EU se bo z uredbo veliko bolj približal resničnemu enotnemu telekomunikacijskemu trgu. Foto: Thinkstock
EU se bo z uredbo veliko bolj približal resničnemu enotnemu telekomunikacijskemu trgu. Foto: Thinkstock
Mobilne aplikacije
Evropska komisija je zakonodajni sveženj predlagala septembra lani, dokončni dogovor o uredbi naj bi bil po pričakovani potrditvi v parlamentu sprejet do konca leta. Foto: EPA

"S tem glasovanjem je EU dokazal, da skrbi za svoje državljane. To je tudi bistvo EU-ja, namreč odpravljanje ovir za lažje in cenejše življenje ... Podjetja bi morala imeti priložnost, da svoje storitve ponujajo vsem nam, in ta uredba jim to olajšuje. Tako imamo vsi od tega korist," je ob potrditvi zakona dejala podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes.

"Poleg najočitnejše ovire pri komuniciranju, namreč stroškov gostovanja, smo zdaj zelo blizu odpravi tudi številnih drugih ovir, tako da bodo Evropejci imeli na voljo odprto komunikacijo brez ovir, kjer koli že bodo," je še dejala.

Države članice EU-ja bodo zdaj nadaljevale pregled uredbe o 'povezani celini' z enotnim telekomunikacijskim trgom. S to uredbo naj bi se v EU-ju veliko bolj približali resničnemu enotnemu telekomunikacijskemu trgu, in sicer z odpravo stroškov gostovanja, zagotavljanjem odprtega medmrežja za vse prek prepovedi blokad in omejevanja vsebin, usklajevanjem podeljevanja licenc za spekter za brezžično širokopasovno medmrežje, omogočanjem uporabnikom in širokopasovnih storitev več transparentnosti v pogodbah ter olajševanjem uporabnikom, da zamenjajo svojega ponudnika.

Od leta 2008, ko je začela omejevati cene mobilnega gostovanja, so se v EU-ju drobnoprodajne cene klicev in kratkih sporočil znižale za 80 odstotkov, podatkovno gostovanje se je prav tako močno pocenilo. "Kljub temu ljudje še vedno ugašajo in omejujejo delovanje svojih prenosnih telefonov, ko gostujejo v tujih omrežjih," pravi pristojna komisarka Nellie Kroes.

Četrtina uporabnikov gostovanje v tujini izklopi
Španska poslanka Pilar del Castiljo Vera je med razpravo dejala, da je skrajni čas, da odpravijo stroške gostovanj. Preprosto ne bi smeli biti več v položaju, "da nas, ko prečkamo neko mejo za

nekaj centimetrov, zadenejo izjemno visoki stroški le za to, ker želimo biti v stiku z drugimi."

Sredi februarja je raziskava javnega mennja Eurobarometer pokazala, da več kot četrtina državljanov Unije zaradi strahu pred visokimi cenami mobilnega gostovanja v tujini izklopi svoj prenosni telefon - več kot 90 odstotkov jih omeji svojo uporabo, recimo, družabnih omrežij, kot je Facebook.

Najambicioznejša reforma v 26 letih
Predlog za enotni telekomunikacijski trg pri Komisiji označujejo za najambicioznejši v zadnjih 26 letih reform na evropskem telekomunikacijskem trgu. Predlog poleg mobilne komunikacije krepi načela medmrežne nevtralnosti in poenostavlja postopek dodeljevanja licenc za širokopasovne brezžične storitve.

Konec roaminga v Uniji?
Konec roaminga v Uniji?