Turški predsednik Erdogan je nemško kanclerko Angelo Merkel pozval tudi k skupnemu boju proti terorizmu. Foto: Reuters
Turški predsednik Erdogan je nemško kanclerko Angelo Merkel pozval tudi k skupnemu boju proti terorizmu. Foto: Reuters
K "odmrznitvi" pogajanj EU-ja o članstvu Turčije je nemško kanclerko pozval tudi turški premier Ahmet Davutoglu. Foto: Reuters
V Zagrebu želijo, da bi Slovenija sprejela več beguncev

Nemška kanclerka meni, da je Turčija ključna pri reševanju begunskega vprašanja, s katerim se sooča Evropa. "Turčija potrebuje denar in to razumem tudi jaz," je dejala in zatrdila, da bo Nemčija zagotovila svoj delež. EU in Turčija sta sicer v četrtek sklenila akcijski načrt za ukrepanje v begunski krizi, ki naj bi predvideval tri milijarde evrov pomoči Turčiji in pospešen proces vizumske liberalizacije v zameno za pomoč pri zajezitvi toka beguncev oziroma prebežnikov v EU, predvsem s ponovnim sprejemom prebežnikov, ki bi v Evropo prišli nezakonito.

Merklova se je z Erdoganom pogovarjala tudi o finančni pomoči za sirske begunce v perspektivi pridružitve Turčije k EU-ju, da bi ta v zameno ublažila pritok prebežnikov v Evropo. Erdogan je tako Nemčijo kot tudi Francijo, Veliko Britanijo in Španijo pozval k podpori za začetek pridružitvenega postopka k EU-ju.

Za skupni boj proti terorizmu
Za zdaj sicer še ni bilo govora o tem, da bi Nemčija Turčijo, prek katere pride največ beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana, razglasila za t. i. varno državo, katere državljani avtomatično ne bi mogli zaprositi za azil. Sta se pa Erdogan in Merklova pogovarjala tudi "o skupnem boju proti terorističnim organizacijam". Turčija se bojuje proti skrajni Islamski organizaciji (IS) na svoji južni meji, pa tudi proti Delavski kurdski stranki (PKK), ki je sicer v državi prepovedana.

Merklova se je v Carigradu sešla tudi s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem in se zavzela za hitrejšo vizumsko liberalizacijo za Turčijo, če bo s turške strani prišlo tudi do hitrejšega sprejema sporazuma o vračanju nezakonitih prebežnikov. Davutoglu pa je pohvalil "boljši pristop" EU-ja pri delitvi bremena beguncev s Turčijo.

Turčija zadovoljna z odzivom EU-ja
"Žal je mednarodna skupnost Turčijo prepustila samo sebi. Zadovoljni smo, da je zdaj prišlo do boljšega pristopa. Da se bo vprašanje beguncev reševalo z delitvijo bremen, je zelo pomembno," je dejal Davutoglu in pohvalil Merklovo, da temu vprašanju ni obrnila hrbta. Davutoglu je na skupni novinarski konferenci z Merklovo še opozoril, da novi spopadi v okolici severnega sirskega mesta Alep prinašajo "nov val beguncev".

Tudi Davutoglu je izrazil pričakovanje, da bo prišlo do "odmrznitve" pogajanj z EU-jem o članstvu. Prav tako je izrazil pričakovanje, da bo do vizumske liberalizacije in do sprejema sporazuma o vračanju državljanov tretjih držav prišlo skupaj julija prihodnje leto.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Na Obrežje prispelo 300 prebežnikov, še 300 jih je na poti

V Zagrebu želijo, da bi Slovenija sprejela več beguncev