Makedonija in Grčija sta na začetku t. i. balkanske migrantske poti, po kateri v Evropo prihaja na tisoče beguncev. Foto: EPA
Makedonija in Grčija sta na začetku t. i. balkanske migrantske poti, po kateri v Evropo prihaja na tisoče beguncev. Foto: EPA

Finančna pomoč Makedoniji bo namenjena izboljšanju sistematskih kontrol na meji, torej krepitvi sistema identifikacije in registracije migrantov, ki bodo prečkali makedonsko južno mejo.

Denar bo namenjen tudi boju proti tihotapljenju migrantov in čezmejnemu kriminalu ter za kritje stroškov policijskih sil, ki so jih v Makedonijo za varovanje meje poslale države članice EU. Komisija je danes sporočila, da bo tovrstno pomoč po potrebi mogoče razširiti na druge države Zahodnega Balkana.

12,7 milijona evrov za 8.000 premičnih hiš
Grčiji pa je Bruselj iz evropskega sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF) dodelil 12,7 milijona evrov za financiranje in postavitev vsaj 8.000 premičnih sprejemnih hiš za začasno nastanitev migrantov v regijah Atika in Osrednja Makedonija.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je dejal, da bo ta denar Grčiji pomagal pri zagotovitvi sprejemnih zmogljivosti za 50.000 migrantov, kot je bilo dogovorjeno 25. oktobra lani na srečanju držav, skozi katere poteka balkanska migrantska pot.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.