Britanska premierka in predsednik Evropskega sveta sta se zavezala umiritvi strasti glede morebitnih napetosti med brexitom. Foto: Reuters
Britanska premierka in predsednik Evropskega sveta sta se zavezala umiritvi strasti glede morebitnih napetosti med brexitom. Foto: Reuters
Donald Tusk in Theresa May
Vzorno vljudno fotografiranje predsednika Evropskega sveta in britanske premierke, pred katerima je zahteven pogajalski proces o izstopu Velike Britanije iz EU-ja. Foto: Reuters

Mayeva je predsedniku Evropske skupnosti povedala, da se Velika Britanija v procesu pogajanj o izstopu ne bo pogajala o suverenosti Gibraltarja.

Prihodnost britanske eksklave na jugu Pirenejskega polotoka je postala prva razvpita tema v pogajanjih, potem ko je v osnutku stališč EU-ja zapisano, da mora biti uvedba kakršnega koli trgovinskega sporazuma med EU-jem in Veliko Britanijo, ki se tiče Gibraltarja, prej usklajena med Španijo in Veliko Britanijo. S tem bi Španija dobila možnost veta glede vsakega sporazuma o odnosu Gibraltarja z Unijo.

Mayeva je po srečanju dejala, da se Velika Britanija veseli začetka formalnih pogajanj z Evropsko unijo, ki se bodo začela, potem ko bo sedemindvajseterica uskladila svoje smernice.

"Premierka je jasno poudarila, da se, kar se tiče Gibraltarja, stališče Velike Britanije ni spremenilo: London si bo prizadeval za najboljši možni sporazum za Gibraltar po odhodu Velike Britanije iz EU-ja, pogajanj o suverenosti Gibraltarja pa ne bo brez podpore njegovih prebivalcev," je v izjavi za javnost zapisal premierkin kabinet.

Prebivalci Gibraltarja so glasovali proti izstopu
Prebivalci Gibraltarja so na referendumu leta 2002 zavrnili možnost, da bi Velika Britanija delila suverenost s Španijo v razmerju 99:1, toda na lanskem junijskem referendumu o brexitu so z veliko večino glasovali za obstanek v EU-ju.

Kot so še sporočili z Downing Streeta, sta se Tusk in Mayeva med dveurnim pogovorom dogovorila, da bosta ostala v tesnem stiku in tako zagotovila konstruktiven pogajalski proces, napetosti, ki bi lahko izbruhnile, pa se bi zato čim hitreje pomirile.