Lukašenko je v soboto izpustil sedem političnih zapornikov, med njimi nekdanjega predsedniškega kandidata, drugi ostajajo v zaporu. Foto: Reuters
Lukašenko je v soboto izpustil sedem političnih zapornikov, med njimi nekdanjega predsedniškega kandidata, drugi ostajajo v zaporu. Foto: Reuters

Sankcije, ki vključujejo prepoved potovanja v EU in zamrznitev premoženja, so posledica nepravilnosti na decembrskih predsedniških volitvah ter nasilja nad opozicijo in civilno družbo.

Zunanji ministri EU-ja so pozvali k "takojšnji izpustitvi ljudi, ki so bili po volitvah 19. decembra lani priprti iz političnih razlogov", in h končanju pregona demokratičnih sil, neodvisnih medijev ter predstavnikov civilne družbe in študentov.

Belorusija bo odgovorila "sorazmerno"
Minsk je EU obtožil vmešavanja v notranje zadeve Belorusije in napovedal "sorazmerne" ukrepe. "Ni naša izbira, da imamo napete odnose z EU-jem. Toda odločitev EU-ja nas obvezuje, da odgovorimo s sorazmernimi ukrepi, da zaščitimo suverenost Belorusije in da ohranimo stabilnost v državi," se je odzvalo belorusko zunanje ministrstvo. Kakšne konkretne ukrepe naj bi sprejeli, niso navedli.

EU je Lukašenku in drugim predstavnikom vlade prepovedal potovanje v EU in zamrznil njihovo premoženje že po spornih volitvah v letih 2004 in 2006, a suspendiral prepoved izdajanja vizumov leta 2008 kot spodbudo k reformam in nagrado za Minsk, ker je izpustil politične zapornike.

ZDA razširile seznam
Za uvedbo sankcij proti beloruskemu režimu so se odločile tudi ZDA, ki so razširile svoj seznam beloruskih predstavnikov, za katere so prepovedali potovanja. Prepovedali so tudi poslovanje dveh beloruskih državnih naftnih podjetij v ZDA. Hkrati je ameriško zunanje ministrstvo pozvalo Minsk, naj izpusti politične zapornike in dovoli svobodo govora.