Juncker je prvič vodil zasedanje nove Evropske komisije. Foto: Reuters
Juncker je prvič vodil zasedanje nove Evropske komisije. Foto: Reuters
Bruselj
Nova komisija napoveduje: Nov začetek za Evropo. Bo res? Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker
Juncker je na prvi tiskovni konferenci okrcal Camerona in Renzija ter dejal, da ne bo trepetal pred nobenim premierjem. Foto: Reuters

"Čas je, da zavihamo rokave in poprimemo za delo. Evropa se mora s težavami, ki jo pestijo, spopasti takoj," je ob začetku mandata poudaril Juncker, ki izpostavlja, da je to komisija "zadnje priložnosti". Juncker obljublja, da bo komisija, kjer prometni resor zaseda Slovenka Violeta Bulc, delovala bolj usklajeno, reševala strateška vprašanja in spoštovala načelo subsidiarnosti. Je pa to po Junckerjevih besedah tudi bolj politična komisija, kar omogoča intenzivnejšo neposredno komunikacijo komisarjev z novinarji oz. javnostjo.

Nosilni projekt nove komisije je 300 milijard evrov vreden investicijski načrt, ki naj bi bil po Junckerjevih besedah pripravljen do vrha Evropske unije, ki je napovedan za 18. decembra. Podrobnosti na novinarski konferenci ni komentiral, saj sveženj še oblikujejo in vsi elementi še niso znani, zato tudi ni mogel povedati, od kod bodo prišla vsa sredstva zanj.

Juncker se je odzval tudi na kongresne volitve v ZDA, kjer so večino v obeh domovih kongresa prevzeli republikanci. Zagotovil je, da slavje republikancev ne bo vplivalo na pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med ZDA in EU-jem (TTIP), saj po njegovem mnenju tovrstni sporazumi niso odvisni od trenutnih razmerij moči med političnimi strankami. "Sklepam, da to ne bo imelo vpliva na časovni načrt," je povedal.

Posebna skupina za Grčijo bo delovala najmanj do junija 2015
Po prvem sestanku nove komisije je Juncker napovedal tudi podaljšanje dela posebne delovne skupine za Grčijo, ki grški vladi nudi tehnično pomoč pri izvajanju gospodarskih ukrepov in porabi evropskih sredstev, do junija 2015. Program pomoči EU-ja za Grčijo naj bi se iztekel do konca letošnjega leta, program Mednarodnega denarnega sklada pa konec marca leta 2016. Finančni ministri EU-ja bodo v četrtek in petek razpravljali o razmerah v Grčiji, a je gladek izstop Grčije, brez še dodatne pomoči, iz programa malo verjeten.

Cameronu in Renziju sporočil, da pred njima ne trepeta
Juncker je nekaj ostrih besed namenil tudi italijanskemu premierju Matteu Renziju in britanskemu premierju Davidu Cameronu. Oba premierja sta bila namreč na vrhu Unije konec oktobra kritična do evropskih proračunskih načrtov. Cameron je dejal, da nima nobenega namena plačati 2,1 milijarde evrov, kar od Londona po novih izračunih zahteva Evropska komisija, Renzi pa je zagrozil, da bo javnosti razkril visoke stroške evropskih "palač".

"Nisem tak človek, ki bi trepetal pred premierji oziroma sploh kadar koli," je povedal Juncker ob začetku novinarske konference. "Nimam posebne težave z Renzijem, ki ga močno spoštujem. Nimam težave s Cameronom, Cameron ima težave z drugimi premierji," je še dodal in povedal, da ni vodja tolpe birokratov. "Smo visoki uradniki, smo politiki. Reči, da se komisija ne sme vmešavati v dosjeje, ki spadajo v okvir ekonomskega usklajevanja EU-ja, reči, da nekdo ne bo poslušal nasvetov bruseljskih birokratov, take stvari mi niso všeč," je povedal.

Že v torek je Juncker dvojici povedal, da sta zavajala svoje državljane, ko sta med vrhom govorila eno, pozneje medijem pa drugo. Renzi je Junckerju že v torek odgovoril, da od njega zahteva spoštovanje in da ne bo hodil v Bruselj, da bi mu pojasnjevali, kaj mora storiti. "Evrope ne bom prosil, naj prisluhne Rimu, pred njo ne nameravam snemati klobuka," je še dejal.