Rösler je do Grčije zavzel dokaj neizprosno stališče. Foto: EPA
Rösler je do Grčije zavzel dokaj neizprosno stališče. Foto: EPA
Werner Faymann
Faymann si želi Grkom dati več časa. Foto: EPA

Rösler je v pogovoru za televizijo ZDF poudaril, da bi bil obstanek Grčije v območju z evrom "zaželen". "Vendar je odvisen od izpolnjevanja dogovora o reformah," je dodal. Uslišati prošnje Grčije, da se ji za izvedbo varčevalnih ukrepov omogoči do dve leti dodatnega časa, "ni mogoče", je dejal nemški minister. "Čas je vedno tudi denar," je spomnil.

Tudi Rösler je sicer mnenja, da naj se pred odločitvijo počaka na poročilo Evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske centralne banke o stanju grških financ.
Avstrijci bi Grkom dali več časa
Avstrijski kancler Werner Faymann pa je izbral mehkejši pristop in v pogovoru za časopis Österreich izjavil, da bi Grčija morala dobiti več časa, da poplača svoje dolgove. A obenem se mora držati zadanih reform in varčevalnih ciljev.
Izrazil je prepričanje, da bo EU z Grčijo dosegel tak dogovor, da se bodo Grki držali zavez, EU pa jim bo dal na voljo več časa za poplačilo obveznosti.
Grški premier Antonis Samaras je ta teden Berlin in Pariz zaprosil za več "prostora za dihanje". Sporočilo obeh je bilo enako: Grčija mora ostati država z evrom, o času za varčevanje pa je treba počakati, kaj bo rekla trojka.