Janša je pobudo predstavil na septembrskem zasedanju GS-a ZN-a. Foto: www.sds.si
Janša je pobudo predstavil na septembrskem zasedanju GS-a ZN-a. Foto: www.sds.si

Iz Slovenske demokratske stranke (SDS) so sporočili, da je to pomembno mednarodno priznanje in nov korak k implementaciji pobude za nadgradnjo konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.

Predsednik SDS-a je predsedovanje pobudi prevzel že leta 2010, formalno pa jo je širši mednarodni skupnosti predstavil na nedavnem zasedanju Generalne skupščine ZN-a v New Yorku.

Na dvodnevnem kongresu EPP-ja v Bukarešti potrjena resolucija poziva k ustanovitvi posebnega odbora Evropske unije za preprečevanje množičnih grozodejstev, vsebuje pa tudi poziv Evropskemu svetu in državam članicam Evropske unije k ustanovitvi nacionalnih ključnih točk, ki bodo učinkoviteje izvajale zaveze odgovornosti za zaščito.

Na dvodnevnem kongresu v Bukarešti, ki se danes končuje, poleg delegacije SDS-a sodelujeta tudi delegaciji SLS-a in NSi-ja, ki ju vodita član izvršilnega odbora SLS-a Aleksander Jovanović oziroma predsednica NSi-ja Ljudmila Novak.

Kongresa najmočnejše stranke v Evropskem parlamentu se sicer udeležujejo tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in vodja politične skupine EPP-ja v Evropskem parlamentu Joseph Daul, poleg njih pa še več predsednikov držav in vlad, med njimi nemška kanclerka Angela Merkel.