudarne politike za njegovo zaščito," je dejal.

Moscovici: Kupovanje priljubljenosti
Komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je že konec prejšnjega tedna povedal, da se proračunski predlog z 2,4-odstotnim nominalnim primanjkljajem, ki ga je italijanska vlada predstavila prejšnji četrtek, ne zdi v skladu s pravili. "Z večanjem javne porabe si lahko kupi priljubljenost za nekaj časa, a kdo bo plačal na koncu? Na koncu vedno plačajo državljani," je bil oster Moscovici.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire pa je poudaril, da so pravila enaka za vse, saj so prihodnosti članic EU-ja prepletene. Le Maire je znova opozoril pred vzponom populistov in nacionalistov po Evropi, kar zahteva enotnost in dejavnost EU-ja, pa poroča STA.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
prim00z
# 02.10.2018 ob 10:36
a to je tale juncker, ki ne upošteva sodb?
copcop
# 02.10.2018 ob 10:33
Italijanski vladi treba dati priložnosti, mislim, da precej obeta.

Če bi slovenska vlada sprejela podoben proračun, s takšnim primankljajem na takšen dolg, bi jih imeli za nore. Ker ga je sprejela italijanska, precej obeta.

Noro.
5tane
# 02.10.2018 ob 10:27
Ena kriza ??
Samo zadnjih 40 let.
LatAm sovereign debt crisis – 1982
Savings and loans crisis – 1980s
Stock market crash – 1987
Junk bond crash – 1989
Tequila crisis – 1994
Asia crisis – 1997 to 1998
Dotcom bubble – 1999 to 2000
Global financial crisis – 2007 to 2008

Imamo kakšne možnosti, da je ne bo ? Zero !!
Nikec3
# 02.10.2018 ob 10:11
Grčija #2. In krivi so si povsem sami. Graf, ki pove dovolj:
https://tradingeconomics.com/italy/gover
nment-debt-to-gdp

Medtem recimo Nemčija, pa tudi Slovenija v času debelih krav uspešno zmanjšujeta dolg:
https://tradingeconomics.com/germany/gov
ernment-debt-to-gdp
https://tradingeconomics.com/slovenia/go
vernment-debt-to-gdp

Zapomnite si te podatke, ko bodo čez nekaj let Italijani jokali kako je EU vsega kriva.
svabo
# 02.10.2018 ob 10:58
Dolg se je v letošnjem prvem polletju znižal za 688 milijonov Evrov kar znaša 2% znižana absoultna vrednost skupnega dolga. (vir: ministrstvo za finance)
J@st
# 02.10.2018 ob 10:19
Italija je EU obtožila "gospodarskega terorizma", saj se Bruselj ne strinja z njenimi načrti proračuna za novo leto, Rim je namreč podal predlog večje porabe in nižjih davkov.
-----------------
Gospodarski terorizem je tudi financiranje Brusljem iz davkoplačevalskega denarja neonacističnih režimov izven evroobmočja.
Že 9 milijardov od leta 2014.

Svet je maja 2018 sprejel dogovor o novem svežnju makrofinančne pomoči za Ukrajino v višini 1 milijarde EUR
J@st
# 02.10.2018 ob 10:35
Južnjaki začenjajo krizo? Medtem ko ima ZDA 20 triljonov dolga...

-----------------
Aga, Italija je kriva.:)

Sodelavec Sorosa napoveduje novo finančno krizo zaradi ameriškega čezmernega proračunskega primanjkljaja
Lesnikovsok
# 02.10.2018 ob 10:35
mene zanima kdo je sploh tega izvolil? jst ga nisem je kdo tukaj ko ga je?
HOR
# 02.10.2018 ob 11:22
",,,Francoski finančni minister Bruno Le Maire pa je poudaril, da so pravila enaka za vse,..."

Predvsem, ko gre za druge...
Seneca
# 02.10.2018 ob 10:24
@nonparel Kako je to mogoče, če pa je kapitalizem tako super politični sistem?

In v kateri komunistični državi živijo boljše kot Italiji?
HOR
# 02.10.2018 ob 11:21
Državni dolg po osebi:

1. Japan: $90,345
2. Ireland: $62,687
3. US: $61,539
4. Italy: $59,372
5. Belgium: $59,680
6. Austria: $49,975
7. France: $51,768
8. Greece: $49,630
9. UK: $52,816
10. Portugal: $44,819

(OECD)

ZDA in Japonska imata polovico svetovnega dolga...
Kitajska, Nemčija, Italija, Francija in V. Britanija pa še skoraj nadaljnjih 25 %...
Italijanski dolg ima podoben delež, kot nemški ali francoski...
klik...
Krtomir
# 02.10.2018 ob 10:47
Še ene 2 leti jim dam, potem bodo pa nepremičnine tam precej cenejše.

strinjam se tudi @st. Ne čutim se odgovornega, z njihovo državno-finančno bedo in se pridružujem mnenju, da naj svoj fašistični režim, kar sami rešujejo. Bodo pa malo umetnin prodali.
Alchemist
# 02.10.2018 ob 11:55
Da bi se izvlekli iz dolga, potrebujejo v južni Evropi gospodarsko rast in to tako, ki bo večja od obresti, ki jih morajo plačevati za svoj dolg. Očitno skuša italija z nekim določenim fiskalnim stimulusom to doseči, vsaj povečanje potrošnje prebivalstva in domače gospodarske aktivnosti. Dokazano proračunsko varčevanje vodi samo v čedalje večje gospodarsko krčenje oz. stagnacijo, sedaj ko je mednarodno okolje stabilno. Vlade držav evroobmočja bi morale imeti svobodo določanja ekonomskih politik, tako kot se sedaj Italijanska gre kvazi-keynezijanstva.

To da se sedaj EU komisija neki pritožuje, namesto da bi rekla: "poizkusite, pa bomo videli kam bo to peljalo", pomeni samo to, da je neoliberalno-ideološko kompromitirana. Kar za EU ni nobena skrivnost.

Pač treba temeljito spremeniti sistem delovanja evroskupine in to tako, da se vladam da svobodo izvajanja različnih politik za dosego skupnih ciljev. EU komisija ne bi smela imeti pravice tega prejudicirat. Seveda s takim eksperimentiranjem tudi tvegaš, kar pa nas pripelje do reforme evra v smislu delitve tveganj. Brez nekega sistema delitve tveganj je evro na dolgi rok itak mrtev, ker ga lahko sesuje že prvi špekulativni napad trgov na eno izmed članic. Tudi Nemci se bodo morali to zavedat, saj brez EU bi tudi njihova zgodba o uspehu klavrno propadla. Nemška marka bi glede na evro podražila toliko, da bi njihov merkantilistični model se hitro izpel. Nemčija bo morala, hočeš nočeš, biti nekoč garant finančne in fiskalne stabilnosti za celotno EU. Prej bodo to uvideli, bolje bo. In prej bodo omogočili (z opuščanjem svojega merkantilističnega modela) da se ostale EU države poberejo iz svoje gospodarske stagnacije, lažje jim bo to breme delit z drugimi in manjša bo možnost lokalnih kriz znotraj EU-ja.
rampage
# 02.10.2018 ob 10:24
Južnjaki začenjajo krizo? Medtem ko ima ZDA 20 triljonov dolga...

Sicer pa je izjava Junckerja neprimerna, Italija je v precej drugačnem gospodarskem položaju kot Grčija. Italjansko gospodarstvo je zelo močno, pa če nam je všeč ali ne, italjanski izvoz je izredno močan, medtem ko ima Grčija zgolj turizem.

Italijanski vladi treba dati priložnosti, mislim, da precej obeta.
garmond
# 02.10.2018 ob 13:45
Neoliberalni kapitalizem je recimo tudi to, da delodajalec z delavcem počne vse, kar se mu porodi v njegovi neo glavi, država pa mu pri tem še svečo drži.
Liberalizem je pa povsem nekaj drugega.
Celine
# 02.10.2018 ob 12:33
Najbolje, da Italijani pokličejo na pomoč davčnega svetovalca Snežića.
Conchis
# 02.10.2018 ob 11:07
Spet bodo južnaki začeli krizo.

Kot največjo krizo leta 2008 hah? Razen če so "južnaki" bankiriji, davčni optimizatorji in mojstri finančnih derivatov od Nemčije do New Yorka. Žalostno, da se na koncu desničarjo postavljajo po robu norim zahtevam Nemčije glede evra, ampak nekje se mora začeti, konec evra v današnji obliki je neizbežen.
nonparel
# 02.10.2018 ob 10:16
Kako je to mogoče, če pa je kapitalizem tako super politični sistem?
elsha92
# 02.10.2018 ob 11:52
Italijani na severu živijo precej boljše kot mi.
GORILA
# 02.10.2018 ob 10:48
@Simba
kapitalizem je politični sistem? iz katere galaksije pa si ti prišel? če bi že govoril o političnem sistemu bi lahko kvečjemu obtožil neoliberalizem...
kakšne eni stresate...


Je @ebdb to omenil, pa ste že vsi enoceličarji pametni. Kapitalizem JE tudi DRUŽBENI SISTEM (in s tem tudi politični sistem).

...sploh se pa zmenite, da naslednjič ko bo govora o Kitajski, ki ima KOMUNISTIČEN političen sistem, ne boste zraven kakorkoli dodajali kapitalizma!
Lobo
# 02.10.2018 ob 12:48
@borut-blas
trst je pa itak naš !

Verjami mi, da si ne želiš vseh tistih skrajnih desničarjev in potomcev ezulov za sodržavljane. Pa eno pristanišče tudi zadostuje, tira sta pa potrebna dva.
vranek
# 02.10.2018 ob 10:47
Rompage, problem je v tem, da italjansko gosoodarstvo, ni vec tako mocno. Ni konkurencno. Pred 20 leti, so bili oni recimo sedanji kitajci,zdaj so samo italjani, s ,30%, vsega manj. Poglej podatke o brezposelnosti, za sever, da o jugu, kj je tretji svet, ne govorimo.
NoFuture
# 02.10.2018 ob 10:46
E ja za preživet se treba ponovno zadolžit, kapitalizem brez dolga ne preživi.
GORILA
# 02.10.2018 ob 10:44
@Seneca
In v kateri komunistični državi živijo boljše kot Italiji?

''Italijani'' so bolje živeli v sužnjelastniškem sistemu za časa ''Rimljanov'', hehe!
capStane55
# 03.10.2018 ob 09:24
A da je Salvini odgovoril Junckerju, da se pogovarja samo s treznimi ljudmi, pa ne napišete?... prehude izjave za RTV išias-sprenevedavce?
Murko
# 02.10.2018 ob 14:51
... in to slišimo iz ust luksemburškega rdečega noska - Junckerja.
Alchemist
# 02.10.2018 ob 14:01
Pišite vi kar hočete, ampak še najbolj pametni v tem kaosu ki ga umetno ustavrja ZDA in EU so Madžari!

Tisti, ki so izven Evra, so res lahko pametni.
cairns
# 02.10.2018 ob 13:49
Italijanski notranji minister Matteo Salvini

Na sliki ni Salvini ampak predsednik vlade Giuseppe Conte

To je Salvini

svmaria
# 02.10.2018 ob 13:41
Če se sešteje državni dolg, dolg podjetij in dolg družin imata francija 400% bruto proizvoda in nemčija precej višji dolg od italijanskega, ki znaša okoli 350% bruto proizvoda.
Italija je še vedno druga največja proizvodna sila v evropi, večja kot francija in približno dvakrat večja od v.britanije
Alchemist
# 02.10.2018 ob 11:58
talijani na severu živijo precej boljše kot mi.

Italijani na jugu pa še malo slabše kot Bosanci. Razlike znotraj Italije so gromozanske. Če bi jug italije bil samostojna država, bi bil v podobni ali še hujši situaciji kot Grčija, sever pa bi bil najbrž v kr solidni kondicji, primerljivo z nami ali Avstrjo. Razviti industrijski sever in mafijski jug. To je večni problem te države že od njene združitve leta 1861.
vranek
# 02.10.2018 ob 11:31
Krymski ne, ne bo jih nihce maltretiral ampak, ze veraj ob 13 se jim je denar podrazil. Poglej ceno njihovega denarja. Pa nasega, da Nemcije ne omenjam! In vsi imamo euro.tako da ja, italjanskim kreativcem je treba prepreciti tovrstne napade ustvarjalnosti na nas racun. Ti si ocitno en sanjac. A gres kdaj s temi svojimi idejami v banko? Dvomim!!
Radoveden
# 02.10.2018 ob 11:01
"Sicer pa: tele "desničarji" v Italiji so prej ultra levi kot kaj drugega! Puf na Puf..."

Populizem je skupni imenovalec obeh ekstremnih polov.
realist65
# 02.10.2018 ob 17:18
Juncker idi ti malo v Afriko za drugam tako več ne boš. Če bi kaj veljal bi malo ostreje stopil v bran komisije za mejo Slovenije. Tako pa vstran vržen denar . Človek, ki nima otrok pa tako ne more vedeti kaj je življenje ???????????????????
gozdar1
# 02.10.2018 ob 17:10
Če bi šlo za slovenijo bi bila kriva leva vlada, ker gre za italijo z najboljšo vlado je kriva eu.
melanholik
# 02.10.2018 ob 13:43
Ni problem v italijanski plačilni bilanci. Problem je v tem, ker Bruselj pač rabi razlog, da bi zrušil demokratično izvoljeno vlado, ki mu ni všeč. Tako kot je v Italiji to storil že enkrat.
Simba
# 02.10.2018 ob 10:43
nonparel: "kapitalizem tako super politični sistem"

kapitalizem je politični sistem? iz katere galaksije pa si ti prišel? če bi že govoril o političnem sistemu bi lahko kvečjemu obtožil neoliberalizem...
kakšne eni stresate...
Svit-1
# 02.10.2018 ob 10:36
Bodo finančni trgi z obrestmi porihtal...
Sicer pa: tele "desničarji" v Italiji so prej ultra levi kot kaj drugega! Puf na Puf...
Bivši uporabnik
# 04.10.2018 ob 15:17
Kje je novica o ameriškem laboratoriju v Gruziji, kjer so delali poskuse na ljudeh? Nič o tem na RTV?
delfino_
# 03.10.2018 ob 14:03
Juncker, ki dela predvsem za megakorporacije naj bo kar tiho. Luksemburg je spremenjen v davčno oazo, a o tem noben nič ne poroča.
svmaria
# 02.10.2018 ob 18:19
@božo,

v prejšnjih letih pod "levičarsko" vlado je bil italijanski javni primankljaj med 2,0% in 3,0%, pa ni nobeden iz bruslja niti pisnu. Seveda so bili takrat na vladi njihovi hlapci in so zapufano dali bankam, naftašem, politikom... Sedaj, ko naj bi bil za 2019 primankljaj 2,4% in bi s tem denarjem financirali pomoč revnim, delavcem, penzionistom, manj obdavčli s.p.-je, zagnali investicije v infrastrukture, ki so bile v zadnjem desetletju nikakršns pa iz vseh centrov moči slišimo, katastrofa, propad,...
Preveč prozorni so postali kriminalci z belimi ovratniki...

Če te pa še kaj zanima, recimo primankljaj španije, francije, portugalske v zadnjih 5-10 let pa vprašaj.

Recimo, bivša italijanska hlapčevska vlada je šenkala za rešitev nemških bank 35 milijard eurou...
K_ris
# 02.10.2018 ob 15:25
Treba je imeti zaupanje. Vendarle Italijo vodi desna vlada.

/sarc off
GORILA
# 02.10.2018 ob 14:51
@nonparel
In glej ga zlomka, vsakega, ki ni enakega mnenja kot oni, označijo in spravijo v določen predalček, recimo med levake in FDV-jevce. Ni kaj, zelo inteligentno.

...zato bodo pa na ljubljanskih volitvah za župana dali glas ekonomistu in ne politologu... razen če jim politolog glavni in politolog podglavni ne ukažeta drugače! ;)
yanko
# 02.10.2018 ob 13:22
V bistvu se lahko tudi slovenci primemo za žep tako kot smo se morali par let nazaj za Grčijo.
Zgodovina se zmerom ponavlja!
Radoveden
# 02.10.2018 ob 10:58
@nonparel,
če bi ti ponudili višjo penzijo, pa četudi se država dodatno zadolži za to (ne briga pa jo ali bo lahko vrnila), a bi sprejel?
capStane55
# 03.10.2018 ob 10:51
Lahko pišete ali ne, dejstvo je , da se EU podira.....
Kdor razume pa naj se smeje
https://www.youtube.com/watch?v=KGnxss02
bP4
oleander_in_pes
# 02.10.2018 ob 21:46
V Bruslju so politkomisarji vzpostavili evro kot valuto, ki ima za podlago politični projekt.
Na nekem predavanju so nam pojasnjevali, da države ne morejo imeti ene valute, če imajo tako različna gospodarstva, tega takrat nisem razumel, zdaj mi je pa jasno. Zato pa imamo zdaj finančno ječo narodov.
božo1
# 02.10.2018 ob 17:42
Javni dolg države je 132 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kar je drugi najvišji javni primanjkljaj
in
rampage
Italija je v precej drugačnem gospodarskem položaju kot Grčija. Italjansko gospodarstvo je zelo močno, pa če nam je všeč ali ne....

Ja, kaj res ne razumemo v čem je problem? Močno gospodarstvo, ki ne izdvaja dovolj za funkcioniranje(dinanciranje) lastnega poslovnega in življenjskega okolja. In to vam je javni dolg, ki se financira iz EU monetarne vreče in ne od "uspešnih" italijanskih podjetnikov ali pač IT dalkoplačevalcev.
Adder
# 02.10.2018 ob 16:51
Italija odgovarja: En Juncker je bil dovolj.
cairns
# 02.10.2018 ob 13:52
Če novinarji ne poznajo obrazov o katerih pišejo je zelo žalostno. Mogoče pa bi lahko pogledali na internet in prišli do prave slike. So pa zelo dobri v lepljenju etiket za desne stranke.
Mogoče pa je tudi brskanje po spletu preveč zahtevno za njih. Kdo bi ga vedel.
borut-blas
# 02.10.2018 ob 12:35
italija na pol grčija, še malo slabša ... namreč jug italije kjer vlada mafija je hujši od grčije
italija bo raspadla in jug italije bo izven evro območja verjetno bo bolj del arabskega sveta, kakor spadajo tudi genetsko
rim in jug na svoje, milano torino na svoje - to je rešitev
trst je pa itak naš !
Kazalo