Evropska unija

Poudarki

  • Pahor: Pogovor prinesel določen napredek
  • Tusk: Arbitraža je bila tema pogovorov
Juncker
Juncker se je uradno srečal s predsednikom Republike Slovenije. Foto: Reuters

Juncker: Vprašanje arbitraže nikogar med voditelji članic EU-ja ne zanima

Srečanje Pahor-Juncker
8. januar 2018 ob 18:54,
zadnji poseg: 8. januar 2018 ob 19:47
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško ni le dvostranska težava, temveč je težava, ki vpliva na celoten EU in na evropsko prihodnost Zahodnega Balkana, je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker je izjavo dal v Bruslju pred srečanjem s predsednikom republike Slovenije Borutom Pahorjem.

V tem duhu komisija predlaga stranema svoje posredovanje, če to želita, je dejal Juncker, a komisijine vloge pri tem ni podrobneje pojasnil. Prvi korak bo po njegovih navedbah spraviti strani skupaj, pri čemer ocenjuje, da razlike niso tako zelo velike.

Juncker je še ponovil stališče komisije, da je arbitražno razsodbo treba spoštovati, in poziv k izogibanju incidentom. Pripomnil je tudi, da to vprašanje nikogar drugega ne zanima in da nihče ne ve, za kaj sploh gre.

Prav tako je predsednik komisije izpostavil, da nikoli več ne želi česa podobnega in da bo treba preostala odprta vprašanja meje v regiji Zahodnega Balkana rešiti pred vstopom držav v unijo.

Na vprašanje, ali se strinja s slovenskim stališčem, da Hrvaška z zavračanjem arbitražne razsodbe krši evropsko pravo, je šef komisije odgovoril, da preprosta vprašanja nimajo vedno preprostih odgovorov.

Predsednik Pahor pa je pozval k dejavnejši vlogi komisije in tudi Junckerja osebno v prizadevanjih za uresničitev arbitražne odločbe. Izpostavil je, da je to politična, pravna in moralna dolžnost komisije ter da gre za verodostojnost unije.

Pahor je še povedal, da prihaja k Junckerju z nekaj zamislimi, kako bi lahko komisija pomagala, vendar jih ni želel razkriti pred pogovorom s predsednikom komisije. Poudaril je tudi, da so konkretni koraki seveda v rokah komisije.

Pahor: Pogovor prinesel določen napredek
Po srečanju je slovenski predsednik po Twitterju sporočil, da je "pogovor s predsednikom komisije Junckerjem prinesel določen napredek v razumevanju odgovornosti in vloge Evropske komisije za implementacijo arbitražne sodbe o meji".

Pahor, ki se je v Bruslju sestal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, je sicer na skupni novinarski konferenci z Junckerjem spomnil, da imajo vsi trije nekaj skupnega - podpis pod pogodbo o pristopu Hrvaške k EU-ju, tedaj v vlogi premierjev Slovenije, Luksemburga in Poljske.

Arbitražni sporazum je omogočil, da je Hrvaška julija 2013 postala članica EU-ja, je še spomnil Pahor ter izpostavil, da Hrvaška z nepriznavanjem arbitražne odločbe krši pogodbo o lastnem pristopu k EU-ju ter mednarodno in evropsko pravo.

Odlašanje z uresničitvijo arbitražne razsodbe ali njena neuresničitev bi lahko pomenila veliko manevrskega prostora za tiste politične sile, ki vidijo priložnost v spodbujanju nacionalizma ter nespoštovanju sprejetih zavez in mednarodnega prava, je še opozoril Pahor.

Ob tem je slovenski predsednik pozval komisijo, naj ne odlaša s prvim korakom in naj da hrvaški strani vedeti, da misli resno, ko pričakuje uveljavitev sporazuma. Hrvaško pa je pozval, naj v Ljubljano in Bruselj čim prej sporoči, da je pripravljena spoštovati arbitražno razsodbo.

VIDEO
Pahor na delovnem obisku v Bruslju
VIDEO
Pahor se je srečal z Junckerjem

Tusk: Arbitraža je bila tema pogovorov
Tusk je po srečanju s slovenskim predsednikom tvitnil, da mu čestita za ponovno izvolitev in da sta razpravljala o razmerah v regiji. Na vprašanje, kakšno je Tuskovo stališče o vprašanju arbitraže, so v njegovi tiskovni službi zgolj potrdili, da je bila tudi to tema pogovorov, a dodali, da ne morejo posredovati podrobnosti.

Pahor je še izpostavil, da ni naključno njegov prvi uradni obisk prav v Bruslju ter da je Slovenija zelo proevropska država, ki si želi renesanse EU-ja in bo pri tem dejavno sodelovala.

Juncker pa je še dejal, da je vesel obiska dobrega prijatelja, s katerim sta se vedno dobro razumela in ki ga ima zelo rad, saj ima zelo proevropsko stališče. Poudaril je tudi, da je prijatelj Slovenije, ki je "velika nacija", in da so zanj pomembni interesi malih držav.

Podrobnosti o vsebini današnjih pogovorov za zdaj ni bilo mogoče izvedeti, je pa neuradno slišati, da je glede na naravo glavne teme dejstvo, da je bila novinarska konferenca pred srečanjem, omogočilo bolj poglobljeno razpravo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
drg
# 08.01.2018 ob 19:07
V glavnem .. nič od nič. To je današnja EU. Nobene odločnosti, nobene avtoritete .. mrtva.
pateruros
# 08.01.2018 ob 19:17
Jaz se ne bi nič razburjal. Arbitraža je jasna, HR je profitirala na kopnu, SLO na morju, fair enough. Če je zdaj Hrvatom kopenska meja kul (ker je v njihovo korist), morska (ki je v našo korist) pa je postala simbol žrtev domovinske vojne, potem je jasno, da imamo opravka z nerazsodnimi prevaranti. Zelo preprosto: SLO mora blokirati vse HR ambicije v mednarodnih institucijah. Eno leto, pet, deset let, ni važno.
bb33
# 08.01.2018 ob 19:13
"Juncker je še ponovil stališče komisije, da je arbitražno razsodbo treba spoštovati, in poziv k izogibanju incidentom. Pripomnil je tudi, da to vprašanje nikogar drugega med voditelji članic ne zanima."

...to pa je šok za našo zunanjo politiko ?

Morda sem motil, vendar sem imel občutek, da nam vlada stalno zatrjuje, da imamo podporo EU :)

no...morda pa Juncker laže....
redwinger
# 08.01.2018 ob 19:16
Briga njih za nas balkance
Me čudi,da je bil tako odkrit,,,,,,In vino veritas ;)
GeorgeB
# 08.01.2018 ob 19:18
Juncker je navadna politična podlasica, na katero se ne moreš nikdar zanesti. Ko bo pri Hrvatih, jim bo govoril eno, ko bo v razgovoru z našimi politiki pa bo govoril drugo...
Torej, naši politiki naj ne bodo naivni in naj pritisnejo na Hrvaško preko sodišč, z belimi stavkami na mejah pa naj Hrvati po tem vidijo ali se jim splača zajebavat zaradi en malo večje luže...
SsDrag
# 08.01.2018 ob 19:19
EU komisiji je pa treba priznat konsistentnost.

Po neposredovanju pri trenjih med Španijo in Kataloniji zdaj ne bo posredovala tudi med Slovenijo in Hrvaško.
Bivši uporabnik
# 08.01.2018 ob 19:14
Kaj sploh še delamo v EU? Gospodarsko razumem, vse ostalo je ratala farsa in to se od 2015 in migrantske krize samo še nadaljuje.
"Odprite meje ilegalcem ali pa plačajte"
Odločimo se al želimo imeti državo ali pa bomo spet hlapci.
webman
# 08.01.2018 ob 19:24
Če pa bi danes vstop Hrvaške v EU blokirali na podlagi zavračanja arbitraže, bi pa pol EU izsiljevalo in pritiskalo na nas...
lprelesn
# 08.01.2018 ob 19:13
Tega gospoda sploh ne jemljem več resno. Marsikaj je izrekel na na nivoju, ko mu človek verjame,kasneje pa so se te besede izkazale za prazne. Takšnih ljudi se ne spoštuje saj nimajo prave avtoritete in to zame niso pravi voditelji !
kaliber1
# 08.01.2018 ob 19:22
Jao škoda za tisti referndumski DA. Nakoncu bi bilo boljše, da bi jih že v začetku blokirali za vstop v EU.
QUENDI
# 08.01.2018 ob 19:15
.....Juncker.....pripravlja se teroristična akcija z odobritvijo hrvaške politike v Piranskem zalivu.....boš.po toči zvonil....oz blebetal......
bb33
# 08.01.2018 ob 19:21
Upam samo, da bo naša vlada ob predpostavki konkretnega izvajanja šengenskega nadzora pri prihajajočih velikonočnih praznikih in poletni turistični sezoni.... Bruslju odgovorila v "podobnem" tonu.... da pač nas gužve na meji ne zanimajo..... v nasprotnem primeru pa naj uradno spremenijo nadzor na šengenski meji...
Rtvrtv
# 08.01.2018 ob 19:15
Koliko je stala arbutraza?
Za ta denar naj naredijo do konca.
Drncl
# 08.01.2018 ob 19:25
Kakšen je potem sploh namen EU, teh sodišč in vsega ostalega skložja, če ni nič od tega? Bedarija na kvadrat, s tem se ne bo nobena meja rešila do 2100, sploh hrvaška ne.
Leonardo veliki
# 08.01.2018 ob 19:40
Če komisija ne more naredit nič, da bi se razsodba uresničila potem naj vrnejo denar, ki smo ga zato porabili. Pahor uveljavi stvarno napako pri komisiji. Lahko pokličeš na evropsko zvezo potrošnikov.
FDVjevec
# 08.01.2018 ob 19:37
Zanimivo bi bilo videti, kako bi odreagirali voditelji članic EU, če bi se zgodilo, da Slovenija zapre mejne prehode s HR in turisti s severa ne bi mogli na HR?
kaliber1
# 08.01.2018 ob 19:19
Nobenega ne zanima, Američani na strani Hrvaske, sepravi mi kratko potegnemo. Super! Dajmo jim še kaj!
severnik
# 08.01.2018 ob 20:11
100x lahko zbrišete objavo, samo to ne spremeni dejstva, da je pijanec in utajalec davkov.
Epafrodit
# 08.01.2018 ob 19:48
Vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško ni le dvostranska težava, temveč je težava, ki vpliva na celoten EU in na evropsko prihodnost Zahodnega Balkana, je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.
Juncker: Vprašanje arbitraže nikogar med voditelji članic EU-ja ne zanima

Če primerjamo oba dela izjave postane jasno, da so velikim "marginalne" države EU le še, kot smo včasih rekli, "trla baba lan". Važni so le posli kjer nas lahko molzejo.
bb33
# 08.01.2018 ob 21:13
1.Prodaja NLB (smo dolžni, ker smo se menda zavezali) kolikor je meni znano obveza ni pravno obvezujoča.... ne bomo prodali.

2. izvajanje mejne kontrole po PS (ne kršimo nobene zakonodaje, če EK motu, naj uradno spremeni določila)

3. Blokada HR pri OECD in šengenskem območju, kljub pritiskom iz Brusjlja... razlog ? nacionalni interes... "nas ne zanima" stališče francije nemčije etc...

4. Zavrnitev migrantskih kvot, na podlagi česa smo dolžni ? na podlagi istega prava, ki zagovarja sodbo as ? torej na podlagi ničnega prava....

zelo hitro jih bomo zanimali....
bb33
# 08.01.2018 ob 20:00
Je pa Pahor EDINI, ki je izsilil DEJANSKO stališče EU, zato mu dam +, sedaj vsi Slovenci vemo kje stojimo... in nekako lahko ocenimo izjave PM in Erjavca... ki stalno govorita, da so evropske države na naši strani.

Vprašanje za PM in zunanjega ministra: kako so na naši strani, če sodeč po izjavi komisarja niti ne vedo nič o tej težavi ?

Vsaj nekaj je Pahor naredil.... četudi ni ravno dobra novica, je pa na plan spravil dejstva.
Zoro27
# 08.01.2018 ob 19:52
Dogovor? Hrvaška?
Problem z mejo se bo ponovil vsaj še 3x.
Hrvaška - Srbija
Hrvaška - BiH
Hrvaška - Črna gora.
V kom je problem?
bb33
# 08.01.2018 ob 21:00
Juncker je še ponovil stališče komisije, da je arbitražno razsodbo treba spoštovati, in poziv k izogibanju incidentom. Pripomnil je tudi, da to vprašanje nikogar drugega ne zanima in da nihče ne ve, za kaj sploh gre

bilanca naše vlade in zunanje politike....
spicy
# 08.01.2018 ob 20:17
Begunske kvote ? zakaj se jim nebi odrekli ? "nas ne zanimajo" ? Samo predlog.... ?
Atrumpcard
# 08.01.2018 ob 19:34
Bedarija na kvadrat zakockana z manekenom predsednikom.
Gastrbajtr
# 08.01.2018 ob 20:18
Prav tako je predsednik komisije izpostavil, da nikoli več ne želi česa podobnega in da bo treba preostala odprta vprašanja meje v regiji Zahodnega Balkana rešiti pred vstopom držav v unijo.

A zdej so pa pametni v Bruslju?
neutrino
# 08.01.2018 ob 19:21
Glede na to, da so hrvati globoko v sferi podpore ZDA, je mogoče čas, da kakšen S400 kupimo...
Sneguljčica
# 08.01.2018 ob 21:06
@ Gastrbajtr
# 08.01.2018 ob 20:18
Prav tako je predsednik komisije izpostavil, da nikoli več ne želi česa podobnega in da bo treba preostala odprta vprašanja meje v regiji Zahodnega Balkana rešiti pred vstopom držav v unijo.

A zdej so pa pametni v Bruslju?


To je samo voda na mlin Hrvatov. Pomeni, da nobena država ne bo mogla vstopiti v unijo, če ne bo sprejela takšnih mej, kot jih bo hotela Hrvaška. Hrvatom pa so dovolili vstop z neurejeno mejo. Gnila EU.
levak12
# 08.01.2018 ob 20:12
Riti Bruseljske......
Ropotanje122
# 08.01.2018 ob 20:09
Saj v bistvu ni tako slabo. Od zdaj naprej tudi nam ni potrebno upoštevati sodb, s katerimi nam stalno preti EU. Ignoriramo.
artoum
# 08.01.2018 ob 19:45
ok ..... potem mednarodne arbitraže niso vredne piškovega groša.
toliko o vladavini prava
pazi_mina
# 08.01.2018 ob 19:38
Junkerjev odgovor je voda na mlin hrvstom...še 30 let se ne bo nič rešilo...še vec...ker naši sploh nimajo jajc prestopit polovice zaliva bo čez 50 let meja prav na polovici...češ sej szete itak vedno bli samo do pol
ZETAC
# 08.01.2018 ob 19:30
Jao škoda za tisti referndumski DA. Nakoncu bi bilo boljše, da bi jih že v začetku blokirali za vstop v EU
To že skozi trdim, žal je tisti čas zamujen, in res je tako, briga Evropo ena Slovenija in jokanje po tej arbitraži, sploh pa sklicevanje na neko pravo, to "velike" zanima samo takrat, ko sami od tega pričakujejo neke koristi.
spicy
# 08.01.2018 ob 20:15
Če bo po takšnem jasnem stališču EU, naša vlada ostala še vedno hlapčevsko pro EU.... potem sta razloga lahko samo dva.... so butasti... ali bolj verjetno koruptivni..... voditelji začnite se boriti za interese države in državljanov... tako kot to počno Čehi,Poljaki,Madžari.... v končni fazi Hrvati !!!!
Atrumpcard
# 08.01.2018 ob 19:24
Seveda jih ne briga kjer je meja, saj je že povedal Schultz, da bodo do leta 2025 ustvarili novo globalistično državo z imenom, United states of Europe.
Toming
# 08.01.2018 ob 19:46
Itak da ga to ne zanima, zanima ga samo koliko novih kvot in migrantov nam bo naprtil. Naši beboti pa mu še pohlevno kimajo.
pace
# 08.01.2018 ob 19:45
"Juncker: Vprašanje arbitraže nikogar med voditelji članic EU-ja ne zanima"

Žalostno. Glavno, da jih zanimajo interne zadeve Poljske in jim grozijo z odvzemom glasovalnih pravic, vprašanje meje med dvema državama članicama EU, ki je ena od držav ne želi izvršiti po pravnomočni razsodbi, to jih pa ne zanima.
PONOS
# 08.01.2018 ob 19:44
Farsa komedija in nabiranje političnih točk ter profiliranje osebnosti, zapravljanje davkoplačevalskega denarja in nategovanje ljudi na obeh straneh meje.Izid arbitraže je po mednarodnem pravu in je poštena do obeh držav.Zanimivo da ni izjav hrvaških strokovnjakov za mednarodno pravo...
Homer.
# 08.01.2018 ob 19:37
Dobro jutro!
Kaj že skozi komentiram?
EU ne zanima Arbitraža in implementacija!

Pa lahko noč!
Altair
# 08.01.2018 ob 19:27
eu je samo še bankirska tvorba. Od ugodnosti za male ljudi pa je edina še ostala možnost dobro plačane nezahtevne službe v njenem gromozanskem aparatu.
21.12.2012
# 08.01.2018 ob 21:48
hja, očitno je konec diplonacije in čas za dejanja. šengenska meja naj naredi svoje poleti, drugače očitno ne bo šlo, da se bo komisija zganila. če si ponižen in prosiš, boš obravnavan kot hlapec.
nemesis999
# 08.01.2018 ob 21:00
turistična sezona,striktno in nepopustljivo izvajanje šengna(to smo tudi dolžni),kako in koliko časa se bodo prebivalci ćlanic eu vozili na hr morje-NAS NE ZANIMA!malo jajc in vztrajanja na kompliciranju(izmikanju pritiskom iiz eu)našim oblastnilom ne bo nič škodilo,koristilo pa močno pri eu.članicah,ki jih ne zanimamo.treba je bit zgagar,da jih začneš zanimat.
kaliber1
# 08.01.2018 ob 19:37
Globalistom se gre da sprejemejo migrantske kvote, briga jih za eno balkansko mejo.
glasrazuma
# 08.01.2018 ob 21:28
Izjava, da to nikogar ne zanima, je zaljiva in bi Pahor nanjo moral odreagirati, ne pa nam je zgolj "prenesti naprej".
veza
# 08.01.2018 ob 20:53
skuggi
# 08.01.2018 ob 20:49

Dego47
Le kje si slisal, da bi hrvati lahko zadrzevali ladje, ki plujejo v koper??? Tega drzave ne pocno se v vojnem casu.


ti že veš, še nisi slišal za pomorke blokade, tu pa gre za razglasitev ekološke in izklučno ekonomske cone, potem pa ustaviš "sumljivo" ladjo, ekološko sporno in jo "pregleduješ".
Če smatraš, da tega HRV ne bodo počeli, potem si zelooo naiven, milo rečeno.
johnsmith
# 08.01.2018 ob 20:19
V takšni gnilobi nimamo kaj več počet. Gremo na referendum in ven iz EU, potem si pa naj EU dela Schengen kjer hoče.
Treba je pokazati jajca.
Jagr
# 09.01.2018 ob 06:43
Slovenija je leta 1991 nadzorovala celoten piranski zaliv. Torej so Hrvati tudi na morju dobili več kot jim pripada. Nehajte z mantro, da je Hrvaška izgubila na morju. S tem pritrjujete hrvaški propagandi...
severnik
# 08.01.2018 ob 21:47
1.Prodaja NLB (smo dolžni, ker smo se menda zavezali) kolikor je meni znano obveza ni pravno obvezujoča.... ne bomo prodali.

2. izvajanje mejne kontrole po PS (ne kršimo nobene zakonodaje, če EK motu, naj uradno spremeni določila)

3. Blokada HR pri OECD in šengenskem območju, kljub pritiskom iz Brusjlja... razlog ? nacionalni interes... "nas ne zanima" stališče francije nemčije etc...

4. Zavrnitev migrantskih kvot, na podlagi česa smo dolžni ? na podlagi istega prava, ki zagovarja sodbo as ? torej na podlagi ničnega prava....

zelo hitro jih bomo zanimali....


Hvala za tole...se mi ni dalo pisat :)

Tudi če nas izključijo iz Šengna, bomo še vedno striktno varovali državno mejo ;)
semaino
# 08.01.2018 ob 20:34
Juncker: Vprašanje arbitraže nikogar med voditelji članic EU-ja ne zanima

Torej je ves cas imel vse za norca ta pijani stric, Pahorja, Cerarja, Erjavca.

No, teh res ni tezko imeti za tepce. :)
cesar1
# 08.01.2018 ob 22:24
Pravilo je, da pravil ni, ker jih nihče ne spoštuje. Na žalost imamo politike, ki med nogami nimajo nič; podobno kot v glavi. Začnimo igrati enako igro, kot jo igra senilni Juncker s svojo ekipo mehkužcev.
Zelo smiselna je dejanska pridružitev k Višegrajski skupini držav. Nobenih beguncev! Omejeno sodelovanje z Rusi in Kitajci in odpreti vrata za njihova vlaganja pri nas.
Igrice v piranskem zalivu so, kot vse kaže, načrtovane in v korist skorumpirani politiki. S Hrvati začeti določevanje meje, najprej na kopnem. Kar se ribolova v piranskem zalivu tiče, naj do končnega dogovora, obe strani lovita na celotnem zalivu, ampak v dogovorjenih količinah.
Karkoli drugega, je za nas predrago, s tem mislim na našo skorumpirano oblast.
Kazalo