Evropska unija
Potrošniki in podjetja pri nakupovanju proizvodov in storitev v drugi državi EU-ja od ponedeljka ne bodo smeli biti več diskriminirani glede cene, prodaje ali plačilnih pogojev za nakup izdelkov in storitev. Foto: Pixabay

Dodaj v

Konec diskriminacije pri spletnih nakupih na področju EU-ja

3. decembra začne veljati prepoved t. i. geografskega blokiranja
2. december 2018 ob 06:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

Z začetkom prihodnjega tedna bodo v EU-ju začela veljati pravila o prepovedi neupravičene geografske zapore pri spletnih nakupih.

Geografska zapora je diskriminatorna praksa, ki spletnim potrošnikom preprečuje dostop do proizvodov in storitev ter njihov nakup na spletnem mestu v drugi državi članici.

Evropski parlament in Evropski svet sta letos februarja potrdila nova pravila, s katerimi bodo imeli spletni kupci boljši čezmejni dostop do nakupa izdelkov, rezervacije hotela, najema avtomobila ali nakupa vstopnice za glasbene festivale ali zabaviščne parke v Uniji.

Tako od ponedeljka na danem območju ne bo več mogoče onemogočiti ali rutinsko preusmeriti na drugo spletno mesto zaradi državljanstva, kraja prebivališča ali začasne lokacije.

Trgovci po EU-ju bodo morali spletne kupce iz drugih držav EU-ja obravnavati enako kot domače kupce, tako glede cene kot pogojev nakupa, ter zagotavljati vsem enake storitve npr. pri hotelski nastanitvi, športnih prireditvah, najemu avtomobila …

To pomeni, da bodo vsi potrošniki, ki so državljani EU-ja, kupovali izdelke in storitve v enaki spletni trgovini in ne več zgolj v tistih, ki so jih spletni trgovci priredili za posamezno državo.

V praksi je to lahko pomenilo, da slovenski kupec ni mogel kupiti enakega izdelka, kot ga je denimo kupec v Nemčiji, ker izdelek ni bil na voljo slovenskim kupcem. Ali pa sta imela izdelka v slovenski in nemški različici spletne trgovine različni ceni.

Številne storitve bodo še naprej onemogočene
Odprava ozemeljske zapore še ne bo veljala za avtorsko zaščitene digitalne vsebine, kot so e-knjige, prenosljiva glasba in spletne igre, ter za finančne, avdiovizualne, prevozne, socialne storitve in storitve zdravstvenega varstva.

Evropska komisija pa bo morala dve leti po začetku veljavnosti omenjenih predpisov oceniti, ali bi bilo treba prepoved geografske zapore razširiti tudi na avtorsko zaščitene vsebine, na avdiovizualne storitve in storitve prevoza.

Številni primeri diskriminacije
Evropska komisija je v raziskavi ugotovila, da kar 63 odstotkov spletnih mest zavrne kupce iz drugih držav članic. Kar zadeva proizvode, pa je bilo geografsko blokiranje najpogostejše pri električnih gospodinjskih aparatih (86 odstotkov), med storitvami pa so bile na prvem mestu spletni nakupi vstopnic za prireditve, npr. športne dogodke (40 odstotkov).

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Radenm
# 01.12.2018 ob 19:35
In nekateri bi bežali ven iz EU.
cairns
# 01.12.2018 ob 22:08
Radenm
In nekateri bi bežali ven iz EU.

Dajo ti drobtine, na drugi strani pa ti vzamejo veliko. Npr. sodelovanje pri odločanju. Ta možnost je rezervirana za Nemčijo, Francijo in deloma Belgijo.
Več stoglavi parlament EU je samo glasovalni stroj za nemške odločitve. Britanci so šli ven največ zaradi odrinjenosti pri odločanju.
teotron
# 02.12.2018 ob 09:33
@cairns: "Britanci so šli ven zaradi odločanja..."

Hm, nekateri ne poznajo zgodovine... Britanci so šli ven (niso še šli) zaradi volje ljudstva na referendumu. Kar jim bo zagrenilo gospodarsko in politično udejstvovanje na evropski celini. Kar se tiče odločanja pa so Britanci imeli nešteto privilegijev, pravic in bonusov, o katerih mi lahko le sanjamo.
Clown
# 02.12.2018 ob 08:23
Iz uradne avstrijske levi's trgovine ne pošiljajo kavbojk v Slovenijo, v nemčijo naprimer pa brez problema in obratno. Mislim WTF? A to bo tudi zdaj spremenjeno al kako?
freddo
# 02.12.2018 ob 08:58
Me prav zanima, kako bodo tole izvedli. Kdo bo kje kaj prodajal, ne odločajo trgovci, ampak proizvajalci oziroma korporacije. Trgovci bi seveda radi vse prodajali povsod, saj je to njihov posel. Korporacije rišejo svoje zemljevide, kar vam lahko potrdi vsak, ki dela za neko tujo korporacijo. Države delijo po razvitosti trga. Na primer slovenski trg ni del EU za recimo ameriško korporacijo, ampak del Vzhodne Evrope ali celo Bližnji vzhod in Afrika. Trgovcem poskušajo na vsak način preprečiti prodajo med različno razvitimi trgi, ker v nerazvitih trgih lahko prodajajo po višjih cenah (temu rečeju "trgi v razvoju" ali Developing Markets) in ustvarjajo dobičke, s katerimi krijejo manjše dobičke v bolj razvitih trgih. Ste se kdaj vprašali, zakaj nekaj v Sloveniji stane več kot v Nemčiji? Vem, da je lepo misliti, da gre za neko zaroto, ampak v liberalnem kapitalizmu je le en odgovor: dobiček. Gre za povrnitev dobičkov, ki jih v bolj razvitih trgih ne morejo več ustvariti. Recimo izdelek ene korporacije, ki stane v Nemčiji 400 EUR, bo pri nas cca 500 EUR, v recimo Kazahstanu pa lahko tudi do 1500EUR. Tudi če poskušaš korporaciji razložiti, da je trg v EU enoten in da delajo proti uredbam EU, jih to nič ne briga. Ko pa se nek trg v razvoju preveč razvije, se korporacije začnejo umikati z njega. Ali ste opazili, da v zadnjem času korporacije zapirajo predstavništva v Sloveniji in jih selijo bolj proti vzhodu? Ne gre za neko zamero ali zaroto, samo služiti se ne da več tako dobro, ker se je pač slovenski trg razvil. Recimo, zakaj ne morem v Sloveniji uveljaviti garancijo za npr. nek pralni stroj, kupljen v Avstriji? Ker avstrijskemu servisu proizvajalec ne bo povrnil stroška, saj za korporacijo državi nista v isti regiji. Enako je v Sloveniji, spomnite se tega, ko vam servis ne bo hotel vzeti izdelka, kupljenega v Avstriji v garancijsko popravilo. Tudi če kupite nekaj v Nemčiji, bodo težave z na primer potrošnim materialom, ki bo narejen tako, da v Sloveniji kupljeni ne bo deloval za napravo, kupljeno v Nemčiji. Zato me prav zanima, kako bo tole delovalo.
30
# 02.12.2018 ob 08:20
Se pravi lahko pričakujem, da HRT ne bo cenzuriran, ko bo kakšna tekma? Aja, ne... Ko se gre za resne denarje in pravice, tam EU poklekne...
Kvattro
# 02.12.2018 ob 08:34
EU s tovrstnimi bonbončki, sicer uporabnimi, kamuflira svojo gnilo naravo obstoja, ki služi zastopanju interesov velekapitala in čim volj uspešnemu zatiranju nacionalnega upora njemu.
slovenkaaaa
# 02.12.2018 ob 10:43
Cairns, a si dejansko kdaj bral študije, kak vpliv so imeli Britanci v EU? Zelo velikega! In Slovenija ima vecjega, kot ce bi bila zunaj. Sami sploh nismo sposobni sprejeti zakonodaje, ki jo danes potrebujemo.
Fuk-U
# 02.12.2018 ob 09:19
Naj Amazon raje zacne davke placevat, pa delavce bi tu lahko kaj vec placali...
freestar
# 02.12.2018 ob 08:07
Biznis je biznis je povedal že Tito, čeprav je sam nasilno uveljavljal socialistično samoupravljanje ter družbeno lastnino. Podpiram odpravo diskriminatornega blokiranja geografske spletne ponudbe, saj smo se resnično počutili bedno, ker nismo mogli kjer koli v EU kupiti željeni izdelek, ki pri nas včasih niti ni bil na izbiro. Se pa postavlja vprašanje, ali bodo vsi evropski trgovci, v paket s katerim nam bodo poslali kupljeno blago, dali enako kakovostni izdelek kot za domči trg? Vemo, da smo se že do sedaj soočali s tovrstnimi praksami, ko so bili nekateri proizvodi za t.i. vzhodni trg kakovostno slabši, predvsem prehrambeni izdelki.
Je pa vprašanje, ali bo sedaj kaj dosti bolje? Podjetja oz. spletni trgovci bodo zaradi zniževanja stroškov poštnih storitev (pošiljanja po pošti, z GLS itd.) svoja diskotna skladišča razpršili po več državah in s tem zmanjšali stroške za dostavo kupcu iz geografsko bližje ležeče destinacije. Kar sicers poslovnega vidika ni sporno, vprašanje pa je, ali bodo tudi njihovi strežniki stacionirani tam in nam bodo ponovno diskriminatrno prodajali blago, ki ne bo enako tistemu kot ga ponujajo kupcem doma, v matični državi?
ElTorro
# 02.12.2018 ob 18:14
@a-rod
Sem šel malo podrobneje prebrat zadevo (ker od novinarjev tega itak ni za pričakovati - prepiše se Reuters ali STA, in to je to).....

Poanta je zgolj v tem, da ti morajo omogočiti isto, kot "domačim" kupcem. Če torej spletna trgovina dostavlja v Nemčiji in omogoča osebni prevzem v svojem skladišču, mora tudi Slovencu omogočiti, da si blago naroči na naslov v Nemčiji ali da pooblaščena oseba to blago prevzame v prodajalčevem skladišču.

Ne rabi pa dostavljati v Slovenijo, če noče.
ElTorro
# 02.12.2018 ob 10:56
Dajo ti drobtine, na drugi strani pa ti vzamejo veliko. Npr. sodelovanje pri odločanju. Ta možnost je rezervirana za Nemčijo, Francijo in deloma Belgijo.
Več stoglavi parlament EU je samo glasovalni stroj za nemške odločitve. Britanci so šli ven največ zaradi odrinjenosti pri odločanju.


In to nabijaš ravno pri članku o odločitvi, ki Nemčiji ne koristi kaj veliko, glede na to da je Nemčija bila najmanj diskriminirana država pri teh stvareh?
DrKult
# 04.12.2018 ob 09:28
cairns: "Dajo ti drobtine, na drugi strani pa ti vzamejo veliko. Npr. sodelovanje pri odločanju. Ta možnost je rezervirana za Nemčijo, Francijo in deloma Belgijo.
Več stoglavi parlament EU je samo glasovalni stroj za nemške odločitve. Britanci so šli ven največ zaradi odrinjenosti pri odločanju."


Ti si ideološko zaveden do skrajnega amena. Če bi vedel, kako deluje proporcionalni sistem glasovanja v Evropskem Parlamentu, bi ti bilo jasno, da ima Slovenija glede na svojo velikost bistveno večji vpliv na politiko, kot ga ima Nemčija, glede na svojo velikost. Vedel bi tudi, da so imele države, kot so Italija, Francija, UK, enako število glasov kot Nemčija, čeprav imajo za 1/4 manjše prebivalstvo. Ne bistveno manj glasov imajo tudi Poljska, Španija in še katera država, čeprav imajo pol manj prebivalcev. Poleg tega glasovalni sistem zastavlja še dodatne postavke - ne samo, glasovi poslancev morajo pri večini primerov glasovanja zastopati vsaj 2/3 držav članic, ki morajo predstavljati vsaj 60% populacije EU-ja.

Ti si pač seveda ideolog, ki moraš biti proti že iz principa. Iz nekega razloga si prepričan v to, da bi imela Slovenija več vpliva, če ne bi bila članica EU. Daj, prosim te lepo, strezni se že enkrat. Kolikor malo vpliva imamo na tem planetu, ga imamo TOČNO ZATO, ker smo članica EU. Če ne bi bili, nas živ bog ne bi šljivil pet posto.

In ko smo že pri "drobtinah", Slovenija ima drugo najvišjo gospodarsko rast v celi Uniji, več kot 70% našega izvoza pa gre točno v EU države.

In da so Britanci šli ven zaradi "odrinjenosti pri odločanju" je največji idiotizem, kar sem ga kdaj slišal. Kako so bili odrinjeni? Odločali so z istim številom glasov kot Nemčija, čeprav imajo 18 milijonov prebivalcev manj. Žal so pač od konca druge svetovne vojne ameriška lutka in imajo svoje ultrakapitalistične interese, ki v EU-ju ne gredo skozi. Med drugim Slovenija precej trpi tudi zato, ker je v preteklih 10 letih iz nje ušlo več 10 milijard eurov keša v davčne oaze, proti katerim se EU že ves čas bori. In zakaj EU-ju ne uspe? Ker Briti zvesto uporabljajo svoj VETO PROTI TEM UKREPOM!
trrmtrrm
# 02.12.2018 ob 23:38
Bmk. Itak še nisem zasledil nobenih diskriminacij na področju spletne trgovine znotraj eu. Kar sem opazil je sam velik strošek poštnine xD
Antjest
# 02.12.2018 ob 19:37
Dokler ne bo veljala enaka cena za dostavo znotraj EU je to popolnoma neuporabno.
Kaj mi nuca ce Amazon nemcu dostavi zastonj, men pa racuna npr. 15€. To s pridom izkoriscajo vsi domaci trgovcki, ki imajo velikokrat visjo ceno tocno za stroske posiljanja iz EU drzav.
vranek
# 02.12.2018 ob 17:14
Adanos, zdaj bos lahko kupil.
Adanos
# 02.12.2018 ob 13:41
A to pomeni, da bo ne-nemška fizična oseba lahko kupila spet pri Mindfactory?

Ali se samo osredotoča tole na spletno stran? Ker spletno stran od Mindfactory jaz lepo vidim in lahko po njej brklarim, kolikor hočem. Samo registrirat in naročit ne morem.
ElTorro
# 02.12.2018 ob 10:58
Ne mores jih prisiliti, da prodajajo v Slo, ce tega ne zelijo, seveda!

Glede na zapisano v članku, jih očitno lahko:
"V praksi je to lahko pomenilo, da slovenski kupec ni mogel kupiti enakega izdelka, kot ga je denimo kupec v Nemčiji, ker izdelek ni bil na voljo slovenskim kupcem."

Pomeni, da danes ta izdelek MORA biti na voljo tudi slovenskim kupcem.
abria
# 02.12.2018 ob 10:49
In zakaj ne še socialne, finančne in zdravstvene storitve ? Birokratske ovire ? Neenakopravnost ?
Bivši uporabnik
# 02.12.2018 ob 10:08
Katastrofa od naslova. Ste se malobzaleteli v senzacionalnost. Če bi besedo "diskriminacije" zamenjali z besedo "omejitev", bi skoraj delovalo kot verodostojn članek.
sharkyslo
# 02.12.2018 ob 21:48
Človek, ki je svojemu zaposlenemu odgriznil prst in ga pogrizel po hrbtu, je župan Maribora. Mariborčani so izvolili psihopata... Skisalo se jim je...
stotrideset
# 02.12.2018 ob 18:02
ha, ha , ha,...
še ena fejk njuz! Saj vemo, da se na drug način da preprečit takšen nakup, kot recimo v tujini samo z "njihovo državno kartico".....
ha, ha, ha, ne me hecat........
ElTorro
# 02.12.2018 ob 14:20
@a-rod
Gre za diskriminacijo, v tem je bistvu.

Tako, kot je prepovedano, da frizer računa 30% več (ali ga zavrne) nekomu zato, ker je črn ali invalid, je sedaj prepovedano, da ti trgovec računa več (ali te zavrne) ker živiš v Sloveniji.
slovenkaaaa
# 02.12.2018 ob 10:41
Na obmocju EU se rece, ne podrocju.
R3d0X
# 02.12.2018 ob 09:52
Torej Tomorrowland drugo leto ne bo mogel več ponudiit vstopnic najprej ekskluzivno samo za Belgijce, nato pa še za ostali svet?
etore
# 03.12.2018 ob 20:38
A res, kar spremenilo se bo to čez noč? Amazon
Simba
# 03.12.2018 ob 10:53
Antjest: "Dokler ne bo veljala enaka cena za dostavo znotraj EU je to popolnoma neuporabno.
Kaj mi nuca ce Amazon nemcu dostavi zastonj, men pa racuna npr. 15€. "

Ker je Amazon.de v nemčiji. Zato ima nemec zastonj, ti pa ne. Razen če zahtevaš da bo enotna cena neglede na državo podjetja in državo kupca, ker potem bi te rad videl kako boš od veselja skakal, ko boš za pošto v in po sloveniji plačeval po 15€ in več...
ElTorro
# 02.12.2018 ob 20:49
Ne vem, a pričakuješ da bo Amazon požrl mednarodno poštnino, da boš ti dobil robo po isti ceni kot Nemci, kjer pošiljajo znotraj države?
Ali pa morda pričakuješ, da bo DHL za 100km kamionsko dostavo znotraj Nemčije računal enako kot za letalsko dostavo iz Nemčije na 2.500km oddaljen Ciper?

Si morda upošteval, da imajo domači trgovčki verjetno malo višje stroške poslovanja od Amazona, preračunano na promet? In zato preprosto ne morejo imeti tako nizkih cen kot Amazon?
a-rod
# 02.12.2018 ob 18:05
sicer pa kaj navijš ceno poštnine v državo kamor nočš prodajat, pa je...
a-rod
# 02.12.2018 ob 18:04
ElTorro, ne ne gre, to je biznis in ne diskrimninacija, pač ti skenslajo naročilo big deal, kda se bo kdo prtožu
a-rod
# 02.12.2018 ob 12:31
zakaj bi koga silil v prodajo nekam, a nismo v prostotrgovinskem območju?
slovenkaaaa
# 02.12.2018 ob 10:45
Murkoslavko, poglej uredbo in bos videl, da govori o diskriminaciji.
slovenkaaaa
# 02.12.2018 ob 10:45
Clown, ne to ne bo spremenjeno. Ne mores jih prisiliti, da prodajajo v Slo, ce tega ne zelijo, seveda! A po tvoje bi se jih moralo prisiliti?
Kazalo