Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker med govorom v evropskem parlamentu. Desno podpredsednik komisije Frans Timmermans. Foto: EPA
Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker med govorom v evropskem parlamentu. Desno podpredsednik komisije Frans Timmermans. Foto: EPA
Migranti
Prebežniki zapuščajo zbirni center v predmestju Aten. Boljša kontrola zunanjih mej bo ključna naloga Evropske unije v naslednjem letu. Foto: Reuters

Juncker je ob tem ocenil, da bo prosto gibanje v schengenskem območju mogoče ohraniti le, če bo Unija zaščitila svoje zunanje meje. V torek predstavljene predloge komisije, ki med drugim predvidevajo vzpostavitev skupne evropske obalne straže in večje pristojnosti agencije za zunanje meje Frontex, pa je označil za "mehanizem popravila" schengenskega sistema.

Juncker: Teroristi raje potujejo z letalom kot gumenjakom
Juncker je še nadaljeval, da bodo v prihodnje na zunanjih mejah Unije sistematično nadzorovali tudi državljane EU-ja. To je po njegovem mnenju "cena nevarnega sveta". Poudaril je, da terorizem ne pozna meja. Na predsodke, da se teroristi skrivajo med prebežniki, ki množično prihajajo v Evropo, pa je predsednik Evropske komisije odgovoril: "Teroristi raje potujejo z letalom kot z gumenjakom."

O zaščiti zunanjih meja tudi na vrhu EU-ja
Juncker se je pri reševanju begunske krize zavzel za tesnejše sodelovanje s Turčijo, pri tem pa je izrazil upanje, da bodo pri sprejemanju sirskih beguncev iz Turčije sodelovale vse članice Unije. Zaščita zunanjih meja Unije bo tudi ena izmed tem dvodnevnega vrha EU-ja, ki se bo v četrtek začel v Bruslju. Njen pomen so poudarjali številni evropski poslanci, ki so sodelovali v današnji razpravi, med njimi jih je več pohvalilo v torek predstavljene načrte Evropske komisije v zvezi s tem.

Udeležbo na četrtkovem minivrhu nekaterih držav članic Evropske unije s Turčijo je napovedal tudi slovenski premier Miro Cerar. Srečanje bo potekalo pred začetkom vrha EU-ja na avstrijskem veleposlaništvu v Bruslju. Do zdaj so za udeleženke minivrha veljale Avstrija, Nemčija, Belgija, Luksemburg, Nizozemska, Švedska, Finska, Grčija in Francija, poleg Slovenija pa sta vabilo tik pred zdajci dobili tudi Velika Britanija in Portugalska.


Verhofstadt: Mejna in obalna straža ključni za prihodnost Evrope

"Novi evropski mejna in obalna straža sta ključni za prihodnost Evrope. Brez tega bo schengena konec in 'pingpong z begunci' med državami članicami se bo nadaljeval,"
je izpostavil vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt. Po njegovem mnenju morajo voditelji držav članic v četrtek vsaj podpreti načrte Bruslja in pospešiti zakonodajne postopke za vzpostavitev skupne obalne straže, je še dejal.

Fajonovo boli gradnja ograje
"Schengen je na kocki, države uvajajo okrepljene mejne nadzore,"
pa je dejala poslanka iz Slovenije Tanja Fajon in dodala, da jo boli, ko spremlja gradnjo ograje na slovenskih mejah. Po njenih besedah potrebujemo jasne zaveze institucij, agencij in držav v naši soseščini ter voditeljev na vrhu ta teden. "Države Zahodnega Balkana ne bodo več dolgo zmožne zagotavljati podporo pritisku beguncev," je opozorila. Tudi Fajonova je dodala, da mora biti boljše upravljanje zunanjih meja Unije naša skupna prednostna naloga in ne nevarni poskusi oblikovanja mini schengena, ki bodo razdrli Evropo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.