Kandidatne liste je treba vložiti do 25. aprila. Foto: EPA
Kandidatne liste je treba vložiti do 25. aprila. Foto: EPA

Volivci bodo osem poslank oziroma poslancev, ki bodo slovenski predstavniki v Evropskem parlamentu v novem petletnem mandatu, izbirali v nedeljo, 25. maja. Roki za volilna opravila so začeli teči v ponedeljek, ko so politične stranke oziroma posamezniki lahko začeli vlagati kandidatne liste. Vložijo jih lahko do 25. aprila opolnoči. Od ponedeljka in prav tako do 25. aprila lahko tudi volivci dajejo podpise podpore.

Do 25. aprila bodo morali kandidati za poslance Državni volilni komisiji (DVK) sporočiti tudi organizatorja volilne kampanje in podatke o računu, na katerem bodo zbirali denar za volilno kampanjo. DVK bo seznam in vrstni red kandidatnih list na podlagi žreba določil do 8. maja, volilni molk pa se bo začel 24 ur pred dnevom glasovanja oziroma 23. maja opolnoči.

DVK je sprejel tudi sklep o vsebini in obliki polne glasovnice. V imenu liste kandidatov, ki jo vloži stranka, se lahko v kandidacijskem postopku, volilni kampanji in na glasovnicah uporablja tudi ime politične stranke na evropski ravni, s katero je stranka povezana. Imenu se lahko doda tudi skrajšano ime ali kratica imena in znak evropske politične skupine.