Britanska premierka Theresa May je tako doživela nov poraz v tednu dni. Foto: EPA
Britanska premierka Theresa May je tako doživela nov poraz v tednu dni. Foto: EPA

Zaradi več dopolnil mora o zakonu ponovno glasovati tudi spodnji dom parlamenta.

Predlog zakona o brexitu, ki ima le dva člena, poziva parlament, naj da premierki Theresi May pooblastilo, da po 50. členu lizbonske pogodbe objavi namero o izstopu Velike Britanije iz EU-ja. Lordi so že prejšnjo sredo zahtevali, da vlada v roku treh mesecev po sprožitvi 50. člena predstavi predloge, ki bi prebivalcem EU-ja in evropskega gospodarskega območja po brexitu zagotovili enake pravice v Veliki Britaniji, kot jih imajo sedaj.

Kdaj bo o zakonu znova glasoval spodnji dom parlamenta, še ni jasno, po pričakovanjih pa ne prej kot prihodnji teden. Temu bo sledilo novo glasovanje v zgornjem domu parlamenta, dokler oba domova ne bosta potrdila enakega besedila.

Zelo verjetno je, da bo spodnji dom obe dopolnili zavrnil, saj imajo konservativci v spodnjem domu večino, še piše AFP.

Šele ko bo zakon stopil v veljavo, bo lahko britanska vlada uradno sprožila pogajanja o izstopu iz EU-ja. Premierka Mayeva želi to storiti do konca marca. Za zdaj kaže, da bi bilo lahko to izvedljivo, čeprav je lordska zbornica zavlekla postopek.

Vlada je morala parlamentu predložiti zakon o brexitu, ker je vrhovno sodišče odločilo, da morajo začetek izstopa Velike Britanije iz unije odobriti poslanci. Vlada je sicer sprva želela parlament obiti, češ da ima sama ustrezno pristojnost.