Zasedanje voditeljev G20, ki se ga bo udeležila tudi Nemčija, se bo v Los Cabosu začelo v ponedeljek. Foto: EPA
Zasedanje voditeljev G20, ki se ga bo udeležila tudi Nemčija, se bo v Los Cabosu začelo v ponedeljek. Foto: EPA

V nagovoru nemških poslancem pred vrhom voditeljev držav skupine G 20 v mehiškem mestu Los Cabos je Merklova znova povedala, da ni lahkega izhoda iz krize in povprečne rešitve stare celine ne bodo pripeljale iz dolžniških težav.

"Tistim, katerih oči so v teh dneh v Los Cabosu znova uperjene v Nemčijo in od nas pričakujejo odločno podporo in odgovor ..., sporočam, da je Nemčija močna, da je Nemčija gonilo gospodarske rasti in sidro stabilnosti v Evropi," je dejala.

"Vendar pa moč Nemčije ni neomejena," je poudarila in opozorila pred precenjevanjem vloge Nemčije kot edine borke zoper krizo.

Izhod iz krize le z močno politično unijo
Merklova je pojasnila, da se je v času, ko se svetovni voditelji bojijo neizmerljivega vpliva, ki bi ga lahko kriza skupne evropske valute imela na svetovno gospodarstvo, Nemčija znašla v središču pozornosti.

"Dolžniška kriza bo glavna tema vrha G 20," je napovedala nemška kanclerka in dodala, da vsi čakajo na njihove odločitve, saj je Nemčija največje evropsko gospodarstvo in glavni izvoznik na stari celini.

Po prepričanju Merklove bo Evropa našla izhod iz krize le z močno politično unijo, ki bo omogočila večjo fiskalno koordinacijo in večji pregled. Krepitev gospodarske rasti mora iti z roko v roki s konsolidacijo javnih financ, je ponovila svoje stališče.

"Moramo se upreti skušnjavi, da bi gospodarsko rast financirali z novim zadolževanjem," je bila odločna nemška kanclerka, ki se je postavila v bran svojega pristop "korak za korakom", ki je bil v zadnjem obdobju deležen številnih kritik, saj jo analitiki v zvezi z dolžniško krizo nenehno pozivajo k drznejši akciji.