Slovenija je v prvi trojici držav, ki imajo najvišjo minimalno plačo glede na višino povprečnega dohodka. Foto: BoBo
Slovenija je v prvi trojici držav, ki imajo najvišjo minimalno plačo glede na višino povprečnega dohodka. Foto: BoBo


Eurostat objavlja podatke le za 21 držav članic, ki imajo minimalno plačo urejeno s predpisi, Sedem držav Unije pa bodisi nima določene minimalne plače bodisi jo dogovorijo socialni partnerji. Gre za bruto plače, preden jim odtegnejo davke in prispevke, razlike med njimi pa so ogromne.

Minimalne plače v Uniji znašajo od 160 evrov na mesec v Bolgariji do skoraj 1.900 evrov v Luksemburgu. Ko pri Eurostatu priračunajo še, da so na zahodu tudi cene višje, je razmerje nekoliko ugodnejše - po kupni moči je najnižja plača v Romuniji malo nad 300 evrov, v Luksemburgu pa dobrih 1.500 evrov.

Eurostat države Unije obravnava v treh skupinah - skupina z najnižjo plačo poleg že omenjenih zajema še baltske države, Češko, Slovaško, Madžarsko in Hrvaško. Slovenija je v srednji skupini, s Portugalsko, Španijo, Grčijo in Malto.
Med prvimi tremi glede na višino dohodka
V Sloveniji minimalna plača po Eurostatovih podatkih znaša 784 evrov na mesec. Med 21 državami, ki ta institut poznajo, ima le šest držav višjo minimalno plačo kot Slovenija. Teh šest držav sodi v tretjo skupino, minimalno plačo pa imajo višjo od 1.200 evrov. Gre za Veliko Britanijo, Irsko, Francijo ter države Beneluksa.

Slovenija se še višje, in sicer na tretje mesto, uvršča glede na to, kako visoka je minimalna plača v primerjavi s povprečnim zaslužkom v industriji, storitvah in gradbeništvu - v Sloveniji ta predstavlja kar polovico povprečne plače, približno toliko tudi na Malti in v Grčiji, medtem ko so drugod ti deleži nižji. V Estoniji in na Češkem minimalna plača dosega komaj tretjino povprečne plače.
Slovenski dvig minimalne plače povprečen
In kako je bilo pred desetimi leti? Medtem ko so se španske in britanske minimalne plače v desetih letih dvignile za manj kot desetino, so se bolgarske skoraj podvojile. Slovenija je s 73-odstotnim povečanjem znova nekje na sredini. Kot zanimivost še povejmo, da je na primer v Franciji in Veliki Britaniji minimalna plača določena kot urna postavka, pri nekaterih državah, kot so Grčija, Španija in Portugalska pa so morali statistiki pri izdelavi prej omenjenih primerjav upoštevati tudi, da plačo izplačajo 14-krat in ne le 12-krat na leto.

Za sedem držav, kot rečeno, primerjav ni. V Nemčiji na primer minimalne plače veljajo le za določene skupine zaposlenih, v skandinavskih državah in Avstriji ter Italiji pa jih določijo socialni partnerji sami ali pa so opredeljene na ravni podjetja.

Iz Bruslja Erika Štular, Radio Slovenija