Orban je odločen nasprotnik obveznih begunskih kvot. Foto: EPA
Orban je odločen nasprotnik obveznih begunskih kvot. Foto: EPA
Madžarska
Madžarska je lani na meji s Srbijo postavila varnostno ograjo, s katero je preprečila nezakonite prihode prebežnikov. Foto: EPA

Na Madžarskem bo 2. oktobra potekal referendum o obveznih kvotah za prerazporeditev beguncev po članicah Evropske unije, na katerem se bodo prebivalci izrekli v podporo ali proti ukrepu, ki so ga pred letom dni potrdile članice zaradi begunske krize.

Madžarski premier Viktor Orban je že vse od začetka oster nasprotnik sheme o begunskih kvotah, v okviru katere je predvidena razporeditev 160.000 beguncev iz najbolj obremenjenih članic Italije in Grčije. Decembra lani je vlada v Budimpešti na Sodišče EU-ja tako kot Slovaška vložila tožbo zaradi sheme, po kateri bi Madžarska sprejela okoli 2.300 prosilcev za azil.

Orban se je hkrati odločil za razpis referenduma, svojo odločitev pa utemeljil s tem, da je odreditev takšnih kvot, ne da bi o tem vprašali državljane, enaka zlorabi oblasti. Po njegovih besedah bodo kvote spremenile kulturno in versko identiteto Evrope.

Vprašanje na referendumu se bo glasilo: "Ali želite dovoliti Evropski uniji, da brez privolitve parlamenta predpiše obvezno naselitev nemadžarskih državljanov na Madžarsko?"

Spremenjene okoliščine
Manj kot dva tedna do referenduma je časopis Nepszabadsag poročal, da bo, če bo proti kvotam glasovala več kot polovica od osem milijonov madžarskih volivcev, Orban izkoristil to priložnost in predlagal, da se nacionalna migracijska pravila izločijo iz skupnih evropskih politik. Časopis več podrobnosti ni navedel.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je v odzivu na poročanje časopisa dejal, da se stališče premierja Orbana ni spremenilo in še vedno vztraja, da so se spremenile nekatere pomembne okoliščine od sprejetja Lizbonske pogodbe, na katere Evropa ni bila pripravljena, kot je odhod Velike Britanije iz EU-ja ali begunska kriza.

Zaradi tega je po besedah Kovacsa upravičeno govoriti o spremembi Lizbonske pogodbe, vseeno pa je Madžarska premajhna, da bi lahko sama sprožila ali uveljavila tako velike spremembe, kar poudarja tudi Orban.

Madžarska se sicer lahko zanese na podporo Poljske, Češke in Slovaške, ki so skupaj v Višegrajski skupini, za katero so obvezne kvote nesprejemljive. Tako je tudi Poljska že pozvala k novi pogodbi za EU po odločitvi Britancev za odhod.