Merkova in Sarkozy sta preokupirana z reševanjem krize v evrskem območju. Foto: EPA
Merkova in Sarkozy sta preokupirana z reševanjem krize v evrskem območju. Foto: EPA

Nemška kanclerka in francoski predsednik sta ta teden napovedala, da bosta Nemčija in Francija do vrha Evropske unije, ki bo 8. decembra, predstavili predlog sprememb temeljne pogodbe EU-ja, ki naj bi se dotikale napovedane okrepitve gospodarskega upravljanja v območju evra v smeri večje integracije javnofinančnih in gospodarskih politik ter strožjega proračunskega nadzora.

Nemški časopis ob sklicevanju na neimenovane vire zdaj navaja, da naj bi se voditelja Nemčije in Francije v okviru njunih načrtov za reševanje krize, ki bi jih predstavila že prihodnji teden, ker naj bi spreminjanje pogodbe EU-ja trajalo predolgo, zavzela za to, da bi nekatere države z evrom podpisale nov pakt o stabilnosti. Državi upata, tako poročajo viri časopisa, da bi lahko pakt zaživel že v začetku prihodnjega leta.

Podobno kot pri dogovoru o schengenskem območju bi se lahko nekatere države znotraj EU-ja dogovorile za posebna pravila. Države bi se s posebno pogodbo zavezale k strožjim pogojem glede primanjkljaja in pravice nadzora nad nacionalnimi proračuni, po navedbah virov predvideva načrt.

Kočljiva točka pa je vloga Evropske centralne banke (ECB) in njeni posegi na trg s kupovanjem državnih obveznic ranljivih članic evrskega območja, glede katerih se Berlin in Pariz razhajata.

Omenjeni predlog sprememb pogodbe EU-ja naj po napovedih iz tega tedna ne bi vključeval spremembe mandata v smeri reševanja članic območja evra v dolžniških težavah.

Po pisanju časopisa naj bi načrt Merklove in Sarkozyja predvidel, da "lahko po teh ukrepih večina znotraj ECB-ja odloči, da je ECB pripravljen na močnejše posege na kapitalskem trgu". ECB, kot poroča časopis, to potrjuje: "Če se bo politika dokopala do resnično obsežnega koraka, bo ECB vskočil in pomagal."