Merklova v javnomnenjskih anketah ohranja prepričljivo prednost pred tekmeci. Foto: EPA
Merklova v javnomnenjskih anketah ohranja prepričljivo prednost pred tekmeci. Foto: EPA

Na torkovem predvolilnem shodu mesec dni pred parlamentarnimi volitvami je nemška kanclerka opozorila, da je njen predhodnik Schröder leta 2001 soglašal z vstopom Grčije v evropsko monetarno unijo in rahljanjem pakta o stabilnosti in rasti. "Ti odločitvi sta bili v temelju napačni," je dejala Merklova.

Po njenih besedah Grčija nikoli ne bi smela prevzeti evra, in ko je to storila, so bile ustvarjene korenine za današnjo hudo gospodarsko krizo v Evropi. Zato je Merklova prepričana, da so nemški socialdemokrati (SPD), ko so bili na oblasti, prispevali k vzrokom za izbruh dolžniške krize in recesije v območju evra.

Socialdemokrate je kanclerka v okviru predvolilne kampanje napadla že v soboto. "Ni nam treba govoriti, kdo je potrdil članstvo Grčije v evrskem območju, zaradi česar imamo danes s to državo težave," so bile njene besede.

Na predvolilni tekmi je Grčija zelo občutljivo vprašanje in nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je pred kratkim prvič javno priznal, da bodo Atene prihodnje leto potrebovale novo mednarodno pomoč. Iz ranljive evrske države so že sporočili, da bodo za leti 2014 in 2015 potrebovali še okoli deset milijard evrov, da pa ne nameravajo privooliti v nove varčevalne pogoje.

Grčijo od leta 2010 nad vodo držijo mednarodna posojila. Skupaj je trojka državi odobrila dva programa pomoči; najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v vrednosti več kot 100 milijard evrov. Največji delež pomoči Atenam zagotavlja prav Nemčija.