Evropska unija
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Alkohol, kozarec
"Ne obstaja nobena podlaga, ki zagotavlja izogibanje objavi sestavin in označb hranilne vrednosti v alkoholnih pijačah. V sektorju se samoiniciativno vse več proizvajalcev odloča za tovrstne objave," pravi evropski komisar. Foto: Reuters

Dodaj v

Kmalu bomo vedeli, koliko kalorij ima tudi vse tisto alkoholno, kar spijemo

Evropska pravila za hrano že zahtevajo seznam sestavin in označb hranilnih vrednosti
13. marec 2017 ob 14:43
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Industrija pijač mora v enem letu pripraviti usklajen predlog, s katerim bo zagotovila navajanje sestavin alkoholnih pijač in njihovo hranilno vrednost za potrošnike.

Evropska komisija je danes objavila poročilo o obveznem navajanju seznama sestavin in označbe hranilne vrednosti alkoholnih pijač.

Komisija bo predlog za samoregulacijo pregledala, in če bo ugotovila, da je neustrezen, bo opravila oceno učinka za preučitev drugih možnosti v skladu z načeli boljšega upravljanja, so sporočili iz Bruslja.

Evropski komisar za zdravje in prehrano Vytenis Andriukaitis je ob objavi poudaril, da poročilo podpira pravice potrošnikov, da so v celoti informirani, kaj vsebujejo pijače.

"Ne obstaja nobena podlaga, ki zagotavlja izogibanje objavi sestavin in označb hranilne vrednosti alkoholnih pijačah. V sektorju se samoiniciativno vse več proizvajalcev odloča za tovrstne objave," je še pojasnil komisar.

Evropska pravila že zahtevajo seznam sestavin in označb hranilne vrednosti. Pravila veljajo za vso hrano, tudi za alkoholne pijače, z izjemo pijač, ki vsebujejo več kot 1,2-odstotni delež alkohola. Vse več držav je podalo zahtevo po sestavinah tudi v teh primerih, tudi v sami industriji so nekateri proizvajalci že sami začeli z objavami omenjenih podatkov.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 13.03.2017 ob 15:09
Se že veselim dietnih vin, košer piva in halal rakije. :P
SF
# 13.03.2017 ob 14:57
Čakam na opozorila koliko zraka smem zajeti s svojimi pljuči...
izo
# 13.03.2017 ob 16:18
in kaj ti bo vsa pamet sveta, če ti ta čisto nič ne koristi? tehnologija je cokla, ne rešitev, to vam bo prej ali slej jasno (če se pogovarjamo okolju, zdravju ipd).
galoper
# 13.03.2017 ob 20:38
Dodajo naj tudi obvezen izpis v pisavi normalne velikosti
ALJAZpec
# 14.03.2017 ob 12:32
spomnim se na finskem leta 2007. lahko pivo oz sajder tam ne pomeni da nima alkohola,
ampak da ima manj kalorij.
kotzi
# 14.03.2017 ob 11:46
ja koncno..ta alkoholni lobij nekako dobro krmari ....tobacni je nasrkal..pivo...alkohol..zadnji cas da ga mal omejimo
nikhrast
# 13.03.2017 ob 17:22
Izjema alkoholne pijače ki vsebujejo več kot 1.2% alkohola, pa kako so prišli do te številke?
Kazalo