Arbitraža ni bila v ospredju pogovorov med hrvaškim premierjem in predsednikom komisije. Foto: EPA
Arbitraža ni bila v ospredju pogovorov med hrvaškim premierjem in predsednikom komisije. Foto: EPA
Jean-Claude Juncker
Juncker je dejal, da ni nevtralen do Hrvaške. Foto: EPA
Andrej Plenković
Plenković je ponovil znana stališča Zagreba do arbitraže. Foto: EPA
Plenković z Junckerjem: Arbitraža ni bila v ospredju

"Vsakič, ko se vidiva, se vedno znova zaljubiva drug v drugega," je glede odnosa s Plenkovićem dejal Juncker. "Hrvaška je zame država, do katere nisem nevtralen. Več let sem spremljal Hrvaško in vse težke korake, ki jih je morala narediti. Kdo bi si mislil, da se bo Hrvaška pridružila EU-ju. Zares je primer korektnega obnašanja po vstopu v EU in s svojimi uspehi je pokazala, da resno jemlje svoje obveznosti do Unije. Moramo omeniti tudi notranje uspehe, kar se tiče proračuna, gospodarstva ... Danes je vzor za številne druge države in to pozdravljam," je po poročanju hrvaškega portala jutarnji.hr dejal Juncker. Dodal je, da ni večjih nians med stališči komisije in Hrvaške.

Hrvaški premier pa je poudaril hrvaške načrte za vstop v schengen in območje evra ter zatrdil, da bo Hrvaška pomagala sosedam pri njihovih prizadevanjih, da postanejo članice EU-ja. "Odprti bomo, solidarni," je dejal Plenković.

Že slišana stališča glede arbitraže
Ne Juncker ne Plenković v uvodnih nagovorih na novinarski konferenci nista omenila vprašanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, na novinarsko vprašanje o tem, ali je kaj novega v povezavi z vprašanjem arbitraže, pa sta oba v glavnem ponovila že slišana stališča.

Juncker je dejal, da je v skladu s svojim značajem zelo previden, ko gre za to vprašanje, in spomnil, da je pred kratkim v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal, da je treba vsa odprta vprašanja na Zahodnem Balkanu rešiti, preden se države v regiji pridružijo Uniji.

Juncker: Kdo razume to regijo?
Evropejci na Zahodu ne razumejo in nikoli niso poskušali razumeti te regije, a tudi vsi, ki živijo v regiji, je ne razumejo vselej, je še dejal Juncker. Ob tem je ponovil, da komisija želi pomagati in ne bodo rekli, da ima prav Slovenija ali da ima prav Hrvaška.

Erjavec: Uresničevanje odločbe ni politično vprašanje
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v odzivu na Junckerjevo izjavo dejal, da pri uresničevanju arbitražne odločbe ne gre za politično vprašanje, kot bi želel prikazati Juncker, temveč pravno. Prav zato bo Slovenija Hrvaško tožila pred Sodiščem EU-ja, je po poročanju Televizije Slovenija dejal minister.

Plenković je medtem poudaril, da na sestanku s celotnim kolegijem komisije arbitraža ni bila tema in da so bili osredotočeni na druge stvari. Dodal je, da je Hrvaška pripravljena na iskanje rešitve, pri čemer ni realno pričakovati, da bi lahko kar tako sprejela arbitražno odločbo. Ob tem je presodil, da je njihov predlog odličen za dosego dogovora in bi lahko zadovoljil tako Slovenijo kot Hrvaško.

Po Plenkovićevih besedah enostranski koraki niso dobri. Dejal je, da je sploh najslabše prenašanje problematike med državama na državljane, ki ga obžaluje. Poudaril je kazni ribičem in pojasnil, da je Hrvaška ukrepala za zaščito nacionalnih interesov, a se ne počuti dobro.

Nov Plenkovićev poziv k dialogu "ob podpori Junckerja"
Plenković je ob tem tudi znova pozval slovenskega premierja Mira Cerarja k dialogu. "Pozivam še enkrat ob podpori Junckerja kolega Cerarja, da se usedemo z ekipama in poskušamo najti rešitev, ki bo dobra za Hrvaško in Slovenijo," je dejal.

Plenković z Junckerjem: Arbitraža ni bila v ospredju