Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 19 glasov Ocenite to novico!
Schengensko območje
Schengensko območje je največje območje prostega gibanja na svetu. Več kot 400 milijonom državljanov EU-ja in obiskovalcem omogoča, da se v njem prosto gibajo, prav tako pa zagotavlja neoviran pretok blaga in storitev. V njem je trenutno 26 evropskih držav, med njimi je 22 članic EU-ja. Zunaj so Velika Britanija, Irska, Romunija, Bolgarija, Hrvaška in Ciper. Območje se bo verjetno kmalu razširilo z Romunijo in Bolgarijo. Od nečlanic EU-ja so v schengenu Norveška, Islandija, Švica in Liechtenstein. Slovenija je postala članica decembra leta 2007. Foto: Reuters
Schengenska meja
Komisija je predstavila tudi pobude za preprečevanje nezakonitih in spodbujanje zakonitih migracij. Nova shema, ki naj bi bila pripravljena do oktobra 2019, bo nadgradila iztekajočo se shemo, v okviru katere so članice preselile 23.000 oseb. V nasprotju s shemo za premeščanje beguncev znotraj Unije shema za preseljevanje velja za uspešno. V prihodnjih dveh letih naj bi tako preselili 50.000 beguncev iz Turčije in Bližnjega vzhoda, nov poudarek pa bo na preseljevanju ranljivih oseb iz Severne Afrike in Afriškega roga, zlasti Libije, Egipta, Nigra, Sudana, Čada in Etiopije. Foto: Reuters
Paolo Gentiloni in Emmanuel Macron
Italijanski premier Paolo Gentiloni in francoski predsednik Emmanuel Macron sta ob zaključku francosko-italijanskega vrh v Lyonu opozorila na nujnost "poenotenja azila na evropski ravni". "Moramo delati na integraciji, na prostovoljnem vračanju oseb, ki nimajo pravice do azila, na poenotenju azila na evropski ravni, saj ni mogoče, da obstaja 27 različnih azilnih sistemov v Evropi," sta zatrdila voditelja. Foto: EPA
VIDEO
Komisija bi dopolnila Sch...
VIDEO
Reforma schengenskih pravil

Dodaj v

Komisija predlaga možnost do triletnega podaljšanja nadzora v schengenu

Krhko razmerje med prostim gibanjem in varnostjo
27. september 2017 ob 14:03,
zadnji poseg: 27. september 2017 ob 21:26
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija predlaga posodobitev schengenskega zakonika, ki bo omogočila nadaljevanje notranjega nadzora v schengenu, če bo to potrebno zaradi varnosti. Obenem obljublja strožje zaščitne ukrepe, ki naj bi zagotovili, da bo to le skrajni ukrep.

Zdajšnji nadzor na podlagi migracijskih tveganj se izteče sredi novembra.

"Namen posodobitve je, da se pravila za uvedbo začasnega nadzora na notranjih mejah prilagodijo vse večjim in trajnim resnim grožnjam za javni red in notranjo varnost, zlasti večji teroristični grožnji," so pojasnili v komisiji, kjer so tudi predlagali, da se prilagodijo veljavna obdobja iz 25. in 27. člena schengenskega zakonika, tako da se s šestih mesecev podaljšajo na eno leto.

Poleg tega bodo po predlogu komisije članice lahko izjemoma podaljšale nadzor, če bo ista grožnja obstajala tudi po enem letu in če bodo sprejeti sorazmerni izredni nacionalni ukrepi, kot je izredno stanje.

Predlog EK-ja: Največ trileten nadzor notranjih meja
Za tako podaljšanje bi bilo potrebno priporočilo sveta, ki bi moralo upoštevati mnenje komisije, in bi bilo strogo omejeno na šest mesecev z možnostjo, da se podaljša največ trikrat. Komisija tako predlaga spremembe, ki dopuščajo do trileten nadzor na notranjih mejah v schengenu iz varnostnih razlogov, medtem ko je Francija želela štiriletno obdobje. Nadaljnje izvajanje notranjega nadzora iz varnostnih razlogov želijo tudi Avstrija, Nemčija, Danska in Norveška.

"Neizvajanje nadzora na notranjih mejah je bistvo schengenskega območja. Toda na skupnem območju brez mejnega nadzora so skupna tudi varnostna vprašanja," je izziv ponazoril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos.

Širitev schengena z Bolgarijo in Romunijo ter Hrvaško, ko bo izpolnila vsa merila
Zato je treba po njegovih besedah storiti vse za ohranitev krhkega ravnovesja med prostim gibanjem in mobilnostjo na eni strani ter varnostjo na drugi, kar pa je mogoče doseči le z usklajenim okvirom, v katerega bi morali biti vključeni tudi Bolgarija in Romunija. Komisija zato poziva države članice EU-ja, da se Bolgarija in Romunija popolnoma vključita v schengensko območje, Hrvaška po postane polnopravna članica, ko bo izpolnila vsa merila.

Če schengen umre, bo to začetek konca Evrope
Komisija obenem predlaga uvedbo strožjih postopkovnih zaščitnih ukrepov, ki naj bi zagotovili, da se bo nadzor uporabljal izjemoma kot skrajni ukrep, torej le, če je to potrebno in sorazmerno ter ob omejenem učinku na prosto gibanje. "Če schengen umre, se bojim, da bo to začetek konca Evrope," je Avramopulos ponazoril tveganje. Tako se je odzval na kritike, da predlagane spremembe dejansko pomenijo možnost podaljševanja notranjega nadzora v nedogled in s tem konec schengena.

EK poziva k solidarnosti pri premeščanju beguncev in ponuja finančno pomoč
EK je poleg reforme schengena predlagal nov migracijski sveženj, ki vključuje poziv k nadaljnji solidarnosti pri premeščanju beguncev v Uniji, za kar obljublja tudi finančno pomoč. EK članice poziva, naj še naprej sodelujejo pri premeščanju beguncev iz Italije in Grčije, ter tistim, ki bodo še naprej solidarne, obljublja tudi finančno pomoč. Članice so do zdaj v okviru dveletne sheme, ki se je iztekla ta mesec, premestile več kot 29.000 ljudi, upravičencev pa je še okoli 10.000. Pričakovano število premeščenih oseb je sicer daleč od prvotnega cilja 160.000 premestitev, ki je bil nato znižan na okoli 98.000. Ker začasne rešitve niso dovolj, komisija članice poziva, naj se čim prej dogovorijo o reformi skupnega azilnega sistema, ki predvideva stalni mehanizem za razdeljevanje beguncev v kriznih okoliščinah. Osrednji ukrep za spodbujanje zakonitih migracij je nova shema za preselitev še najmanj 50.000 beguncev iz tretjih držav v prihodnjih dveh letih. Tudi v tem primeru komisija obljublja finančno pomoč - 500 milijonov evrov. Za zagotovitev učinkovitejše politike vračanja nezakonitih prebežnikov pa komisija predvideva vzpostavitev močnega oddelka za vračanje v okviru evropske mejne in obalne straže.

O vseh predlogih EK-ja se morajo izreči še države članice in Evropski parlament.

Pomisleki Slovenije
Slovenija ima nekatere pomisleke, saj meni, da so objektivni kriteriji za vzpostavitev nadzora zelo splošni in niso merljivi. Prav tako to velja za podrobno poročilo o posvetovanju, ki ga mora država članica pripraviti pred morebitnim podaljšanjem nadzora.

Vloga držav članic, zlasti tistih, ki so z ukrepom nadzora na meji prizadete, je v postopkih odločanja premajhna, še posebej, ker je odločitev o njihovi vključitvi prepuščena državi članici, ki uvaja nadzor in Evropski komisiji, ki lahko skliče posvetovalni sestanek. Sankcij za opustitev takšnega posvetovanja ni, čeprav ima nesorazmerno in neselektivno izvajanje nadzora znatne posledice za ostale države članice, opozarjajo na MNZ.

Slovenija pa se strinja s predlogom, da mora o podaljšanju nadzora po izteku enega leta, opredeljenim v 25. členu, odločiti Svet s priporočilom. Vendar bi bilo treba v predlogu predvideti, da mora biti pred končnim odločanjem o predlogu za podaljšanje državam članicam dana možnost za preučitev razlogov in izmenjavo stališč.

Slovenija tudi opozarja na problem implementacije zakonodajnih določb v praksi. Kljub že obstoječim varovalkam in navkljub opozorilom o nesorazmernem in neselektivnem izvajanju nadzora, namreč nikoli ni bila opravljena razprava o tem v okviru posvetovanja, ki ga lahko skliče Evropska komisija, niti ni bilo v evalvaciji ugotovljeno neustrezno izvajanje ukrepa nadzora na notranjih mejah. Slovenija ocenjuje, da tudi trenutni predlog ne vsebuje zagotovil, ki bi odpravila njene dvome v prihodnja ravnanja, so še dodali v odzivu na MNZ.

A. P. J., A. V., G. C
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 27.09.2017 ob 14:11
In po enem letu podaljšanje še za eno leto, potem pa še eno izjemno podaljšanje.
Mislim, da gre za dokončen pokop šengenskega območja.
gubceva11
# 27.09.2017 ob 14:26
Ali Komisija predlaga poostritev nadzora tudi na meji med Slovenijo in Hrvaško?
Če ne? Zakaj ne?
patriot1970
# 27.09.2017 ob 14:32
Nobenega zgražanja s strani medijev in vodilnih politikov ko je govora o varovanju notranjih meja EU članic,.....ko pa nekdo zavaruje zunanje meje EU-ja je pa označen za ksenofoba! Mar niso ksenofobi tudi vsi ki zagovarjajo notranje meje znotraj EU članic?
Homer.
# 27.09.2017 ob 14:37
@_cerebro
Če bi EU hotela bi z lahkoto ščitila zunanje meje EU.
Povej mi koliko nemškega ladjevja patruljira po sredozemlju in preprečuje migracije. Koliko pripadnikov Europola je v Grčiji, Italiji, Franciji (vstopne točke migrantov)
Koliko transportnih letal je dala na razpolago npr Francija za vračanje zavrnjenih migrantov.....
Itd, itd
Dejanj, ki jih EU ne želi narediti in prelaga probleme na članice, ki imajo zunanje meje je za en roman v nadaljevanjih.......
Re
# 27.09.2017 ob 14:46
Ko policisti naveličano in zdolgočaseno skenirajo dokumente, temu ne moremo reči nadzor temveč le izživljanje nad ljudmi. ;-)
pingo69
# 27.09.2017 ob 17:46
Ta pizdarija je vse zaradi Merklove !!!!
patriot1970
# 27.09.2017 ob 14:41
Kaj naš Mirovni Inštitut je že protestiral proti takšnim "ksenofobnim" nameram komisije?

http://www.rtvslo.si/slovenija/neza-kogovsek-salamon-slovenija-popolnoma-sledi-trendu-kriminalizacije-migracij-krimigracije/413502

Ah ja, naš mirovni inštitut protestira le ko se na zunanjih mejah EU-ja vzpostavlja red!
_cerebro
# 27.09.2017 ob 14:19
Tako pač je, da če mejne članice ne zmorejo ščititi zunanjih schengenskih mej, jih bo pač vsaka članica ščitila po svojih najboljših zmožnostih. Nedovoljeni migranti bodo za vedno ostajali tam, do koder jim bo uspelo priti oz. tam, do koder jih bodo uspeli vrniti.
Grešnica
# 27.09.2017 ob 15:58
"Ker začasne rešitve niso dovolj, komisija članice poziva, naj se čim prej dogovorijo o reformi skupnega azilnega sistema, ki predvideva stalni mehanizem za razdeljevanje beguncev v kriznih okoliščinah. Osrednji ukrep za SPODBUJANJE zakonitih migracij je nova shema za preselitev še najmanj 50.000 beguncev iz tretjih držav v prihodnjih dveh letih."

In mi smo dožni komu in zakaj to podpirati?

Dec, ki ne zna zaščititi svojega teritorija in družine, je feminizirana šleva! (Junker et Co.)
severnik
# 27.09.2017 ob 15:25
Kdo to razume?? Pred tem pa vse meje odprte za vse, Madžarska pa pod plazom kritike, ker je zunanjo mejo zaprla. Zdaj pa notranje zapirajo.
Homer.
# 27.09.2017 ob 14:38
In ja, seveda ker se samo po sebi nič ne bo zgodilo, bo podaljšanje nadzora stalno
cairns
# 27.09.2017 ob 18:08
Evropska komisija predlaga posodobitev schengenskega zakonika, ki bo omogočila nadaljevanje notranjega nadzora v schengenu, če bo to potrebno zaradi varnosti.

Zanimivo. Najprej po ukazu Pandore Merkel v Evropo spustijo preko 2 milijona ilegalnih migrantov , za katere se ne ve kdo so in od kod prihajajo, sedaj pa bi oni zaostrili nadzor na schengenski in notranjih mejah.
Krasno. Odlično. Tako se vodi EU.
patriot1970
# 27.09.2017 ob 15:05
slovenkaaaa
# 27.09.2017 ob 14:54
Kaj je tu problem, Slovenci?.......Če se gremo protekcionizma in nacionalizma, bomo pač tudi mi občutili posledice........


Če Avstrija zapira meje zaradi nas Slovencev, ....OK,....naj se izjasnijo in pokopljemo ta Schengen,.....če pa Avstrija zapira meje zaradi nezakonitih migracij katere se vršijo preko Slovenije,.......potem je potrebno nekaj narediti na naši južni meji!

...in ja,..one od tam doli (ilegalne migrante) je potrebno blokirati,....ker so ilegalni!
pace
# 27.09.2017 ob 18:15
slovenkaaa
"Kaj je tu problem, Slovenci? A niste vi proti migracijam? Zdaj ko nam Avstrija zapre mejo, pa takoj ni ok?"

Problem je, ker Avstrija zapira meje zaradi ileganih migrantov (se ni treba prav nič sprenevedati, lagati in pričati po krivem, da jo zaradi nas Slovencev z legalnimi osebnimi dokumenti) in če mi ne storimo enako na svojih mejah, bomo vedno bolj tampon cona.
the law1
# 27.09.2017 ob 17:45
Tudi nemci sedaj ugotavljajo

Germany is approaching full employment, says Commerzbank's chief economist - and there is a lack of qualified newcomers. Targeted immigration could preserve performance. The border opening in 2015 had brought little.

Se pravi na grbo so si spravili cca. 2 milijona socialcev
Titomir
# 27.09.2017 ob 16:08
Pri prvih poročilih je bilo, da komisija peiriska na članice, da morajo izpolniti kvote a v naslednjih dveh letih bodo še 50 000 ljudi preselili z Afrike v Evropo.

50 000 jih pride v italijo v 2-3 mesecih. Že dolgo govorijo o vračanju tistih, ki jim azil ni bil priznan a vrnili jih niso niti 1%, ker tisti, ki jim je status zavrnjen uide v drugo državo.

EU je nesposobna organizacija nezmožna varovati svojih meja. nesposobnost na vrhuncu a v Evropo bi radi potem uvozili še več ljudi ilegalno in legalno.
ST11
# 27.09.2017 ob 16:04
@ti-ne, v zgornjem clanku lahko preberes, da Komisija, kot evropska institucija, jasno dopoveduje, da Slovenija na meji ne opravlja svojega dela.
ST11
# 27.09.2017 ob 15:21
@slovenkaaaa, ce Slovence ogovarjas v drugi osebi mnozine, bodi postena in spremeni nick, da ne predstavljas necesa, kar ocitno nisi.
ST11
# 27.09.2017 ob 15:19
SLO ne opravlja svojega dela na schengenski meji zaradi resevanja hrvaske turisticne sezone in nekaj lastnikov nepremicnin tam dol, zato jo bodo namesto nas opravljali sosedje na nasi meji.
patriot1970
# 27.09.2017 ob 14:30
Komisija še naprej želi notranji nadzor v schengnu

Bravo komisija,.....kot kaže so komisiji ljubše varovane notranje meje med članicami kot pa zavarovane zunanje meje EU-ja? Jaz ne vidim logike,.....kot kaže pa jo vidita Merkel in Cerar.
the law1
# 27.09.2017 ob 17:43
Če hočemo ubranit schengen je potrebno popolna zapora zunanjih mej in ukinitev oz. neupoštevanje zblojenih sod evropskega sodišča na temo migracije in uvesti migranstko politiko avstralskega tipa kjer, če ilegalno prestopiš mejo nikoli ne boš upal legalno v državo. Vse drugo je larifari.

Poleg tega pa kako se sedaj vidi, da zapreti zunanje meje sploh ni takšen problem. Samo malo so stisnili nevladne organizacije ter in italija sodeluje z libijsko obalno stražo in upad je drastičen.
Binder Dandet
# 27.09.2017 ob 17:18
@homer:
Pa sem te vndarle prav vceraj razumel. Italija ni problematicna? Ce si prebezniki slovenije niso izbrali za cilj, ne pomeni, da italija ni problematicna.
cairns
# 27.09.2017 ob 20:40
EK poziva k solidarnosti pri premeščanju beguncev in ponuja finančno pomoč

Jaz sem takoj za premeščanje muslimanskih ilegalcev.

Premestimo jih tja od koder so prišli.
Titomir
# 27.09.2017 ob 16:10
Članice so doslej v okviru dveletne sheme, ki se je iztekla ta mesec, premestile več kot 29.000 oseb, upravičencev pa je še okoli 10.000. Pričakovano število premeščenih oseb je sicer daleč od prvotnega cilja 160.000 premestitev, ki je bil nato znižan na okoli 98.000.

Še 10 000 opravičencev od več kot 600 000 kaj pa z ostalimi ?
Nozniprst
# 27.09.2017 ob 14:46
Evropa, dokler lahko, dela tako kot je njej v korist, ne za članice.
Titomir
# 27.09.2017 ob 14:41
Vse članice izvajajo nadzor edino na slovensko italjanski meji ne. To je pa mlahavi Cerar, ki ukrepa potem ,ko toča že pade.
Miro Cerar je primer politika, ki ga briga za Slovenijo namesto, da bi se zgledoval po Avstriji napredni državi.
Tetameta
# 27.09.2017 ob 18:21
Nič več wilkommen? Ti šment...
HariL
# 27.09.2017 ob 18:20
Nastopil je čas, da predlagamo ukinitev šengenskega načela in ponovno uvedbo mejnih kontrol. Uzakonitev dejanskega stanja. Vse bolj je jasno, da nobena država z EU ne misli resno, oz. le do mere, kjer vidijo svoje koristi.
SpicyWeiner
# 27.09.2017 ob 14:47
In zakaj je potreben notranji nadzor? Prav gotovo zaradi Madžarske, ki ima na zunanjih mejah postavljeni dve vrsti ograj. Tam je meja totalno prepustna in se ekonomski migranti mirno mimo prešvercajo. Za razliko od Slovenije, kjer so meje na mogočni Kolpi in Sotli neprepustne ter imamo na mejnih prehodih striktno kontrolo vseh, ki prihajajo v EU.
Nozniprst
# 27.09.2017 ob 14:45
Nazaj vzpostavit meje držav kot so bile.
Titomir
# 27.09.2017 ob 14:38
Pravilno. Evropa ni več varen kontinent na vsaki meji bi moral biti nadzor. podpiram
Murko
# 27.09.2017 ob 18:10
Koliko let prepozno?
Grob
# 27.09.2017 ob 17:42
meni se ta novinarka erika stuler vedno zdi kot da je pod nekaksnim urokom..v transu..pod hipnozo!ima se kdo taksen obcutek?
Nozniprst
# 27.09.2017 ob 14:46
Evropa ne bo nikogar zaščitila.
politik kritik
# 27.09.2017 ob 14:19
Lepo nas je Cerar s svojo Šverc komerc politiko izključil iz skupnosti...
samogledam
# 28.09.2017 ob 08:27
Kaksna Sengenska meja ? v zadnjih petih letih je v Evropo vstopilo pet milijonov registriranih prebeznikov brez povabila, koliko jih tava po gozdovih in barakah nihce ne ve, od kod so prisli, a so tam. Sengenska meja je ze pred petimi leti izgubila svoj namen in resnost zapisane naloge. Gospodje v tej instituciji skrbijo za svoje place in dnevnice, vse ostalo je zavajanje.
Miham
# 28.09.2017 ob 02:07
Komisija je predstavila tudi pobude za preprečevanje nezakonitih in spodbujanje zakonitih migracij. Nova shema, ki naj bi bila pripravljena do oktobra 2019, bo nadgradila iztekajočo se shemo, v okviru katere so članice preselile 23.000 oseb. V nasprotju s shemo za premeščanje beguncev znotraj Unije shema za preseljevanje velja za uspešno. V prihodnjih dveh letih naj bi tako preselili 50.000 beguncev iz Turčije in Bližnjega vzhoda, nov poudarek pa bo na preseljevanju ranljivih oseb iz Severne Afrike in Afriškega roga, zlasti Libije, Egipta, Nigra, Sudana, Čada in Etiopije.

Proti!!!

Stanje v Afriki se z naseljevanjem Afričanov v Evropi NIKAKOR NE BO IZBOLJŠALO, le Evropa bo postala bolj podobna Afriki!!!!

POPOLNOMA NEDEMOKRATIČNA KOLONIZACIJA EVROPE Z AFRIČANI!!!
FolkloraS
# 27.09.2017 ob 19:21
"""""""Hrvaška po postane polnopravna članica, ko bo izpolnila vsa merila."""""""

Torej Slovenija jo bo blokirala, dokler ne bo spoštovala prava!!!!
Nozniprst
# 27.09.2017 ob 18:18
EU obstaja samo še v bolanih, pijanih in norih glavah.
EU je že nekaj časa, zgodovina nekega neuspelega projekta norcev.
oleander
# 28.09.2017 ob 15:12
Pričakovano, kot sem si mislil. Od zgoraj dozirajo v javnost po kapljicah, česar ne upajo reči v en glas ... Če bi lepega dne prebral, da so začeli delati red na zunanjih mejah EU, bi rekel "to pa je novica". Ampak te ne bo. Kot ugotavljajo že drugi, tazgornji skrbijo za lasten komfort, državljanom pa se nalaga na pleča vse po spisku, od bančne luknje, višjega "začasnega" DDV in morilskih pokojnin ter "dodatkov" na položnici za elektriko plus obvezen prispevek za to žalost od rtvslo do "prerazporejanja kvot" in, če bo po Makronovo, še strošek za evropsko vojsko (pa na plačevanje Natu ne gre pozabit).
osservatore
# 28.09.2017 ob 09:49
Komisija predlaga možnost do triletnega podaljšanja nadzora v schengenu

Hvala gospa willkommen!
Binder Dandet
# 27.09.2017 ob 19:16
Glede na to, da je balkanski tok presahnil in da je italijanski tudi nekoliko....proti komu so torej meje zaprte? Skandinavske proti Nemčiji. To razumem. Je pač veliko prebećnikov v Nemčiji, ki imajo idejo it severneje. Ampak pred kom je zaprta nemško avstrijska meja? Ali pa avstrijsko slovenska?
Homer.
# 27.09.2017 ob 20:50
@Binder Dandet
V čem je Italija za nas problematična, ob dejstvu da nobenega toka beguncev ni iz Italije v Slovenijo, pa tudi v obratni smeri je tok blizu nule (in če bi bil, bi kvečjemu Italija želela zapreti mejo)?
svabo
# 27.09.2017 ob 15:49
Najprej čestitke Slovenskim ljubiteljem traktorjev in zastav, ker danes seveda slavijo svoj praznik podaljšanje kontrol na meji. Še posebej ko oni, "enakopravni" državljani EU potujejo k svojim "bratom" v Avstrijo.
Kar se pa naših oblasti tiče, je pa verjetno v domeni "Nemogoče" pričakovati, da bo Slovenija umirjeno in v skladu z nacionalnimi interesi sporočila, da uvajamo poostreno kontrolo ob prehode mejnih prehodov iz AVstrije v Slovenijo. Ker tistim gastarbajtarjem, ki jim jodlarji dajejo delovne vize, pravi Slovenci ne bi dovolili niti da v kontroliranem tranzitu potujejo preko Slovenije.
Homer.
# 27.09.2017 ob 15:34
In potem ko nam Avstrijci zaloputnejo vrata, butlji hočejo, da mi zapremo mejo proti Italiji, ki v ničemur ni problematična.
ti-ne
# 27.09.2017 ob 15:36
ST11

# 27.09.2017 ob 15:19
SLO ne opravlja svojega dela na schengenski meji zaradi resevanja hrvaske turisticne sezone in nekaj lastnikov nepremicnin tam dol, zato jo bodo namesto nas opravljali sosedje na nasi meji.

:::::::::::::::::::::::

Se je pritožila kakšna evropska inštitucija, da Slovenija ne opravlja svoje delo na meji?
slovenkaaaa
# 27.09.2017 ob 14:54
Kaj je tu problem, Slovenci? A niste vi proti migracijam? Zdaj ko nam Avstrija zapre mejo, pa takoj ni ok? Ker kao mi smo super, oni od doli pa nikak in jih je treba blokirati? Samo one naj, nas pač ne. Če se gremo protekcionizma in nacionalizma, bomo pač tudi mi občutili posledice. Pa ravno v Višegrajsko skupino hočete. No, kaj je potem narobe?
Kazalo