Ministri želijo najnevarnejše avtomatsko orožje umakniti iz civilne uporabe. Foto: Reuters
Ministri želijo najnevarnejše avtomatsko orožje umakniti iz civilne uporabe. Foto: Reuters

Ministri so dosegli dogovor o splošnem pristopu glede predloga direktive o strelnem orožju, ki naj bi uvedla strožji nadzor nad prodajo in posedovanjem strelnega orožja, pod določenimi pogoji pa tudi prepoveduje uporabo nekaterih vrst polavtomatskega orožja.

Predlagane spremembe se med drugim nanašajo na izboljšanje nadzora trgovine s strelnim orožjem, okrepljeno sledenje orožju, na ukrepe za deaktivacijo in reaktivacijo ali predelavo strelnega orožja, na strožja pravila za nakup in posedovanje najnevarnejšega strelnega orožja, prepoved civilne uporabe najnevarnejšega orožja in izboljšanje izmenjave informacij med državami članicami.

Ministri so se pri tem strinjali, da je treba ponovno vzpostaviti ravnovesje med prostim pretokom strelnega orožja in nadzorom ter varnostjo. Ključni elementi pri tem so po njihovem mnenju odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj v povezavi z nelegalnim strelnim orožjem, pri čemer ima pomembno vlogo izmenjava informacij, ter boljše preprečevanje zlorab legalnega strelnega orožja.

Po besedah slovenske ministrice je bila upoštevana tudi večina slovenskih predlogov in pripomb, predvsem tistih, ki se nanašajo na označevanje zgodovinskega orožja, muzeje, zbiralce, športne strelce, nevključitev uničenega strelnega orožja v okvir te direktive in samega prehodnega obdobja.