Milanović verjame v slovensko ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe brez novih pogojevanj. Foto: EPA
Milanović verjame v slovensko ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe brez novih pogojevanj. Foto: EPA

"Ne vidim razloga, zakaj bi povzročali težave, ker smo mi vse svoje obveznosti, ki so bile zapisane in dogovorjene v različnih pogodbah, izpolnili s podpisom pristopne pogodbe," je v pogovoru za Hrvaški radio izjavil Milanović, ki ne vidi razloga, zakaj bi Slovenija zaradi spora o Ljubljanski banki ovirala ratifikacijo pogodbe.

Po njegovih besedah so pogoji za članstvo dobro znani, ob tem pa je spomnil, da bo spremljanje izpolnjevanja obveznosti do članstva v EU-ju potekalo do 1. julija 2013, ko bo Hrvaška predvidoma postala članica povezave.

"Slovenija si zagotovo ne bo izmišljevala novih pogojev, ki niso del pogajalskega svežnja in ki niso dogovorjeni z različnimi pogodbami v okviru pogajanj. Slovenija je civilizirana država, kaj takega od nje ne pričakujem," je dejal predsednik hrvaške vlade in ocenil, da gre ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe v državah članicah EU-ja v dobro smer.

Hrvaški premier je še napovedal, da bo njegova vlada v sabor kmalu poslala predlog ratifikacije sporazuma o meji z BiH-om iz leta, ki sta ga podpisala še nekdanja predsednika Franjo Tuđman in Alija Izetbegović.

Sam meni, da predstavlja ratifikacija eno izmed rešitev spora, mogoče pa je pogajanja o tem vprašanju tudi vrniti na začetek in s tem izgubiti vrsto let ali pa se popolnoma umakniti iz pogajanj.

"Kakor se bomo obnašali do naših sosedov, tako lahko pričakujemo, da se bodo tudi drugi sosedi obnašali do nas. Treba je biti načelen," je še dejal Milanović in poudaril, da podpira ratifikacijo sporazuma z BiH-om, ker je v interesu Hrvaške, kot sta tudi most proti Pelješcu ali dejstvo, da je grad Zrinski v Kostajnici na hrvaškem ozemlju.