Kot romunski poslanec v Evropskem parlamentu je Severin leta 2010 želel plačilo v zameno za vplivanje na zakonodajo EU-ja. Dosojeno kazen je označil za
Kot romunski poslanec v Evropskem parlamentu je Severin leta 2010 želel plačilo v zameno za vplivanje na zakonodajo EU-ja. Dosojeno kazen je označil za "pošastno". Foto: Reuters

Poleg Thalerja in Severina sta bila v t. i. lobistično afero iz leta 2010 vpletena tudi evropska poslanca iz Avstrije in Španije, Ernst Strasser in Pablo Zalba Bidegain. Evropske poslance so v neugoden položaj z razkritjem postavili novinarji britanskega časopisa Sunday Times, ki so se pod krinko lobistov z več evropskimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Pogovore s poslanci so novinarji skrivaj tudi posneli.

Takoj po razkritju zadeve sta Thaler in Strasser kot evropska poslanca odstopila. Thaler je krivdo priznal in sodišče mu je leta 2014 izreklo kazen dve leti in pol zapora v obliki zapora ob koncu tedna, 32.250 evrov denarne kazni in petletno prepoved opravljanja javne funkcije. Strasser je bil leta 2013 obsojen na štiri leta zapora, po pritožbi pa so mu kazen znižali na tri leta.

Bolje jo je odnesel Zalba Bidegain. Špansko sodstvo je namreč odločilo, da gre le za medijsko provokacijo in da poslanca zaradi tega ni vredno sodno preganjati.

Severin: To je pošastna kazen
Severin, sicer nekdanji zunanji minister, jo je tako odnesel najslabše. Romunsko kasacijsko sodišče mu je v torek zvečer izreklo tri leta in tri mesece zapora. Na družbenem omrežju Facebook je Severin zapisal, da ga je doletela "pošastna" kazen.

Kot kažejo posnetki Sunday Timesa, si je Severin obetal do 100.000 evrov podkupnine letno oziroma 4.000 evrov za vsak dan, ko bi delal oziroma skušal vplivati na zakonodajo EU-ja.