Madžarska je lani po navedbah vlade sprejela več beguncev glede na število prebivalcev kot katera koli druga država članica EU-ja razen Švedske. Foto: BoBo
Madžarska je lani po navedbah vlade sprejela več beguncev glede na število prebivalcev kot katera koli druga država članica EU-ja razen Švedske. Foto: BoBo
Madžarska
Samo letos je na Madžarsko prispelo okoli 60.000 beguncev. Foto: Reuters
Madžarska bo še naprej spoštovala pravila

Z madžarskega zunanjega ministrstva so sporočili, da so Avstrijo, ki je kritizirala odločitev, obvestili, da se bodo držali pravil EU-ja. "Zunanji minister Peter Szijjarto je obvestil svojega avstrijskega kolega, da Madžarska ne bo začasno razveljavila nobenega pravila EU-ja," so zapisali v sporočilu.

Vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana je v torek presenetila EU, ko je sporočila, da bo prenehala spoštovati evropsko uredbo Dublin III, v skladu s katero mora prosilce za azil obravnavati tista članica EU-ja, v kateri so vstopili v Unijo. Pri tem so v Budimpešti pojasnili, da je Madžarska presegla svoje zmožnosti, razmere pa zahtevajo takojšnje ukrepe. Dokler zmogljivosti Madžarske ne bodo okrepljene, država ne bo sprejemala prosilcev za azil, ki jih druge članice vračajo v skladu z uredbo Dublin III.


Vabljeni k branju posebnega prispevka o begunski krizi v Evropi:

Begunske zgodbe

"Ladja je polna"
Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je za avstrijski časnik Die Presse dejal, da je "ladja polna" zaradi nedavnega navala preseljencev na Madžarsko. "Vsi si želimo evropske rešitve, a mi moramo zaščititi madžarske interese in prebivalce," je dejal Kovacs in pojasnil, da ima Madžarska zmogljivosti za preskrbo 2.500 beguncev, sprejela pa jih je že 3.000. "Zato ne more več sprejemati tisoč primerov, ki so posledica Dublina III," je dodal.

Na ukrep se je takoj odzvala tudi Evropska unija, ki je Madžarsko pozvala, naj pojasni svoje ravnanje. Evropska komisija pa jo je pozvala, naj nemudoma pojasni okoliščine in obseg tehničnih napak ter sporoči ukrepe za ureditev položaja.

Na drugem mestu
Samo letos je na Madžarsko prispelo že okrog 60.000 beguncev in migrantov, večina jih je v državo vstopila čez mejo s Srbijo, ki je zunanja meja EU-ja. Že lani je Madžarska sprejela več beguncev na prebivalca kot katera koli druga država EU-ja, razen Švedske, in tako naštela 43.000 prihodov. Številni prebežniki sicer pot nadaljujejo v druge države EU-ja, kot so Avstrija, Češka in Nemčija. V skladu z uredbo Dublin III pa lahko te države prosilce za azil vrnejo Madžarski, da se tam procesira njihova prošnja.

Ograja bo
Prejšnji mesec je madžarska vlada napovedala in tudi začela gradnjo štiri metre visoke ograje na svoji 175-kilometrski meji s Srbijo, da bi zajezila val migrantov in beguncev.

Madžarska bo še naprej spoštovala pravila