Evropska unija
Sebastian Kurz
V povezavi z nemškimi načrti glede vračanja prosilcev za azil avstrijski premier Sebastian Kurz ponavlja, da nemško stališče še ni jasno, zato ne želi ugibati o morebitnih nemških ali avstrijskih ukrepih. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel je po koncu vrha EU-ja prejšnji petek v okviru ukrepov za omejitev sekundarnih migracij govorila o potrebi po krepitvi nadzora na zunanjih mejah, na primer v Sloveniji in Bolgariji, pri čemer bi lahko pomagali Nemčija in evropska agencija za meje Frontex. Foto: Reuters
Viktor Orban in Angela Merkel
Orban vztraja, da mora biti Evropa "humana" tako, da za prebežnike zapira meje. Foto: Reuters
Begunci
Slovenska vlada je sprejela načrt za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito. Foto: EPA
VIDEO
Orban in Angela Merkel s...

Dodaj v

Kurz: Nadzor na meji je žal potreben; nemška koalicija dosegla sporazum

Enote Frontexa na mejah že leta 2020
5. julij 2018 ob 14:20,
zadnji poseg: 5. julij 2018 ob 23:18
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Na slovenske kritike Avstriji, da je nadzor na meji neutemeljen, saj tako rekoč ni nezakonitih prehodov meje, se je avstrijski premier Sebastian Kurz odzval z besedami, da je ta "žal potreben". Angela Merkel medtem opozarja, da gre za ljudi, Viktor Orban pa vztraja pri zapiranju meja za prebežnike.

Sebastian Kurz ob tem ponavlja znano avstrijsko stališče, da bo mogoče nadzor na notranjih mejah odpraviti šele, ko bo zagotovljen ustrezen nadzor na zunanjih mejah. Konkretnih razlogov za ohranjanje nadzora na tej notranji schengenski meji ni navedel.

Na vprašanje, kakšni konkretno so načrti glede krepitve zunanje meje in ali gre za zunanjo schengensko mejo ali zunanjo mejo EU-ja, avstrijski kancler odgovarja, da krepitev zunanje meje pomeni več kadrov v evropski agenciji za meje Frontex in da je treba nadzor povečati tako na schengenski meji kot na meji EU-ja, zlasti v Sredozemlju.

Frontex na mejah že leta 2020?
Ob tem sicer ni prepričan, ali se vse članice strinjajo glede krepitve mandata agencije, so pa skoraj vse pripravljene investirati več. Ob tem avstrijski kancler poudarja cilj, da bi predvideno kadrovsko krepitev Frontexa na 10.000 pripadnikov mejne in obalne straže uresničili že do leta 2020 namesto do leta 2027.

Okrepitev nadzora zunanjih mej podpira tudi Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel je po koncu vrha EU-ja prejšnji petek v okviru ukrepov za omejitev drugotnega preseljevanja govorila o potrebi po krepitvi nadzora na zunanjih mejah, na primer v Sloveniji in Bolgariji, pri čemer bi lahko pomagali Nemčija in evropska agencija za meje Frontex. Slovenski premier Miro Cerar se je tedaj na predlog nemške kanclerke odzval z besedami, da Slovenija vseskozi zagotavlja učinkovit nadzor schengenske meje in da v tem trenutku ni potrebe po takšnem okrepljenem nadzoru, a da bi ob močno povečanem preseljevanju o takšni možnosti veljalo premisliti.

Avstrija (še vedno) proti kvotam
V povezavi s spornimi begunskimi kvotami, ki ovirajo dogovor o azilni reformi, je avstrijski kancler danes dejal, da so v Avstriji ves čas dvomili o obveznem premeščanju beguncev med članicami, saj da to nikdar ni bila soglasna odločitev. Avstrija sicer za zdaj noče jasno razglasiti konec koncepta spornih begunskih kvot, a že nekaj časa se nakazuje možnost, da bi ta lahko bil odpravljen med avstrijskim predsedovanjem.

Kurz je danes na Dunaju komentiral tudi avstrijsko-dansko zamisel o centrih za zavrnjene prosilce za azil zunaj EU-ja. Poudaril je, da ta ni povezana z avstrijskim predsedovanjem in da ni evropski projekt, temveč gre za sodelovanje v manjši skupini držav.

Avstrija, Nemčija, Italija za preprečitev prihoda prebežnikov
Kurz se je na Dunaju sestal z nemškim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem in dejal, da želita Avstrija in Nemčija v sodelovanju z Italijo preprečiti prihod prebežnikov po sredozemski poti. V okviru teh prizadevanj se bodo prihodnji teden v Innsbrucku sestali notranji ministri Nemčije, Avstrije in Italije.

Seehofer pa je dejal, da se bo Nemčija osredotočila na to, da se prebežnike, ki so že bili popisani v Grčiji in Italiji, ki so tam že zaprosili za azil, a se pojavijo na meji z Nemčijo, najprej napoti v tranzitne centre ter nato vrne v Italijo in Grčijo. Avstrija tako po njegovih besedah ne bo odgovorna za prosilce za azil, za katere so odgovorne druge države.

Vodje strank nemške vladajoče koalicije so na sestanku v Berlinu dosegli sporazum o boju proti ilegalnim migracijam. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, dogovor ne predvideva vzpostavitve t. i. tranzitnih centrov za migrante. Načrtovani centri na meji z Avstrijo so bili jabolko spora med krščanskimi demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel, njeno sestrsko stranko Krščanskosocialno unijo (CSU) notranjega ministra Horsta Seehoferja in SPD. Spor je ogrozil obstoj koalicije, ki vlada šele dobrih 100 dni. Na vrhu koalicije so sklenili, da bo Nemčija prosilce za azil, ki so že zaprosili za azil v drugi državi EU-ja, v 48 urah vrnila v državo prijave, večinoma prek namestitvenih centrov blizu letališča v Münchnu. Pomembno bo skleniti dvostranske sporazume predvsem z Italijo in Grčijo, od koder prihaja največ tistih, ki so že zaprosili za mednarodno zaščito.


Merkel: Ne pozabimo, da gre za ljudi

Nemška kanclerka se je medtem v Berlinu sestala z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom, ostrim nasprotnikom sprejemanja beguncev. Državi ostajata na nasprotnih bregovih na področju odnosa do prebežnikov in odgovornosti, ki jih ima Evropa do prosilcev za azil. Tudi skupna tiskovna konferenca je bila napeta in polna odkritih nestrinjanj.

"Nikoli ne smemo pozabiti, da gre za ljudi. Gre za ljudi, ki prihajajo k nam, to pa je povezano z osnovnim sporočilom Evrope: človečnostjo," je dejala Angela Merkel. "Menim, da je duša Evrope človečnost," je dejala in dodala, da se Evropa "ne more kar tako distancirati od potreb in trpljenja".

Orban na drugi strani vztraja, da je najboljši način, da Evopa pokaže človečnost, odstranitev spodbud za begunce, da prihajajo. "Če pomoč, ki jo Evropa ponuja migrantom, napelje ljudi v Afriki in Aziji k sklepu, da lahko pridejo, potem bodo prišli," je dejal. "Moramo biti humani brez ustvarjanja dejavnika privlačnosti in edini način, ki ga poznamo, da to naredimo, je da zapremo meje in pomagamo tistim državam, ne pa da spuščamo noter ljudi, ki prinašajo težave," je dejal madžarski premier.

Slovenska vlada sprejela kontingentni načrt
Slovenska vlada je medtem sprejela načrt za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito ter izvajanja postopkov mednarodne zaščite. Vlada sporoča, da trenutne razmere in predvidevanja o priseljevanju zahtevajo učinkovito pripravo na morebitno povečanje števila prosilcev za azil.

Vlada tako načrtuje dejavnosti za primer nenadnega ali postopnega povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito. Načrt naj bi celostno pokrival ukrepe, ki jih Slovenija izvaja na področju mednarodne zaščite. V načrtu so dogovorjeni poteki in cilji, opredeljeni vsi potrebni ukrepi in organi ter vzpostavljeni sistemi mogočega odzivanja na novonastale izredne razmere.

Tako se po potrebi predvideva povečanje stroškov za dodatne kadre, gmotna in druga sredstva. Ukrepi in udeležba posameznih organov pa so opredeljeni glede na različen obseg povečanja števila prosilcev.

Predvideno je, da oskrba in nastanitev prosilcev za mednarodno zaščito poteka v dveh korakih, in sicer od 420 do 750 prosilcev in nad 750 prosilcev. Izvajanje postopkov mednarodne zaščite pa je predvideno v treh korakih glede na število prošenj: od 100 do 150 prošenj, od 150 do 250 prošenj in od 250 do 400 prošenj na mesec v treh zaporednih mesecih.

K. Št., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
MitjaM
# 05.07.2018 ob 14:42
No, če bo Avstrija zaprla mejo s Slovenijo,
jo mora Slovenija s Hrvaško - logično, če ne bomo postali Calais pod Alpami.
Joker
# 05.07.2018 ob 14:33
Se strinjam, med turistično sezono morajo naši policisti temeljito pregledati vsak avtomobil in vse potnike, ki iz Avstrija vstopajo v Slovenijo.
M.R.S.
# 05.07.2018 ob 14:42
Logična odločitev glede na Slo nesposobnost varovanja južne meje...!! Ne vem kaj je tu spornega?
angryjoe
# 05.07.2018 ob 14:40
Odprte meje - odprti umi - odprta družba

Nerazumevanje ilegalnih migracij - nevedni umi - neumna družba
el CARTEL
# 05.07.2018 ob 14:36
pravilno, kurz je hitro spoznal kje se balkan začne.

si je pa slovenija sama kriva; namesto da bi policija delala to, kar bi morala, ji je bilo ukazano s strani naših političnih kravatarjev (ki so dobili ukaze iz EU), da spusti ilegalno VSE čez ozemlje.

EU je to storila očitno zato, da lahko upraviči svoj Frontex in v bodočnosti skupno vojsko EU (ki jo bo vodil očitno Juncker, lol),
a na njeno žalost je imelo to tudi nepredvidene posledice - proteste držav proti kvotam, in nadzor mej določenih članic.
puros
# 05.07.2018 ob 14:56
to je kr neki da avstrijci izvajajo kontrolo.... če smo vsi v šengnu ne bi smeli imet kontrole
lahko bi pa skupaj izvajal kontrolo na južni meji ker pač hrvati niso šengen
generusus
# 05.07.2018 ob 15:02
To, o čemer so nekateri vzhodnoevropski voditelji govorili že pred par leti in tudi ravnali v skladu s tem, bodo začeli izvajati tudi preostali. Naj spomnim, če si pri nas še pred kratkim bil kritičen in zahteval strožje kriterije vstopa v državo, si bil ožigosan za človeka najslabše vrste.
theone
# 05.07.2018 ob 15:02
Tudi sam nebi zaupal cerarju in zidanu, kaj sta vse leta 2015 in 2016 spuscala v evropo brez nadzora je strasno.
3010eur
# 05.07.2018 ob 15:06
Nimamo džabe minimalca 640 eur ... Itak, da nas vsi povozijo, izkoristijo in nič ne verjamejo. Smo imeli priložnost leta 1991 pa smo raje volili že znano in staro ... Zdaj pa uživajmo v enakosti in bedi. Pa še nategnejo naj nas fajn še 1001 krat. Mi pa ploskajmo in se derimo Hej brigade, medtem ko bašejo v žepe.
mali_piscek
# 05.07.2018 ob 16:52
Vsem dvomljivcem v migrantsko krizo en lep pozdrav.

Kdaj boste začeli verjeti, da je nekaj narobe? Ko boste na ulicah videli gruče migrantov? Ko bo kdo kaj naredil vašemu bližnjemu? Ko ne boste upali v kakšen predel mesta? Ko bo sprejeta pokojninska reforma, kjer nam bodo znižali penzije, hkrati pa boste lahko prebrali v medijih, koliko denarja je bilo potrebno zagotoviti za oskrbo azilantov?

Zaenkrat res še ni težav. Vendar razvoj dogodkov jasno kaže, da se moramo že sedaj pripraviti na prihajajoče probleme, ker bodo kasnejši ukrepi veliko dražji, če sploh uspešni. Preventiva je vedno najboljši ukrep.

Najlepši primer, kam lahko vse to vodi, je Libanon. Pa tam je celo v resnici šlo za begunce, pa so si uničili državo. Pri nas pa sploh ne gre za begunce, temveč za ilegalne migrante in si bomo prav tako uničili državo, če bomo neumni.

Izjava Kurza bi morala v slovenski politiki vzbuditi vse alarmne zvonce.

Sploh ne razumem, kako nekateri sploh ne dojamejo, da je ta svet prenaseljen ter zato v bistvu gre za iskanje prostora in virov. Gre za čisto navadno invazijo. Kot že velikokrat v zgodovini, ko so narodi, ki niso imeli sredstev za preživetje, iskali prostor in vire. Vedno se je končalo z vojno.

Migrantov ne bo zmanjkalo. Preprosto, ker je v Afriki, pa tudi na Bližnjem vzhodu in Aziji, višji prirastek prebivalstva od gospodarske rasti. To preprosto pomeni, da je ljudi, ki nimajo od česa živeti, vedno več, ne glede na to, koliko jih sprejme Evropa.

Če bomo hoteli preživeti, bomo morali obraniti svoje vire. Mimogrede, vsak, ki ima doma psa, ve, da pes brani skledo iz katere je. Zakaj mi ravnamo drugače?

Meje EU je potrebno zapreti, če želimo ohraniti naš način in standard življenja. Ni druge rešitve. Čim prej, tem bolje.
el kondor prevc
# 05.07.2018 ob 15:04
Nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo je žal potreben

Glede na to kako nonšalantno se do tega problema obnašajo naši levičarji je to je samo dobro za nas. Tako se bodo hočeš nočeš morali zmigati.
BAD
# 05.07.2018 ob 14:59
Kaj bodo rekli sedaj naši "levi" bodo še kar nalagali zgodbice.......................
Bivši uporabnik
# 05.07.2018 ob 15:01
Smc in sd sta tako fantasticno varovala schengen da sta z vlakom slovenskih zeleznic v avstrijo zastonj in brez pregleda prepeljala pol milijona! migrantov
zzob
# 05.07.2018 ob 15:36
Da ne bo nazadnje tako, da bomo tudi Slovenci morali zapreti severno mejo, ker nam bo Avstrija hotela podtakniti azilante, ki jih bo Nemčija zavračala.
paver
# 05.07.2018 ob 15:20
Kurz ve, da Cerar pripoveduje pravljice.
pobrisan
# 05.07.2018 ob 15:10
Prlek Lotmerški

Tip naklada! Sicer pa že njegov priimek v slovenščini pove vse.Večkrat se peljem preko Jezerskega sedla v Avstrijo in še nikoli nisem videl avstrijskega kifeljca na meji.
---------------

Kdor se kaj vozi iz smeri Špilfelda skozi Straß proti Feldbachu (Steiermark) ve, da Avstrjici z vojsko zelo dobro varujejo svojo mejo. Vsakodnevna prisotnost vojske je očitna, vsem vidna in to ne samo na mejnih prehodih, temveč vzdolž celotne zelene meje. Domačini na Avstrijski strani meje znajo povedati, da so jim lokalne oblasti zagotovile, da tokrat ilegalnih migracij preko zelene meje ne bo, kar pa pomeni, da bo naša država Slovenija postala žep za vse prispele migrante, kot si je že leta 2015 zaželela Merklca. Vlade ni in je še lep čas ne bo, kar pomeni, da v državi Sloveniji trenutno ni vzvoda, da bi ilegalne migracije popolno ustavili in s tem preprečili, da naša država postane čakalnica za vse ilegalne migrante tega sveta.
Polymath
# 05.07.2018 ob 15:12
Dam prav avstrijcem … Naši politiki so totalno nesposobni posrkbeti za mejne prehode … še arbitraža jim ne gre od rok!
pina1
# 05.07.2018 ob 16:57
]Slovenska vlada je medtem sprejela načrt za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito ter izvajanja postopkov mednarodne zaščite. Vlada sporoča, da trenutne razmere in predvidevanja o priseljevanju zahtevajo učinkovito pripravo na morebitno povečanje števila prosilcev za azil.

Nemčija , Italija in Avstrija delajo vse, da bodo preprečile vstop migrantov na njihovo ozemlje, naši umi se pa pripravljajo na povečanje nastanitev in zagotovitev več denarja za njih ?
A je kje kdo, ki lahko prepreči norost naše oblasti ?
SD-pijavka
# 05.07.2018 ob 16:35
Orban mi zveni kot človek z zdravo kmečko pametjo
Merklova pa mi zveni kot bi ravnokar ušla z kakšne zdravstvene ustanove.
ni maitre
# 05.07.2018 ob 14:58
Mogoče je pa že skrajni čas, da se Evropska ljudska stranka vsede skupaj in si najprej razjasnijo kaj sploh bi! Mogoče se bodo potem lažje uskladili glede ukrepov.
E24
# 05.07.2018 ob 15:18
S Kurzem se na žalost strinjam. Bi pa ob neki drugi politiki v SLO bilo bistveno bolj smiselno skupaj z Avstrijci in Italijani bolje varovati zunanjo meje šengena...
theone
# 05.07.2018 ob 15:03
Kaksni migrantje, a ni to predvolilna floskula sds?
k500
# 05.07.2018 ob 21:03
Kurz: Nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo je žal potreben.

se strinjam.

v avstriji se politiki vsaj zavedajo, da so v službi državljanov, ter skrbijo za državo.

pri nas politiki mislijo, da smo državljani zaradi njih.
TOZD
# 05.07.2018 ob 19:35
Slovenska vlada je medtem sprejela načrt za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito ter izvajanja postopkov mednarodne zaščite. Vlada sporoča, da trenutne razmere in predvidevanja o priseljevanju zahtevajo učinkovito pripravo na morebitno povečanje števila prosilcev za azil.

Zanimivo, da se sedaj s tem ukvarja cela Evropa in celo slovenska vlada v odhajanju, ko pa je bila migrantska problematika še nekaj več kot mesec dni nazaj na kvazi levici in v vseh njenih dominantnih medijih označena za predvolilno manipulacijo SDS.
Rotom
# 05.07.2018 ob 18:30
Absolutno podpiram avstrijskega predsednika. Našim politikom še lastne matere ne zaupajo, le kako jim naj zaupa Kurz!?!
luckyss
# 05.07.2018 ob 16:46
Tale članek pa me je tako "spravil ob živce", da niti komentarjev ne bom bral...
Torej..."Prosilci za azil..?!!!
Je sploh jasno kdo in pod kakšnimi pogoji lahko zaprosi pri nas za AZIL ?
Lahko grem v Avstrijo in zaprosim za azil, ker imam doma prenizko plačo, ali ker se mi preprosto ne ljubi delati...na evropskih ulicah pa se da precej zaslužiti..tako ali drugače...
Ste vsi politiki ponoreli ali kaj..ali so kovčki tako polni...Banda..
Figeto
# 05.07.2018 ob 16:41
Ne bi mi naredili enako s Hrvaško?
TineB
# 05.07.2018 ob 17:11
"Merkel: Ne pozabimo, da gre za ljudi"

Oh, STFU! Saj si ti vsiljevala kvote, po katerih bi te migrante iz ene države v druge pošiljali brez njihove volje, kot kakšne vreče krompirja! Da bi jih npr iz grčije ali Italije poslali v npr Slovenijo, Hrvaško, Slovaško, Portugalsko, Estonijo itd, čeprav HOČEJO v Nemčijo. In kako naj bi jih pa npr v Estoniji zadržali tam? Bi jih na radiator priklenili?

Ta Angela je ali neumna ali zmešana. Ali pa oboje celo.
kolibri123
# 05.07.2018 ob 17:03
V Veliki Kladuši imajo novi Calais, nihče jim ne pomaga. In nihče tem ljudem jasno ne pove, za koga je azil in za koga ni in da v EU Pakistanci, Maročani, Indijci, Banglasežani itd nimajo nobenih šans ne za azil niti za lepše življenje.
Zlobni škrat
# 05.07.2018 ob 16:38
Slovenska vlada je medtem sprejela načrt za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito ter izvajanja postopkov mednarodne zaščite.

Potem se pa čudijo zakaj ima Avstrija nadzor in vaje na meji. Avstrija trenita kako ustaviti migrante naši pa kako jih bodo nastanili kot, da jih leta 2015 ni nič izučilo. Kje je Orban, ko ga potrebuješ. V Sloveniji imamo same brezhrbteničarje za politike.
el kondor prevc
# 05.07.2018 ob 16:30
@SamoRes

Glej ti tvojega globalista,
ki nam v resnici kvote rihta
pista
# 05.07.2018 ob 18:08
@SamoRes
"Sorodniki so kampirali na Kolpi en teden in prekolesarili celotno mejo"
Vidim da tebi pa delodajalec ne privošči nič dopusta. So takšni časi, da je potrebno pisati komentarje 24 ur na dan.
taprauslovenc
# 05.07.2018 ob 16:22
Kakšni neumneži so ti politiki,ala Merkel in podobno misleči. Enostavno ne moreš verjeti,kaj blebeta. Ta ženska je dobesedno zrela Ljubljana Polje.Koliko gorja in stroškov,smrti,posilstev,kraj,uničene lastnine,zemlje je bilo vse in samo zaradi popolnoma nesposobnih politikov,ki so izgubili stik z realnim svetom že zdavnaj. Katastrofa je premila beseda. In da avstrijci ohranjajo nadzor je samo še en dokaz da nam ne zaupajo,simpl kot pasulj in našim lulčkom še vedno to ni jasno. Šele leta 2020 bodo imeli usposobljen Frobtex??? Pa če to ni za v cirkus. Ob začetku nastanka in skozi širitev EU bi to moralo biti jasno in urejeno,komu tu ni jasno? To je zato ker so politiki popolnoma nesposobni , mi evropejci pa bučmani in reve ker jih podpiramo in dopuščamo da delajo kar počno in poleg vse škode so še mastno plačani. In naši urejajo nastanitve za ilegalce,za 30000 revnih slovenskih otrok pa ne najdejo rešitve,kot tudi ne za revne upokojence,zaposlene,... Kakšna banana država je to?
krumpek
# 05.07.2018 ob 15:41
No sej Kurz lahko samo na hitro pogleda obraze "nove" vlade in se samo za glavo prime ... Bratušek, Židan, Erjavec? A tile nas bodo obvarovali lol
vnk
# 05.07.2018 ob 15:31
B.V. podpisan pa fotka otrok, zakaj nisem presenecen

Bo pac SDS dobil se vec glasov, ljudje nocemo prosilcev za azil, ker trenutni sistem ni vzdrzen. Lahko levica ponudi neko realno resitev, ki jo bo javnost celo podpirala.

Prosilci za azil? Ilegalci...
aless70
# 05.07.2018 ob 15:07
Hvala Cerar.
.
Kdaj boste pa še javnosti naravnost povedali, da je eden od "dosežkov" vaše vlade tudi izključitev Slovenije iz Schengenskega območja?
.
Očitno smo res "zaupanja vreden" partner.
balkanistanpress
robespierre
# 05.07.2018 ob 21:09
Nujno potrebujemo desno-sredinsko vlado. Za zunanjo ministrico bi predlagal Evo Irgl. Lepa in dobra sogovornica. Morda se še da kaj rešiti.
esspero
# 05.07.2018 ob 20:23
Seveda je nadzor potreben.Avstrija je pred 2 letoma uradno vabila begunce in migrante ,mi pa smo naredili koridor ljudem brez dokumentov.Kdo se je o tem pogovarjal z Avstrijci.? Veleizdaja je to , Slovenskih interesov in varnostne politike Slovenije.!
TineB
# 05.07.2018 ob 17:13
V zgodovino se bo Angela zapisala kot grobarka EU. Za vse procese za razgradnjo je ona dala povod ... s tem njenim trmastim vztrajanjem pri nekih rešitvah, ki jih noben drug noče.
el kondor prevc
# 05.07.2018 ob 16:44
Orban mi zveni kot človek z zdravo kmečko pametjo

Hvala bogu, da imamo okrog nas razumnike, ki niso podlegli Merklovi. Le ta je v svoji ideji že skoraj povsem osamljena.
Hess
# 05.07.2018 ob 16:33
@Tara_S, Če si že mislimo zaradi nizke rodnosti ali reševanja pokojninske blagajne voziti migrante, si bomo sami izbirali koga. Pred leti se spomnim, da je Anglija uvažala računalniške strokovnjake in dajala možnost prihoda nekomu, ki je investiral XY znesek v njihovo državo.

Zakaj ne moremo mi narediti nekaj takšnega - naj pride nekdo, ki je izobražen, ki je takšnega profila, kot ga Slovenija potrebuje, ki je star do 35 let, ki ni neke vere, ki izključuje vse ostale in ima dovolj sredstev, da npr. 2-3 leta preživi. Takšen naj pogojno pride in lahko po npr. 20-ih letih dobi državljanstvo, če pa bo naredil kakršno koli kaznivo dejanje ali pa hotel izkoriščati naš socialni sistem, pa takoj na vlak in nazaj na jug.

Tara_S, te moti "monotonost" Ljubljane - ja kdo ti pa zvija roko na hrbet, da ne smeš iti v Paris, London, ali pa še najbolje v pisano Indijo in se boš počutila kot doma...
el kondor prevc
# 05.07.2018 ob 15:48
Ko ljudje končno uvidijo, da migrantska kriza sploh ne obstaja,

Kaj ne obstaja, kje ti živiš? Kriza bo vedno večja. Samo v Afriki se bo do leta 2050 prebivalstvo povečalo iz današnjih 1,3 na 2,6 milijarde, kar pomeni 40 milijonov na leto. Evropa pa je zraven.
el kondor prevc
# 05.07.2018 ob 15:39
Pa kdo vas naj jemlje resno lepo vas prosim, če pa si v parlament izvolite ljudi, ki jih Svet Evrope doživljensko razreši,....

A nas bosta potem obvarovala Lunin Lukec in Trček?
Dvomljivec
# 05.07.2018 ob 15:34
Avstrijci se pripravljajo na zaprtje meje s Slovenijo, naša vlada pa se pripravlja za povečanje kapacitet za nastanitev migrantov. Fanastična strategija naše vlade.
Joker
# 05.07.2018 ob 15:27
internet. si

kaj se opravičuješ, saj sploh ni bil lapsus. Migrantska kriza je še kako huda in grozi, begunske krize pa vsaj pri nas v Sloveniji res ni.
POIVRE
# 05.07.2018 ob 21:46
Kaj nam ni jasno? Cerar je z lanskoletno kravjo kupčijo s Plenkovićem s katero Slovenija ni dobila nič Hrvaška pa vse, spravil Slovenijo iz šengna.
Bivši uporabnik
# 05.07.2018 ob 18:58
kurz, imaš prav
Lukos
# 05.07.2018 ob 18:03
Hahahaha SamoRes govori o zakonih, ko pa smo lahko po zakonu vrnili tistega brivca pa je nastal celi halo.

Bravo, da cetiraš zakone, ampak potem se jih tudi drži!!!!
kbm
# 05.07.2018 ob 17:55
Tako pač je. Osel gre dvakrat na led, Avstrija pa ne.
SD-pijavka
# 05.07.2018 ob 16:54
Illegal migrants in Paris suburb soar to 400,000 as hundreds of migrant children sleep on streets

No podporniki migrantov še za otroke, ki so v Evropi ne morete poskrbeti pa bi še kar nove uvažali ?
Kazalo