Hrvaška se ne čuti obvezane spoštovati odločitve arbitražnega sodišča, je dejal Zoran Milanović. Foto: EPA
Hrvaška se ne čuti obvezane spoštovati odločitve arbitražnega sodišča, je dejal Zoran Milanović. Foto: EPA
false
Za Slovenijo je arbitraža edina prava pot, je dejal Miro Cerar. Foto: AP
PCA - Stalno arbitražno sodišče v Haagu
Evropska komisija pričakuje, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo in določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Foto: Reuters
Komisija za nadaljevanje arbitraže


"Gre torej za to, da je zdaj jasno pripoznano, da je to prava pot za rešitev našega mejnega vprašanja," je ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-ja poudaril slovenski premier Miro Cerar in ob tem dodal, da je to za Slovenijo edina prava pot, da se najde odločitev, obvezujoča za obe strani.

Stališče Bruslja se pravzaprav ni spremenilo, tako Cerar, saj se je komisija že ob izbruhu prisluškovalne afere zavzela za nadaljevanje arbitražnega postopka. "Vendar pa je to v zadnjem stališču še bolj izostreno poudarila, kar je pomembno," izpostavlja.

Milanović: Za Hrvaško arbitraža ne obstaja več
V odzivu na pismo iz Bruslja je hrvaški predsednik vlade Zoran Milanović zapisal, da je Hrvaška iz arbitraže izstopila in ne namerava niti komentirati potez sodišča niti sodelovati pri njegovem delu. Prav tako se Hrvaška ne čuti obvezane, da bi morala sprejeti ali se odzvati na katero koli odločitev sodišča, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Evropska komisija nima za svoje vztrajanje pri arbitražnem postopku med Hrvaško in Slovenijo nobene pravne podlage, je prepričan Milanović, dodal je, da se komisija ne bi smela vmešavati v spore o meji med državami članicami.

Milanović je omenil tudi prisluškovalno afero, ki jim je po njegovih besedah omogočila legitimen izstop iz sporazuma: "Še zmeraj smo prepričani, da je edina odločitev, ki jo lahko to ad hoc sodišče sprejme kot posledico ravnanja ene izmed strani, njegova razpustitev, kar bi bilo v skladu z najvišjimi pravnimi, moralnimi in etičnimi standardi, ki se jih mednarodno pravosodje mora držati."

Evropska komisija je zelo dobro seznanjena s hrvaškimi stališči, Sloveniji pa predlagajo, da ponovno razmisli o njihovi ponudbi iskanja drugega načina reševanja ozemeljskega spora, je sklenil Milanović.

Pismo premierjema
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans sta v pismu premierjema Slovenije in Hrvaške, Miru Cerarju in Zoranu Milanoviću, sporočila, da komisija podpira nadaljnje delo arbitražnega sodišča. Juncker in Timmermans sta v pismu izrazila tudi zadovoljstvo, da sta imenovana dva nova arbitra in da je sodišče zdaj spet operativno. Prepričana sta, da bosta obe strani delovali v duhu iskrenega sodelovanja.

"Jasno je, da komisija želi, da članice Unije rešijo spore o meji, saj je lažje pravilno uporabljati zakonodajo EU-ja v vseh članicah, če je jasno, kje je meja," je na tiskovni konferenci v Bruslju dejal Timmermans in dodal, da je arbitraža dober način za reševanje sporov. "Če je arbitražni postopek znova vzpostavljen, je to dobro znamenje," je še poudaril.

Najpomembnejše po njegovem mnenju pa je to, da članici rešita spor, saj je to tako v interesu celotne Unije kot v interesu obeh držav. "V tem duhu smo napisali pismo," je odgovoril na vprašanje, kaj konkretno pričakuje komisija od Slovenije in Hrvaške, ki ne želi nadaljevati procesa. Timmermans je zatrdil, da upajo in pričakujejo, da bosta obe državi zagotovili jasnost, kje je meja.

"Upamo, da bosta rešili spor in da bo lahko arbitraža način za rešitev tega spora. To je namreč nekaj, o čemer sta se državi že dogovorili," je še poudaril Timmermans. K temu je prvi podpredsednik še dodal, da komisija ni stranka v arbitraži, vendar je v njihovem interesu, da je spor o meji med državama rešen hitro in v zadovoljstvo vpletenih strani.

Odprte spore med članicami je treba rešiti hitro
Čeprav urejanje vprašanj meje med članicami Unije ne spada neposredno pod pristojnosti EU-ja, Evropska komisija ponavlja, da je treba odprte spore glede meje med članicami rešiti hitro, saj lahko vplivajo na uporabo zakonodaje EU-ja.

Komisija je v pismu podprla tudi nadaljevanje dela arbitražnega sodišča in zapisala, da verjame, da bo arbitražni proces zagotovil ustrezne mehanizme za obravnavo vseh nastalih vprašanj ob popolnem upoštevanju arbitražnega sporazuma in da bosta strani spoštovali odločitve sodišča.

Komisija za nadaljevanje arbitraže