Plagiatorstvo Schmitta so madžarski mediji razkrili na začetku letošnjega leta. Foto: EPA
Plagiatorstvo Schmitta so madžarski mediji razkrili na začetku letošnjega leta. Foto: EPA

"Po mojem mnenju ta vprašanja niso povezana, čeprav jih številni interpretirajo na ta način," je dejal 69-letni Schmitt v posnetem intervjuju na televiziji, ko so ga vprašali, ali bo odstopil, potem ko mu je v četrtek univerza Semmelweis odvzela doktorat.

Poudaril je, da je doktorski naziv dobil pred 20 leti, za predsednika Madžarske pa je bil izvoljen pred letom dni. "Doktorsko delo sem napisal po svojih najboljših močeh. To je bilo pošteno delo," je dejal.

"Iskreno povedano, ne vidim povezave med plagiatom in odstopom," je dodal in znova zatrdil, da je pred 20 leti pošteno opravil delo v skladu s tedaj veljavnimi pravili.

Le dan po tem, ko je madžarska univerza Schmittu zaradi plagiatorstva odvzela doktorat, je ta za petek odpovedal vse dejavnosti, tudi srečanje s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.

Schmitta so k odstopu pozvale že vse opozicijske stranke v madžarskem parlamentu, saj da bodo v nasprotnem primeru sprožile referendumsko pobudo za njegov odstop. Predsednik poslanske skupine vladajočega Fidesza Janos Lazar pa je dejal, da bi morali zadevo obravnavati "brez naglice in s tehtnim premislekom".

K odstopu pa ga ne pozivata samo opozicija, ampak tudi nekateri vplivni konservativni intelektualci in vodilni desno usmerjeni madžarski dnevnik Magyar Nemzet.

Univerza ni opazila, da je bilo doktorsko delo plagiat
Posebna preiskovalna komisija univerze je v torek sporočila, da je Schmitt prepisal obsežne dele disertacije, vendar so pojasnili, da je doktorat zadostil takratnim določilom. Komisija je krivdo pripisala univerzi, ker tega ni opazila.

Športna univerza, ki je Schmittu leta 1992 podelila doktorski naziv, pa ne obstaja več kot ločena entiteta, ampak je vključena v okvir univerze Semmelweis kot fakulteta.