Grški finančni minister je priznal, da so Atene zavezane dosegi rešitve. Foto: Reuters
Grški finančni minister je priznal, da so Atene zavezane dosegi rešitve. Foto: Reuters
Srečanje finančnih ministrov brez napredka

Vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem je izrazil prepričanje, da v pogajanjih med mednarodnimi posojilodajalci in grško vlado ostajajo velike razlike: "Opaziti je pozitiven razvoj, a vsebinsko sta si strani še daleč." Nizozemski finančni minister je še poudaril, da je izplačilo zamrznjenega finančnega posojila mogoče le, če Grčija predloži natančen seznam reformnih programov in je glede tega doseženo soglasje. Dogovor, dosežen 20. februarja, ostaja okvir razprave.

"Odgovornost nosijo grške oblasti"
Pogajanja bodo ministri znova ocenili predvidoma maja, preostanek posojila je Grčiji na voljo še do konca junija. "Čas seveda teče," je spomnil Dijsselbloem, ki meni, da je bilo že preveč izgubljenega. A odgovornost za to po njegovem mnenju nosijo predvsem grške oblasti. Podobno oceno stanja je podal evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici, ki je spomnil, da "reforme niso pomembne le zaradi denarja, ampak tudi zaradi krepitve konkurenčnosti in ustvarjanja novih delovnih mest". "Od danes moramo pospešiti in se še bolj potruditi. Druge izbire ni."

Sovražno ozračje
Po poročanju Bloomberga je moral grški finančni minister Janis Varufakis na srečanju poslušati številne kritike. Kolegi iz območja z evrom so mu očitali, da je način, kako vodi pogovore, neodgovoren. Obtožili so ga, da "zapravlja čas", da je "hazarder" in "amater". Grška delegacija se je na drugi strani pritoževala nad sovražnim ozračjem.

Tudi Varufakis je po pogovorih priznal, da se grška vlada in posojilodajalci še vedno ne strinjajo o tem, kako bi morali postopati v primeru pokojnin, izvršb in ciljev glede primarnega presežka, a je hkrati zagotovil, da so Atene zavezane dosegi rešitve.

"Grška vlada odločno nasprotuje zahtevi vseh institucij, da bi takoj znižali pokojnine, še posebej sekundarne. Naša vlada je popolnoma nedogmatična. Želimo najti proces, ki bo vodil do uspešnega zaključka in vzajemno koristnega dogovora. Popolnoma razumemo, da je to evropska družina, ki mora na kolegialen način rešiti nasprotja," je dejal.

Nezadovoljni tudi z delom Ciprasa
Finančni ministri naj bi bili jezni tudi na grškega premierja Aleksisa Ciprasa, ki je za sprostitev finančnega posojila dan prej lobiral pri nemški kanclerki Angeli Merkel in francoskem predsedniku Francoisu Hollandu ob robu vrha EU-ja v Bruslju na temo migracij. Ministri namreč menijo, da skuša Cipras z obračanjem na politični vrh ignorirati njihove pristojnosti.

Dijsselbloema so novinarji vprašali tudi, ali je v območju evra slišati glasove, da bi morali pogajanja z Grčijo opustiti. "Ne. Vsi so trdno odločeni najti rešitev za podporo Grčiji," je zagotovil vodja evroskupine. "A vse skupaj mora biti smiselno," je še dodal in spomnil, da se grška državna blagajna hitro prazni.

Srečanje finančnih ministrov brez napredka