Evropska unija

Poudarki

  • Za ohranjanje spomina na preteklost
  • Za odpiranje tajnih arhivov
  • Za poudarjanje dosežka evropskega združevanja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 31 glasov Ocenite to novico!
Resolucija poudarja pomen ohranjanja spomina na preteklost ter poziva k odpiranju vseh tajnih arhivov. Foto: epa
Resolucija postavlja današnjo Evropsko unijo nad vso prejšno zgodovino. Foto: EPA
Kot je zapisano, Evropa ne bo združena, če ne bo sposobna oblikovati enotnega pogleda na svojo zgodovino in če ne bo priznala svojih totalitarnih režimov kot skupne zapuščine. Foto: EPA
VIDEO
Evropski spomin v Brestanici

Dodaj v

Kaj prinaša resolucija o totalitarizmih?

Pregled dokumenta, ki ga je sprejel Evropski parlament
23. avgust 2009 ob 13:15
Bruselj/Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarizmov smo preverili, kaj v resoluciji Evropskega parlamenta o tem sploh piše. Oglejmo si najzanimivejše dele.

Evropski parlament je 2. aprila 2009 izglasoval resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. Predlog skupne resolucije so predlagali poslanci v imenu strank PPE-DE, ALDE, UEN in Zeleni/ALE, sestavljen pa je iz 14 točk, zakaj jo predlagajo, in 17 točk, kaj želijo z njo doseči.

Resolucijo Evropskega parlamenta o zavesti
in totalitarizmu si lahko preberete
tukaj

.

Resolucija potrebna, ker objektivna razlaga ni mogoča
Za začetek je navedeno, da je takšna resolucija potrebna, ker zgodovinskih dejstev ni mogoče razlagati objektivno, prav tako pa tudi noben posamezen politični program nima izključne pravice do razlage zgodovine. Zato se ne bi smelo vsiljevati uradnih razlag, napačne razlage pa spodbujajo sovraštvo in rasizem.

Prav tako je treba ohranjati spomin na tragično preteklost Evrope in spodbujati razumevanje za njeno dvojno diktatorsko zapuščino komunizma in nacizma. Samo evropsko združevanje je bilo tako sprva ravno odgovor na to trpljenje dveh vojn in nacistične tiranije, "ki je pripeljala do holokavsta in širjenja totalitarnih in nedemokratičnih komunističnih režimov v srednji in vzhodni Evropi."

Kot nadaljujejo, je bil proces evropskega združevanje uspešen, saj Evropska unija danes združuje tako nekdanje komunistične države vzhodne in srednje Evrope, že predtem pa so vanjo vstopile Španija, Portugalska in Grčija, "ki so trpele pod dolgotrajnimi fašističnimi režimi".

Evropa mora oblikovati enoten pogled na svojo zgodovino
Kot je zapisano, Evropa ne bo združena, če ne bo sposobna oblikovati enotnega pogleda na svojo zgodovino in če ne bo priznala svojih totalitarnih režimov kot skupne zapuščine, prav tako pa mora izvesti tudi poglobljene razprave o njihovih zločinih.

Ključno ohranjanje spomina na preteklost
Zaradi vsega navedenega Evropski parlament s to resolucijo izraža spoštovanje do žrtev vseh totalitarnih in nedemokratičnih režimov v Evropi in se poklanja vsem, ki so se bojevali proti. Ob tem "poudarja pomen ohranjanja spomina na preteklost, saj brez resnice in spomina ni sprave; ponovno potrjuje svoje enotno stališče proti vsem oblikam totalitarne vladavine, ne glede na ideološko ozadje".

Vse tajne arhive je treba odpreti
Zaradi tega obžaluje, da se 20 let po razpadu komunističnih diktatur ponekod še vedno omejuje dostop do dokumentov, pomembnih za posameznike in za znanstvene raziskave. Hkrati poziva vse države članice, "naj si resnično prizadevajo za odprtje arhivov, tudi arhivov nekdanjih notranjih varnostnih služb, tajne policije in obveščevalnih služb, čeprav je treba zagotoviti, da se to ne bo izrabljalo za politične namene".

Pouk evropske zgodovine mora poudarjati zadnje miroljubne dosežke
Unija mora biti posebej odgovorna za spodbujanje in varovanje demokracije ter spoštovanje človekovih pravic. Evropsko združevanje vidi kot model miru in sprave ter svobodno izbiro narodov, da se zavežejo skupni prihodnosti, zaradi česar poziva Evropsko komisijo in članice, naj si še naprej prizadevajo za krepitev pouka evropske zgodovine ter poudarijo zgodovinski dosežek evropskega združevanja in ostro nasprotje med tragično preteklostjo ter miroljubnim in demokratičnim družbenim redom današnje Evropske unije."

Le "obsežno prevrednotenje evropske zgodovine in vseevropsko priznanje vseh zgodovinskih vidikov sodobne Evrope" bi namreč lahko okrepilo evropsko združevanje. Prav tako poziva h krepitvi finančnih instrumentov, ki bi vse naštete zgodovinske raziskave omogočili.

Končni cilj razkritja komunističnih zločinov sprava
Evropski parlament je tako po sprejeti resoluciji prepričan, "da je končni cilj razkritja in ocene zločinov, ki so jih zagrešili komunistični totalitarni režimi, sprava, ki jo je mogoče doseči s priznanjem odgovornosti, prošnjo za odpuščanje in spodbujanjem moralne prenove."

B. K.
Prijavi napako
Komentarji
Nimrod No.1
# 23.08.2009 ob 14:03
@komsomolec, hahahaha, sure fantek..
Nimrod No.1
# 23.08.2009 ob 13:52
Končno je komunizem dobil svoje mesto v zgodovini. Spomin v Sloveniji na to temno in krvavo obdobje je še živ, zato bi moral biti današnji dan državni praznik.

Bravo Evropa!!!
potamošer
# 23.08.2009 ob 14:18
Sicer je pa nastall komunizem pred fašizmom in je ubijal svoje ljudi že dosti prej, ali ne, komso in svetosplav?
naivnež
# 04.09.2009 ob 16:11
Komunisti ,nacisti,fašisti :isti,isti
kokoška
# 01.09.2009 ob 18:09
Nobena resolucija ne bo vrnila nazaj življenj vsem ljudem, ki so umrli ali trpeli na kakršenkoli način zaradi pohlepa posameznikov.
skcaminoreal
# 01.09.2009 ob 06:28
165. Locutus (31. avgust 2009 ob 14:29)Prijavi neprimerno vsebinole zakaj je potrditev te resolucije tak problem pri nas? saj gre le za obsodbo nacizma in stalinizma ... nobeden od obeh pa se pri nas nikoli ni prav prijel ...

Obsodba stalinizma pomeni pri nas obsodbo delovanja partije med vojno in po njej, ko je partija stoodstotno sledila stalinizmu. Med vojno in po njej je bilo s strani partije pobitih in brezglavo žrtvovanih ogromno ljudi. Njihova žrtev v ničemer ni doprinesla k porazu okupatorjev, pač pa je oslabila mali slovenski narod. Posledice so še danes tu. Z obsodbo stalinizma med nami obsojamo tudi te partijske zločine in se s tem vračamo v evropski kulturni krog, v katerem velja zločin za zločin, ne glede na sicer deklarirane namene in propagandne laži.
To pa je za tiste, ki še danes uživajo nagrade za medvojne nečednosti, nesprejemljivo, saj jim skupaj s stalinizmom oziroma komunizmom lahko vzamejo še časti, privilegije in celo penzije, vse to pa danes potrebujejo njihovi vnuki: "Zakaj smo se pa boril'?!"
Komunizem oziroma stalinizem je namreč predvsem borba za denar in privilegije in prav nič drugega. Ostalo leporečenje je le hrana za naivneže.
Locutus
# 31.08.2009 ob 14:29
le zakaj je potrditev te resolucije tak problem pri nas? saj gre le za obsodbo nacizma in stalinizma ... nobeden od obeh pa se pri nas nikoli ni prav prijel ...
lipa
# 30.08.2009 ob 09:29
@163. skitnica
danes,ko se E U hvali s demokratijo v njej so večinoma na oblasti tisti,ki so pripeljali do tega,ko so sodelovali in bili okupatorji sedaj želijo svoje delo izenačiti s tistim,ki so se proti njih z uspehom borili in zmagali,kot je videti nažalost uspevajo.
Skitnica, s tvojo trditvijo se lahko delno strinjam, vendar se moramo vprasati zakaj je tako? Zakaj so narodi, ki so se borili proti nacizmu in zmagali, pravzaprav v podrejenem polozaju. Zato, ker jih je v tak polozaj pahnil komunizem. Ti narodi vkljucno s Slovenskim, so v casu komunizma ostali dalec zadaj po gospodarskem razvoju in morajo pobirati drobtinice, medtem, ko so bili agresorji (Nemcija, Italija, Avstrija) bili podvrzeni po 1945 takojsnjim demokraticnim spremembam in so se gospodarsko, socialno in politicno zelo hitro razvijali. Tako so komunisti naredili se eno zlo vec nad narodi Vzhodne Evrope, ko so jih 50 let gospodarsko zatirali in unicevali.
skitnica
# 29.08.2009 ob 14:12
danes,ko se E U hvali s demokratijo v njej so večinoma na oblasti tisti,ki so pripeljali do tega,ko so sodelovali in bili okupatorji sedaj želijo svoje delo izenačiti s tistim,ki so se proti njih z uspehom borili in zmagali,kot je videti nažalost uspevajo.
stewie
# 29.08.2009 ob 13:22
Razlika je že v samih idejah. Kumunizem je propagiral odpravo medčloveškega izkoriščanja, kar je bila prelepa pravljica, da bi se lahko uresničila v praksi, pa so zato voditelji, da bi ostali na oblasti, delali čistke nad drugače mislečimi.
Nacizem pa je že v osnovi zahteval večvrednost ene rase nad drugo. Ta ideja je pa sama po sebi vredna obsojanja.
In še to: če bi nacizem zmagal v vojni, slovenskega naroda ne bi bilo, bili bi ponemčeni ali pa poitaljančeni, vsaj tisti, ki bi preživeli. Samo kaj ko nekaterih uporabnikov na tem portalu to niti ne moti. Pljuvajo samo čez komunizem, za nacizem pa se jim zdi kar kul, bi vsaj že od rojstva živeli v razviti Nemčiji ali Italiji. Obenem pa se še imajo za neke ponosne Slovence - skregano z zdravo kmečko pametjo.
naivnež
# 29.08.2009 ob 10:48
Razlika med komunizmom in nacizmom je da nacizem izvaja teror in genocid nad drugimi narodi oz.ljudmi,komunizem pa nad lastnim narodom.
Knjaz
# 27.08.2009 ob 08:16
PFK, tvoj prispevek sem prebral in je samo še eden od četniško-monarhičnih idijotizmov, ki jih objavljajo četniška glasila v Srbiji.
Knjaz
# 27.08.2009 ob 08:13
lo_pa_ta, podpišem! Vzel si mi izpod prstov! xD
bobodobo
# 26.08.2009 ob 22:30
tudi v Belorusiji, najbrž tudi v Rusiji, mogoče celo v Albaniji je narod proti resoluciji...
bobodobo
# 26.08.2009 ob 22:28
komsomolc - resolucija ni napad na levico, ampak na komunizem... to namreč ni isto...
slovenecnadunaju
# 26.08.2009 ob 15:20
http://www.rtvslo.si/blog/slovenecnaduna
ju/afriski-dolg-referendum/30150
skcaminoreal
# 26.08.2009 ob 15:10
154. slovenecnadunaju (26. avgust 2009 ob 14:35)

Popolnoma prav ti dam glede tega.
Kretenizma in ignorance ni danes nič manj kot pred dva tisoč leti.
slovenecnadunaju
# 26.08.2009 ob 14:35
sicer starejsega datuma, a ne manj aktualne,

novice na tem portalu, ki se niso bile komentirane.

Afrika poziva svet k odpisu dolga
http://www.rtvslo.si/svet/afrika-poziva-svet-k-odpisu-dolga/36144

LAČNIH SKORAJ MILIJARDA LJUDI
http://www.rtvslo.si/svet/lacnih-skoraj-milijarda-ljudi/24759

ZDA PROTI SKLADU ZA NERAZVITE
http://www.rtvslo.si/svet/zda-proti-skladu-za-nerazvite/30824

POGOVORI O REVŠČINI IN LAKOTI
http://www.rtvslo.si/svet/pogovori-o-revscini-in-lakoti/23439

in se novica, ki so jo komentirali 3 ljudje.

Lakota vzame 25.000 ljudi na dan
http://www.rtvslo.si/slovenija/lakota-vzame-25-000-ljudi-na-dan/88655

za ilustracijo "demokracije" in udejstvovanja pravice "glasovanja"

novica, ki je isti dan prejela 61 komentarjev

Kako je Torres zabijal pri 12 letih?

http://www.rtvslo.si/euro2008/modload.ph
p?&c_mod=rnews&op=sections&f
unc=read&c_menu=1&c_id=316
slovenecnadunaju
# 26.08.2009 ob 13:47
hvala za osvetlitev tega zornega kota, skcaminoreal.
skcaminoreal
# 26.08.2009 ob 13:37
124. slovenecnadunaju (23. avgust 2009 ob 22:57)
ne vem sicer ce se gre res za 1.000.000 zrtev,
ampak kako bi lahko ze 200.000 zrtev se spregledalo,
ne glede na to na kateri strani si?


Zdi se, da tvoja vprašanja temeljijo na določenih predpostavkah, ki pa v tem primeru niso najbolj trdne.
Kajti če se zavedaš, da si ti lahko 200.000 + 1 žrtev, boš o onih 200.000 molčal kot grob! Še otrokom in ženi v družini o tem ne boš govoril, kaj šele komu drugemu!

O tem koliko žrtev je bilo neposredno po vojni, je težko natančno prešteti, saj režim ni imel nobene volje, da bi objavil o tem kakšne resnične podatke - če jih je sploh imel. O tem se je molčalo, kot je nakazano zgoraj.

Pričevanja ljudi, ocene zgodovinarjev in poskusna izkopavanja prikritih grobišč kažejo, da je bilo po koncu vojne samo v Sloveniji pobitih okoli 200.000 ljudi (ujetnikov tujih vojsk, družin na begu ipd.) v samo dobrem mesecu dni. V tej številki niso všteti vrnjeni domobranci (okoli 13.000). Zaradi tega je poleti 1945 ponekod nastala prava ekološka katastrofa, saj toliko ljudi ni bilo mogoče spodobno pokopati - zmanjkalo je primernega prostora.
In povojno pobijanje je samo nadaljevanje tistega med vojno, ko je pristojna partijska služba delala sezname za likvidacijo, ki so ob koncu vojne znašali na tisoče konkretnih ljudi z imeni in priimki. Te ljudi so potem ob "osvoboditvi" krajev likvidirali. Seveda se o tem ni nič vedelo, v javnosti sploh ne. Celo nekateri partijski aktivisti so bili prepričani, da so pobiti domobranci dejansko zbežali na Zahod. Če si bil pameten, o teh stvareh pač nisi nikogar spraševal.
Pisatelj Partljič lepo ironizira povojno vzdušje, izraženo skozi usta preprostega štajerskega kmečkega proletarca: "Zdaj je svoboda, zdaj moramo biti previdni!"

In še o ugledu Tita v Jugoslaviji: kaj manjka danes ugledu Castra na Kubi ali onemu v Severni Koreji? Koliko Korejcev bi glasovalo proti njemu? Koliko Kubancev ali Korejcev se upa črhniti komurkoli kaj slabega o svojem ljubljenem vodji?
Ne bit naivni - ljudje niso neumni, samo preživeti si želijo.
Jurček
# 26.08.2009 ob 12:08
149. mbvana

Seveda! In jaz to popolnoma razumem. Temu se reče ideološka indoktrinacija. Pozdravi pa se lahko samo s podobnimi sredstvi kot alkoholizem ali pa odvisnost od drog.

Ti ljudje so verjeli v Tita, revolucijo, socializem, samoupravljanje, marxizem. To so se učili, študirali, nekateri celo doktorirali. Bili so mladi in kar lepo živeli brez skrbi. Takih je cel kup, drugače povsem normalnih, izobraženih, pridnih in dobrih ljudi.

Težko je sam sebi priznati, da si bil vodena ovca in verjel v nekakšne Potemkinove vasi ... Najmanj kar takšen reče, je: "Ja ampak".
PICENG
# 26.08.2009 ob 10:18
Pišemo leto 3012. Ptice in ribe so že zdavnaj izumrle. Krav se spominjajo le še najstarejši. Pitne vode takorekoč ni več. Na svetu je le še kakšnih 100.000 ljudi, med njimi tudi 2 Slovenca. Nenehno se kregata, saj je eden potomec domobrancev in neprenehoma terja od drugega, potomca partizanov, da se opraviči za vse mogoče totalitarizme (komunizem, socializem, stalinizem, maoizem), čeprav se je ta že 1.563 krat opravičil za vse hudo, zlasti povojne poboje, on sam pa terja, da se prvi spokori za vse hudo, kar ga je na svet prinesel klerofašizem, nacizem, frankizem, holokavst. Ta se je spokoril vsaj že 1.500 krat. Zadnja Slovenca na obli.
mbvana
# 26.08.2009 ob 08:12
A je res nekaterim tako težko dojet, da je bil komunizem totalitaren režim?

Pa stalne omembe Cerkve in katolicizma, kot da je bil kak kardinal v 20. ali 21. stoletju kdaj predsednik države... jao.
CNN
# 26.08.2009 ob 00:23
Z zločinci se ne pogovarja, ampak obsodi in kaznuje. Nacisti so imeli svoj nurberg. Kdaj bodo komunistični zločinci obsojeni?

Glede na komentarje bi si človek mislil, da se kakšen klavec otrok tudi med komentarji skriva. Vsekakor jih je veliko, ki bi to spet počeli, če bi se jim prilika ponudila.
Jibreel
# 25.08.2009 ob 23:44
amerikanizem je najhujsa oblika totalitarizma!!!
987654321
# 25.08.2009 ob 18:55
Svetoslav , bolj se ne bi mogla strinjati s tabo kot se!!
spremljevalec
# 25.08.2009 ob 16:10
@gx - kakšne pa so po tvojem vezi med kapitalizmom in katolicizmom s totalitarnimi (ideološkimi) sistemi, kot so bili nacizem, fašizem in komunizem?

Preberi:
Kapitalizem je gospodarska ureditev, ki temelji na privatni lastnini in trgu. Začetek kapitalizma je bil na koncu srednjega veka, ko so rokodelci začeli izpodrivati fevdalce. Razcvet kapitalizma se je začel z industrializacijo.

Katólištvo (tudi katolicízem) je ena od treh vej krščanske vere. Pojem katolištvo v širšem smislu obsega Rimskokatoliško Cerkev in katoliške Cerkve vzhodnega obreda. Katolištvo v ožjem smislu pomeni samo Rimskokatoliško Cerkev.

Rimskokatoliško Cerkev vodi rimski papež in je najstarejša in ena izmed najbolj organiziranih verskih skupnosti. Beseda katoliški izvira iz grškega pridevnika καθολικός [katholikos] in pomeni svetoven oziroma vesoljen. Rimskokatoliška Cerkev je v zadnjih dveh tisočletjih tudi res postala svetovna cerkev.

Pojem katolicizem ni samo religiozen, ampak ima tudi izrazito političen prizvok in je povezan s političnim udejstvovanjem rimskokatoliške Cerkve.

Opomba: Med katoliške Cerkve nikakor ne spada Starokatoliška Cerkev, ker kljub imenu katoliška ne priznava vrhovne oblasti papeža. Starokatoliško Cerkev se po navadi uvršča med protestantske Cerkve.

Tudi vse večje pravoslavne Cerkve se uradno imenujejo katoliške pravoslavne Cerkve s čemer želijo poudariti svojo odprtost do vseh ljudi, vendar pa se je v zahodnem svetu uveljavilo enačenje pojma katolištvo z Rimskokatoliško Cerkvijo.

Preberi še kaj več.
gx
# 25.08.2009 ob 15:13
A je takšna resolucija kaj nenavadnega? Po vsaki revoluciji se mora pretekle režime označit za nesprejemljive in nečloveške, da se slučajno ne bi kdo spozabil. Kapitalizma in katolicizma pa ne bomo označili za nezaželene režime. Le zakaj?
skcaminoreal
# 25.08.2009 ob 13:34
135. Jurček (24. avgust 2009 ob 15:37)
Vsem tukaj pišočim priporočam, da preberejo knjigo znanega italijanskega in evropskega Levičarja Umberta Eca: "Skrivnostni plamen kraljice Loane".
V njej, kar nekaj poglavij namenja svoji mladosti, ko je bil v Italiji Fašizem na višku in razmišlja ali je v vse tisto takrat verjel. Drugi pogoj je, da ste vsaj osnovno šolo opravili še v SFRJ. Kajti podobnosti med režimoma so neverjetne.
Slavlenje Dučeja (Tita). Ballile (pionirji). Slavna italijanska vojska (JLA), ovajanja, politični zaporniki ... Samo imena malo spremeniš, pa dobiš režim v SFRJ. Neverjetno! Sam sem bil presenečen ...


Ni ti treba biti presenečen. Mussolini, ki je osnoval fašizem (drugo ime za nacionalni socializem), je bil najprej po političnem prepričanju socialist. Prijateljeval je z dolgoletnim voditeljem stranke italijanskih socialistov, Pietrom Nennijem. Razumljivo, da so glavne poteze njegove politike ostale socialistične, jih je pa naslonil na narodno enotnost in državni "zgled" rimskega imperija.
Prav podobne oziroma enake ustanove bi našel v nacizmu. Mimogrede - zaradi socialne politike je bil nacizem svoj čas kar priljubljen v "rdečih revirjih" ("delo in kruh").
Jurček
# 25.08.2009 ob 11:27
141. klovn
Motiš se. Zločin ni zločin, če ga naredijo komunisti, ker cilj posvečuje sredstva!
klovn
# 24.08.2009 ob 21:20
Po komentarjih sodeč se določenim toži po komunističnem sistemu kar naj izvolijo par- držav na svetu še obstaja s tem režimom (sev.Koreja, Kuba, Kitajska) to so države s totalitarnimi sistemi in kjer teptajo človeške pravice. Zločin je zločin pa ni važno kdo ga je naredo za zločin ni opravičila.
if
# 24.08.2009 ob 18:29
Sedanja aktualna oblast zatrjuje, da vse iz resolucije izhajajoče obveznosti za Slovenijo že veljajo.

Ali to drži?
Ni bistveno vprašanje veljavnosti, formalnosti, pač pa je bistveno vprašanje uresničevanja obveznosti.

Na osnovi nekatereih stališč evropskega parlamenta poglejmo, kako aktualna oblast uresničuje obveznosti, ki izhajajo iz resolucije.

Evropski parlament ...
... trfi, da uradnih političnih razlag zgodovinskih dejstev ni dopustno vsiljevati z večinskimi odločitvami v parlamentih.
.... trdi, da se zgodovinarji strinjajo, da zgodovinskih dejstev ni mogoče razlagati objektivno, ker ne obstajajo objektivna zgodovinska poročila
trdi, da noben politični organ ali politična stranka nima izključne pravice do razlage zgodovine, ker ti organi in stranke ne morejo trditi, da so objektivni.
Slovenska realnost?
Najvišji predstavniki "leve politike" ves čas po WW2 preko medijev in šolskih sistemov vsiljujejo svojo razlago kot neizpodbitno dejstvo.
Kakšen učinek imajo te točke resolucije na slovensko realnost?
Formalno demantirajo vse minule in sedanje predstavnike slovenske leve politike v neverodostojne ljudi, njihove teze pa postavljajo na ničelno vrednost.

Evropski parlament ...
... se poklanja vsem, ki so se borili proti tiraniji in zatiranju.
... obsoja vse množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili vsi totalitarni in avtoritarni režimi.
Slovenska realnost?
Slovenski parlament še ni izrekel priznanja vsem, ki so se uprli tiranom fašistom, nacistom in komunistom.
Kakšen učinek imajo te točke resolucije na slovensko realnost?
Pričakujemo, da bo slovenski parlament izrekel priznanje vsem, ki so se uprli omenjenim tiranijam.

Evropski pralament ...
... izraža dosledno podporo okrepljenemu mednarodnemu pravosodju,
... poziva k razglasitvi 23. avgusta za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, da bomo lahko dostojanstveno in nepristransko počastili njihov spomin
Slovenska realnost?
Slovensko pravosodje je prežeto s posledicami totalitarne ideologije komunizma, zato še ni bil nihče obsojen.
Slovenija ni razglasila 23. avgusta za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.
Kakšen učinek bodo imele te točke resolucije na slovensko realnost?
Pravosodje bo, skladno z mednarodnimi merili, moralo izluščiti resnico iz močvirja laži.
Tudi Slovenija bo razglasila 23, avgust za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Aktualna oblast trenutno ni sposobna uresničiti niti ene obveznosti, ki izhaja iz resolucije, pač pa je sposobna zavajanja.
Svoje evropslance pošilja v Evropo lagati (vsi evropslanci LDS-a, Desus-a in SD-ja so podprli reslucijo), doma resolucije ne podpre, hkrati pa domačo in svetovno javnost zavaja, češ, vse obveznosti resolucije pri nas veljajo.
Hinavščina, dvoličnost in nenačelnost so primerni pridevniki za tak pristop sedanje oblasti.
Variatio delecta
# 24.08.2009 ob 17:43
Caven, imaš potrebo po čudnih avtoritetah. Broz je bil nedvoumen zločinec, ne glede na to, da ni prišel pred sodišče, ker ga je pač prej povohala Matilda. Da je toliko politikov prišlo na njegov pogreb, pa kaže na dve pomembni in precej žalostni značilnosti sveta leta 1980. Juga je bila vojaško izredno močna in Balkan je vedno (bil) sod smodnika, druga značilnost pa je zagotovo slaba vest tako Britancev kot Američanov, ki so imeli in še vedno imajo zasluge (posebno Britanci), da so dosti ležerno opazovali tragedijo, ki se je zgodila z revolucijo v Rusiji, podobno so tudi tolerirali komuniste v svojih lastnih državah, da o zatiskanju oči po paktu SZ z nacistično Nemčijo (vključno s puščanjem neverjetne gospodarske svobode obema) ne govorimo. Zato smo videli politike teh držav na pogrebu, saj so bili, hočeš nočeš, del tega "sra.nja". Seveda je bil trend tako v tedanji Evropi kot v Ameriki, da se socialistični zločinski režimi sčasoma onemogočijo, da bodo ljudje na teh teritoriji spet normalno zaživeli, vprašljiva je bila le pot in čas, kdaj naj bi do tega prišlo. Leta 1980 se jim je očitno zdelo še najoptimalneje iti na pogreb in delati v ozadju.
demon
# 24.08.2009 ob 17:31
to resolucijo si lahko evropski hinavci vtaknejo v rit!
caven
# 24.08.2009 ob 16:52
Naj kar pišejo papir se pusti pisat.Jaz še vedno trdim ,da je bil TITO kljub vsem napakam,genij za vse novodobne slovenske politike .
klovn
# 24.08.2009 ob 16:08
Super, da smo v EVROPI-BRAVO EVROPA in 23.avg.bi moral bit praznik - prosti dan po vsej EVROPI. Ne razumem komentarjev ali ne znajo brat ali namerno obračajo stvari.Evropa je nacizem in fašizem obsodila že zdavnaj in sedaj po 64 letih so komaj obsodili tudi vse vrste komunizma...
Jurček
# 24.08.2009 ob 15:37
Vsem tukaj pišočim priporočam, da preberejo knjigo znanega italijanskega in evropskega Levičarja Umberta Eca: "Skrivnostni plamen kraljice Loane".
V njej, kar nekaj poglavij namenja svoji mladosti, ko je bil v Italiji Fašizem na višku in razmišlja ali je v vse tisto takrat verjel. Drugi pogoj je, da ste vsaj osnovno šolo opravili še v SFRJ. Kajti podobnosti med režimoma so neverjetne.
Slavlenje Dučeja (Tita). Ballile (pionirji). Slavna italijanska vojska (JLA), ovajanja, politični zaporniki ... Samo imena malo spremeniš, pa dobiš režim v SFRJ. Neverjetno! Sam sem bil presenečen ...
PICENG
# 24.08.2009 ob 15:10
@133. rkcaminoreal - to je popolno potvarjanje zgodovine. Strinjam se samo z zadnjim odstavkom. Dopolniti bi ga morali le še s (po tvoje) brezmadežnimi belogardisti, domobranci in drugimi kvislingi, da o okupatorjih (Nemcih, Italijanih, Madžarih, pa tudi četnikih in ustaših) niti ne govorim. Tudi ti so bili "šola" za slovenski narod. Ki jo bo treba plačati.
skcaminoreal
# 24.08.2009 ob 14:58
124. slovenecnadunaju (23. avgust 2009 ob 22:57)

Druga svetovna vojna v Sloveniji in Jugoslaviji je bila še posebno krvava. Zaslugo za to nosi nekoč popolnoma nepomembna teroristična stranka, komunistična partija. Ta je do sredine leta 1941 odklanjala odpor proti nacizmu - tik pred vojno je celo objavila, da se ne bo borila proti okupatorju, razen če bo lahko izvedla revolucijo.
Velikanska večina žrtev med vojno je nastala po krivdi partijskega načina vodenja "upora": absolutno prednost je imela revolucija, zaradi katere je 1941 in 1942 začela "upor" s pobijanjem zavednih Slovencev - namesto okupatorjev!
Slovensko etnično ozemlje je s to partijsko avanturo izgubilo okoli 100 tisoč ljudi (od tega je bilo okoli 15 tisoč ljudi pobitih po vojni), tisoči pa so se zaradi medvojnega in povojnega partijskega terorja izselili.
Partijska politika v drugih delih Jugoslavije seveda ni bila nič drugačna in tako velja ocena (partija nikoli ni preštela medvojnih, kaj šele povojnih žrtev!), da je plod Titove politike okoli milijon in pol mrtvih. Proti tej številki so neposredne žrtve, zadane s strani okupatorja minimalne, nekaj deset tisoč.
Prav tako so minimalne izgube okupatorja zaradi "upora", zavezniške koristi zaradi njega pa so tudi minimalne, kar so zavezniki velikokrat ugotavljali v svojih medvojnih operativnih poročilih.
Kdo je torej imel korist od njega? Seveda partija, ki se je nedemokratično in z zločini povzpela na oblast.

Pa to danes niti ni pomembno. Komunizem je pač še ena šola zgodovine za slovenski narod, ki jo je bilo treba plačati. Potrebno pa ga je nedvoumno obsoditi, da se taki zločini ne bi mogli več ponoviti - s strani katerekoli politične stranke. Sicer bodo kazen plačali nič krivi zanamci.
PICENG
# 24.08.2009 ob 14:55
Komentar pod 131. (rkcaminoreal) je skrajno žaljiv in hujskaški (češ da sem bebast neizobražen pisun z gnilimi jajci), sam pa bom bolj kratek: katera vera, v imenu katere se vsi -izmi napajajo, je podobna RKC? Odgovor je NOBENA, razen islamskih fundamentalistov (kar poglejmo si agresivnost protestantov, ortodoksnih (ki so prav zato v defenzivi), budistov in drugih. Nobena vera ni tako agresivna in nobena ne teži bolj k materialnemu bogastvu kot RKC. Glede obsodbe totalitarizma pa vem za neštete, ki se zavedajo in obsojajo stalinizem, titoizem, boljševizem itd. Niem pa še naletel na domobranca ali belogardista (oz. današnje somišljenike), ki bi se javno ogradili od tega in obsodili te -izme, brez takojšnjega pristavka, da je to bila le reakcija na komunizem. Pa je bila res?!? Izdajalska svojat se sedaj tako opravičuje, namesto da bi najprej pometla pred svojim pragom in SE TEMELJITO POSULA S PEPELOM.
skcaminoreal
# 24.08.2009 ob 14:37
130. PICENG (24. avgust 2009 ob 13:51)
Komentar 129. je tipičen, tako kot še cela vrsta predhodnih - citiram: Totalitarne režime so obsodili po vsem svetu samo SLOVENIJA je žal oaza za komunizem .
Moja teza je, da se resnično iskrena sprava in obsodba VSEH totalitarnih režimov in sistemov ne more zgoditi, ker se IZRABLJA ta dan tako, da se ga polašča "desnica" - komaj prikrito se namreč razmišlja, da pomeni ta dan zgolj obsodbo stalinizma, komunizma, socializma itd.
KOT DA DRUGIH -IZMOV NI BILO!? Nekdo me je vprašal, naj navedem kakšen "desni" totalitarizem" ali avtoritarni sistem. Dosti žalostno, da se en cel takšen sloj ljudi niti ne zaveda, koliko "desnih" totalitarizmov je bilo v zgodovini, začenši z nacizmom in fašizmom ter holokavstom, do vseh mogočih mehkejših in trših variant inkvizicije in uničenja celih plemen, narodov in kontinentov v imenu pokristjanjevanja.


Komentar 129 ni ravno tipičen, čeprav ima popolnoma prav. Za Slovenijo je tipičen bebast komentar, kakršnega lahko beremo pod 130. Zakaj bebast? Pisun ugotavlja, da nekdo, desnica, izrablja ta dan tako, da se ga polašča. Tepcu, ki stoji za njim namreč ne pride na misel, da bi se ga lahko polastila levica, če bi ji to pasalo - pa se ga noče polastiti, saj je v nasprotju z njenimi težnjami po čaščenju zločinskega komunizma. Ta zločinski sistem je v dvajsetem stoletju pobil okoli sto milijonov ljudi po vsem svetu, da ne govorimo, da je sokriv za drugo svetovno vojno, med katero je dve leti podpiral nacizem - bebci pa ga še vedno poskušajo zagovarjati!

Zakaj bebci? Tudi zato, ker mislijo, da sta bila fašizem in nacizem desni ideologiji, vendar so vsi trije zločinski bratje, komunizem, fašizem in nacizem zrasli iz istega debla socialističnih idej devetnajstega stoletja in se drug od drugega učili tlačenja, mučenja in pobijanja ljudi. Med njimi ni za poštenega človeka prav nobene razlike, zato je treba za vekomaj obsoditi vse tri.
O bebavosti in neizobraženosti pisuna pa lepo priča tudi zadnji odstavek. Levičar? Seveda, "levičar", kdo pa drug je sposoben nesti tako gnila jajca?
PICENG
# 24.08.2009 ob 13:51
Komentar 129. je tipičen, tako kot še cela vrsta predhodnih - citiram: Totalitarne režime so obsodili po vsem svetu samo SLOVENIJA je žal oaza za komunizem .
Moja teza je, da se resnično iskrena sprava in obsodba VSEH totalitarnih režimov in sistemov ne more zgoditi, ker se IZRABLJA ta dan tako, da se ga polašča "desnica" - komaj prikrito se namreč razmišlja, da pomeni ta dan zgolj obsodbo stalinizma, komunizma, socializma itd.
KOT DA DRUGIH -IZMOV NI BILO!? Nekdo me je vprašal, naj navedem kakšen "desni" totalitarizem" ali avtoritarni sistem. Dosti žalostno, da se en cel takšen sloj ljudi niti ne zaveda, koliko "desnih" totalitarizmov je bilo v zgodovini, začenši z nacizmom in fašizmom ter holokavstom, do vseh mogočih mehkejših in trših variant inkvizicije in uničenja celih plemen, narodov in kontinentov v imenu pokristjanjevanja.
V_n_u_k
# 24.08.2009 ob 11:42
126 CNN 23 avgust ob 23,41
To kar si napisal je vse res ! Američani so nam zgradili marsikaj ,kar še danes vsi plačujemo ! Po Titovi smrti nam pa nisodajali več kreditov ,zato nismo imeli pralnega praška ,kave in še marsičesa.Zato smo si pomagali na različne načine ,da smo prišli do nujno potrebnih artiklov.
Totalitarne režime so obsodili po vsem svetu samo SLOVENIJA je žal oaza za komunizem ,ki ga še kar nekaj časa ne bo mogoče iztrebit .Mladino poneumljajo z lažmi ( napakami) .Vsaj poštenosti ,da bi jih učili v šolah ,če drugo ne premorejo naši vrli oblastniki po 21.9 2008
stoychi
# 24.08.2009 ob 10:55
tega praznika pri nas ne praznujemo,
ker se oblastniki zavedajo,
da še vedno živimo v totalitarnem klepto-totalitarizmu
potamošer
# 24.08.2009 ob 00:02
dunajski slovenec,
če znaš čitati, vzemi v roko knjigo Aleksandra Bajta - Efera Bergamo, pa ti bo mogoče kaj jasno, kako se je pri nas namesto sovražnika pobijalo lastne ljudi, da po vojnio ne govorimo.
CNN
# 23.08.2009 ob 23:41
kako to,
da je Tito imel kljub temu tako mnozicno podporo?


A da jo je imel?

ne vem sicer ce se gre res za 1.000.000 zrtev,
ampak kako bi lahko ze 200.000 zrtev se spregledalo,
ne glede na to na kateri strani si?


Množična grobišča so ljudem na očeh, pa še sedaj je problem jih izkopat. V Mariboru na Teznu je v tankovskih jarkih več desettisoč pobitih, ogromno ljudi je pobijanje videlo, kljub temu so se izkopavanja začela komaj pod prejšno vlado. Tudi za barbarin rov se je vedlo celih 60 let, pa se je odkopavanje, ki je zdaj bilo namerno zaustavljeno, začelo komaj pred letom.

Kje so službe, stanovanja, učinkovit zdravsteveni sistem.. ni važno.

V javnem dolgu so. Menda ja ne misliš, da je jugoslovansko godpodarstvo bilo dovolj produktivno, da je to vse financiralo?

Še danes so poznane ankdote o lisjaku TITU, ki je od amerikanca spet nafehtal miljarde, da so ljudje v 60ih in 70ih živeli veliko bolje, kot je gospodarstvo sproduciralo.No potem je TATIN preminil in miljard ni bilo več. Tako čez čas tudi Jugoslavije ni bilo več. Lahko pa vse to imaš tudi danes. Vendar moraš zato delat pa ne kot nekvalificiran delavec.
Valuk_
# 23.08.2009 ob 23:19
Ja kopljimo še kosti naslednjih 100 let in se prerekajmo kdo je komunist in kdo klerofašist. To bo super.

Kje so službe, stanovanja, učinkovit zdravsteveni sistem.. ni važno.

Iščimo ja RESNICO!!! SPRAVO!!!
slovenecnadunaju
# 23.08.2009 ob 22:57
se enkrat:

na kak nacin se je
in koliko ljudi

pobilo

v casu socilaizma v jugoslaviji
torej direktno od politicnega sistema?

kako to,
da je Tito imel kljub temu tako mnozicno podporo?

ne vem sicer ce se gre res za 1.000.000 zrtev,
ampak kako bi lahko ze 200.000 zrtev se spregledalo,
ne glede na to na kateri strani si?
if
# 23.08.2009 ob 22:27
107. slovenecnadunaju (23. avgust 2009 ob 21:25), od prvega do ptege dala si oglejte vsebine tega linka in videli boste:
da je Marx utemeljitelj masovnih pobojev kot metode družbenega inženiringa,
da sta bila Lenin in Stalin prva nalogodajalca (taborišča, usmrtitve z lakoto, ...),
da se je Hitler učil veščin holkavsta neposredno v SZ, pri Stalinu
da je Bernard Shaw, nobelovec, javno podpiral Marxovo idejo,
da je Marx Srbom namenil uničenje, ker ne bodo nikoli dosegli razvojne stopnje ostali narodov,

Mi, Titova omladina, smo v šolah poslušali o dobrem Marxu, Velikemu Stalinu, Ljubljenemu Titu in o podobnih ljudeh, ki naj bi bili garancija prigodnosti.
Kam so ti ljudje pripeljali narode?

Kako so Slovenijo vodili Kučan, Potrč, ... in podobni, ki so slovenskega učitelja razglašali za vojaka revolucije, ki so skrbeli, da smo iz zgodovinskih kurikulov bili "filani" s potvorjenimi podatki in vzroki, z Marxom, Engelsom, Leninom, Titom, ...
Srečen sem, da teh ljudi in njih sistemov ni več, zaskrbljen pa, ker se človeštvo ne zaveda, da se lahko taki časi vrnejo.
Pisanje na teh forumih dokazuje, da latentno nasilje le čaka na pravi trenutek.
CNN
# 23.08.2009 ob 22:04
5. komsomolec (23. avgust 2009 ob 14:01)
Prijavi neprimerno vsebinoKomunisti so rešili evropsko demokracijo, premagali so nacifašizem! Hitlerjev vojni stroj, 75% je bilo uničeno na ruski fronti!


Mislim, da se MARX s tabo ne bi strinjal.

“Democracy, as well as every other form of government, must ultimately break to pieces.”
Kazalo