Marine Le Pen bo kandidirala za predsednico Francije, pri čemer ji javnomnenjske ankete kažejo uspeh v prvem in neuspeh v drugem krogu. Foto: Reuters
Marine Le Pen bo kandidirala za predsednico Francije, pri čemer ji javnomnenjske ankete kažejo uspeh v prvem in neuspeh v drugem krogu. Foto: Reuters
Nacionalna fronta
Nacionalna fronta ni osamljena v zagovarjanju referenduma o članstvu v EU-ju. Podobno menijo številne druge skrajno desne stranke v Evropi. Foto: Reuters

"Britanci so izbrali svojo usodo in so se odločili, da bodo zapustili EU. Izrekli so se za neodvisnost ... Takšen referendum o članstvu Francije v EU-ju bom organizirala tudi jaz, saj imate pravico, da izrazite svoje mnenje," je dejala v mestu Brachay na vzhodu Francije predsednica Nacionalne fronte približno 700 svojim privržencem.

Francoskim volivcem in volivkam je sporočila, da lahko ponovno postanejo "svoboden, ponosen in neodvisen narod". "Franciji lahko vrnemo mestu v svetu, ki ji pripada," je dejala Marine Le Pen.

Skrajno desna političarka se je predstavila kot edina verodostojna branilka zakonitosti in reda ter narodne enotnosti. Po njenih besedah je glasovanje na volitvah najboljši način za boj proti terorizmu, poroča Reuters.

Nacionalna fronta vse večjo priljubljenost gradi na politiki, uperjeni proti priseljevanju in EU-ju. Po javnomnenjskih anketah naj bi Marine Le Pen na predsedniških volitvah prihodnje leto prišla v drugi krog, kjer pa bi nato izgubila od zmernejšega kandidata oziroma kandidatke.

Francoska skrajna desnica ni osamljena
Francoska skrajna desnica sicer ni osamljena v pozivu k referendumu o članstvu v Uniji. Po odločitvi večine britanskih volivcev in volivk za izstop iz EU-ja, so se zvrstili pozivi k takšnim referendumom v več evropskih državah. Tudi v Veliki Britaniji je bila glavna pobudnica izstopa iz Unije protipriseljenska in islamofobna stranka Ukip.

Nizozemski protipriseljenski politik Geert Wilders je tako po britanskem referendumu dejal, da bi morala tudi Nizozemska odločati o članstvu v povezavi. Tudi on je v primeru zmage na marčevskih volitvah, sicer parlamentarnih, obljubil izvedbo referenduma. "Sami želimo biti odgovorni za svojo državo, za svoj denar, svoje meje in svojo priseljensko politiko," je junija sporočil Wilders.

Referendum o EU-ju je predlagal tudi vodja italijanske skrajno desne Severne Lige Matteo Salvini. Izstop Velike Britanije iz EU-ja pa so pohvalili tudi v nemški islamofobni in protipriseljenski stranki Alternativa za Nemčijo (AfD).